Covid-19 Agong perkenan isytihar darurat hingga 1 Ogos

CG Sponsors
Adakah anda bersetuju dengan pengisytiharan darurat?

 • Setuju

  Votes: 87 79.1%
 • Tidak setuju. PKP sudah memadai

  Votes: 17 15.5%
 • Tidak setuju. PKP juga tidak perlu

  Votes: 5 4.5%
 • Berkecuali

  Votes: 1 0.9%

 • Total voters
  110
 • Poll closed .

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,794
Reaction score
12,195
Points
2,376
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
1614215210631.png


Ku Li: Agong boleh tentu tarikh sidang parlimen tanpa nasihat PM
Diterbitkan 24 Feb 2021, 9:17 pmAhli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menyambut baik ketegasan titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah Sultan Ahmad Shah bahawa parlimen boleh bersidang semasa tempoh darurat bekuatkuasa.

"Sudah tentu rakyat bergembira dengan kenyataan ini," katanya.

Terdahulu, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin memaklumkan sidang parlimen akan diadakan pada suatu tarikh yang difikirkan sesuai oleh Seri Paduka Baginda atas nasihat perdana menteri.

Bagaimanapun, Tengku Razaleigh berkata penentuan tarikh persidangan Dewan Rakyat yang sesuai boleh ditentukan oleh Yang di-Pertuan Agong.

"Sebenarnya memang kuasa Yang di-Pertuan Agong di bawah Perlembagaan untuk memanggil parlimen bersidang tanpa mendapat nasihat daripada perdana menteri apatah lagi di dalam keadaan darurat diisytiharkan," katanya pada satu kenyataan hari ini.

Yang di-Pertuan Agong pada 12 Jan lalu berkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak Covid-19.

Tempoh pelaksanaan darurat ini akan berlangsung sehingga 1 Ogos, 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif Covid-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dikritik kerana mengusulkan perisytiharan darurat selepas didakwa tidak lagi memiliki sokongan majoriti anggota parlimen.

Tengku Razaleigh, Ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan Yaakub dan MP Padang Rengas Nazri Aziz telah mengumumkan menarik sokonganterhadap kerajaan PN.

Ramai pihak, termasuk pembangkang menggesa supaya sidang parlimen diadakan segera.

Apatah lagi, sewaktu hubungan Umno dan Bersatu dikatakan bermasalah dan umpama retak menanti belah.

Ia selepas mesyuarat MT Umno pada Jan lalu membuat keputusan menamatkan kerjasama dengan Bersatu menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Bagaimanapun Umno masih gagal mengabsahkan keputusan berkenaan selepas Perhimpunan Agung Umno (PAU) yang dijadualkan hujung bulan lalu dibatalkan akibat perintah kawalan pergerakan (PKP).

Umno juga sebelum ini turut dikaitkan dengan spekulasi yang parti itu menjalinkan kerjasama dengan PKR bagi menjatuhkan kerajaan PN.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
Buzze Azam Malaysia

11m ·

Ada 2 pandangan berikutan Kenyataan Media Istana Negara semalam berkaitan YDPA berkuasa memanggil sidang Parlimen dalam tempoh Darurat ini atas Nasihat Perdana Menteri.

Pandangan Pertama menyatakan untuk memanggil Parlimen bersidang, ianya hendaklah di buat atas Nasihat Perdana Menteri dan YDPA hendaklah mengikut Nasihat PM berkenaan.

Pandangan kedua pula menyatakan kuasa YDPA memanggil sidang Parlimen adalah antara kuasa prerogatif ulung Baginda dan Baginda boleh menetapkan pada bila2 masa persidangan Parlimen berkenaan tanpa perlu menerima Nasihat daripada Perdana Menteri asalkan tempoh antara persidangan terdahulu dengan persidangan baru tidak boleh melebihi 6 bulan.

Saya termasuk dalam golongan yang menjnjung pandangan kedua di atas.

Pada masa yang sama, saya tidak katakan pandangan Pertama di atas itu salah.

Cuma saya kata saya cenderung bersetuju dengan pandangan yang kedua.

Sekian terima kasih.

Buzze Azam
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
Buzze Azam Malaysia

1m ·
Kejap tak iktiraf PM, kejap nak iktiraf PM pula.

