BTC USD 37,800.1 Gold USD 2,044.19
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Agong, Sultan Perak Melawat Pusat Menyelamat Hidupan Liar

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
54,113
Top Poster #4
Joined
Nov 23, 2012
Messages
54,113
Reaction score
6,151
Points
916
Awards
1
22.09.2023 - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan berangkat ke Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC) di Sungkai, Perak. Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah turut berkenan menyertai Seri Paduka dalam lawatan tersebut yang bermula kira-kira 11.30 pagi. Turut hadir Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad dan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad.

Dalam lawatan itu, Al-Sultan Abdullah berkenan menerima sembah taklimat oleh pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Semenanjung Malaysia mengenai operasi NWRC dan menyaksikan sendiri inisiatif konservasi hidupan liar di pusat itu termasuk Harimau Malaya, beruang matahari, tapir dan seladang.

99c388cd437dd85e1ca1d27e50467d7d.jpg


Yang di-Pertuan Agong turut berkenan melepaskan burung Murai Batu yang merupakan hasil rampasan sebagai simbolik lawatan sulung Seri Paduka. NWRC ditubuhkan sebagai pusat menyelamat iaitu penempatan sementara hidupan liar yang dirampas di bawah Akta Perdagangan Antarabangsa Mengenai Spesies Terancam 2008 (Akta 686). Pusat itu menjalankan aktiviti konservasi Harimau Malaya secara ‘ex situ’ seperti menjalankan operasi menyelamat, rehabilitasi, husbandri, rawatan dan kawalan penyakit, penyelidikan dan pembiakan menggunakan teknologi terkini. Terdahulu, Al-Sultan Abdullah dan konvoi, disambut meriah oleh penduduk Sungkai ketika dalam perjalanan berangkat ke Pusat Menyelamat Hidupan Liar Kebangsaan (NWRC) di Sungkai, hari ini.
1695350753738.png

Menurut laman Facebook Istana Negara, Seri Paduka yang memandu sendiri kenderaan turut berkenan menyantuni penduduk tempatan dan mengurniakan sumbangan. Sementara itu, dalam perjalanan pulang Seri Baginda juga sempat meluangkan masa menyantuni penduduk, yang masih menunggu rombongan tersebut di sepanjang jalan di Sungkai. Tengku Hassanal kemudian berkenan menyantuni penduduk dengan keluar dari kenderaan dan berswafoto bersama penduduk, yang rata-rata sangat teruja bertemu mata dengan Pemangku Raja Pahang itu.

Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/680079
 
Back
Top
Log in Register