1. Pada 26 Januari 2021, di berita kan DS Anwar Ibrahim memfailkan saman terhadap TS Muhyiddin Yasin yang mencabar keabsahan kedudukan TSMY sebagai PM ketika memberikan Nasihat kepada YDPA untuk meluluskan seksyen 14 Ordinan Darurat 2021.
https://m.malaysiakini.com/news/560513

2. Antara alasan yang di berikan untuk cabaran tersebut adalah di katakan kerana pada ketika Nasihat itu di berikan, TSMY telah hilang majoriti sokongan ahli Dewan Rakyat, justeru terlucut jawatan beliau sebagai PM dan menjadikan beliau tidak berhak menggunakan kapasiti jawatan PM pada ketika itu untuk menasihati YDPA.

3. TIBA-TIBA pada 24 Febuari 2021, Anwar Ibrahim dan kepimpinan PH mengeluarkan kenyataan menjunjung titah YDPA berkaitan isu Parlimen boleh bersidang ketika Darurat dan MENDESAK PERDANA MENTERI SEGERA MENASIHATKAN YDPA UNTUK MEMANGGIL PARLIMEN BERSIDANG.
https://m.malaysiakini.com/news/564199

4. Inilah dia hipokrasi politikus. 26 Januari 2021 ko cakap Nasihat PM tak sah. Sekali tetiber 24 Febuari 2021 ko desak PM utk bagi Nasihat pulak ke YDPA.

5. Bila ada untung ko sokong. Bila rugi ko bangang orang tu.

6. Eh bangkang.

7. Inilah dia anime nya dunia politik di Malaysia.

8. Sebab tamak kuasa, semua sanggup jadi bodoh.

1614227654315.png

1614227661759.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,014
Reaction score
12,082
Points
1,906
Pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa (UAIM), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, berkata kuasa Parlimen ketika darurat perlu dibaca bersama Seksyen 12 ordinan itu yang mengandungi peruntukan berkenaan, manakala Seksyen 14 tidak membenarkan Parlimen dibubar.

Bubar Parlimen, PRU tidak boleh berlaku sepanjang darurat
25/02/2021


1614248262262.png
KUALA LUMPUR- Bersandarkan Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021 tiada pilihan raya umum (PRU) atau kecil (PRK) boleh diadakan walaupun Parlimen kini dibenarkan untuk bersidang.
Memetik laporan Berita Harian, Pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa (UAIM), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, berkata kuasa Parlimen ketika darurat perlu dibaca bersama Seksyen 12 ordinan itu yang mengandungi peruntukan berkenaan, manakala Seksyen 14 tidak membenarkan Parlimen dibubar.

“Selain daripada perkara itu, pada pandangan saya, Parlimen boleh menjalankan fungsi biasanya. Ia tidak hanya terbatas untuk berbahas titah Yang di-Pertuan Agong saja.

“Bagaimanapun, jika ada Ordinan Darurat lain diluluskan Yang di-Pertuan Agong untuk mengurangkan fungsi Parlimen, maka sidang Parlimen akan tertakluk kepada sekatan itu,” katanya.

Beliau mengulas mengenai kuasa Parlimen ketika bersidang dalam tempoh darurat, susulan titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, semalam Parlimen boleh bersidang sepanjang tempoh darurat.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, dalam satu kenyataan memaklumkan, perkara berkenaan termaktub dalam sub perenggan 14 (1)(b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang menyatakan Parlimen hendaklah dipanggil, diprorog dan dibubarkan pada suatu tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh Seri Paduka Baginda atas nasihat Perdana Menteri.

Nik Ahmad Kamal turut mengulas sub perenggan 14(1)(b) itu, yang menyatakan Yang di-Pertuan Agong boleh membubarkan Parlimen pada masa yang sesuai.

“Adakah ia bermaksud masa darurat sekarang atau selepas darurat tamat? Seksyen 14 perlu dibaca dalam konteks keseluruhan Ordinan yang melarang persidangan Parlimen dan peruntukan mengenai prorog dan pembubaran tidak terpakai.

“Seksyen 14(1)(b) memberi budi bicara kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menentukan sama ada Parlimen boleh bubar atau tidak. Jika dibubarkan ketika ini, ia kelihatan tidak konsisten dengan keseluruhan Ordinan 2021.

“Pada masa sama, tidak boleh dinafikan Yang di-Pertuan Agong mempunyai budi bicara keseluruhan dalam konteks Parlimen di bawah seksyen itu,” katanya.

Nik Ahmad Kamal berkata, usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh dikemukakan selagi tiada sekatan kepada urusan biasa Parlimen oleh apa-apa Ordinan Darurat.
“Bagaimanapun, jika usul undi tidak percaya mendapat sokongan majoriti, Parlimen tidak boleh dibubar.

“Kemungkinan Yang di-Pertuan Agong akan melantik kerajaan dan Perdana Menteri interim sehingga tamat darurat, ketika itu Parlimen boleh dibubar,” katanya.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register