Agong isytihar darurat di Parlimen Batu Sapi

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Sabah tidak mampu dan tidak berupaya lagi untuk menanggung penularan kes baharu Covid-19, kata PCS.

Parti Anifah tak tanding Batu Sapi

October 9, 2020 10:32 AM

parti-cinta-sabah-PCS-FMT.jpg

KOTA KINABALU: Parti Cinta Sabah (PCS) membuat keputusan tidak akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi, kata Setiausaha Agung Ansari Abdullah.

Keputusan itu dibuat selepas mengambil kira kepentingan nyawa dan keselamatan rakyat susulan peningkatan kes Covid-19 di Sabah sejak kebelakangan ini.
Beliau berkata Sabah tidak mampu dan tidak berupaya lagi untuk menanggung penularan kes baharu Covid-19 jika proses kempen dan pengundian PRK Parlimen Batu Sapi dilaksanakan.

“Kami berdoa supaya Sabah dan rakyatnya dilindungi daripada gejala virus COVID-19… pada kami, nyawa dan keselamatan rakyat mengatasi segala pertimbangan politik.
“Sabah sedang dilanda jangkitan Covid-19 yang amat teruk dan jelas SOP yang dikeluarkan untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16 baru-baru ini gagal membendung penularan virus itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilapor akan mengadakan PRK bagi mengisi kekosongan kerusi Parlimen Batu Sapi susulan kematian penyandangnya, Liew Vui Kong, pada 2 Okt lepas.
Menurut SPR, pelaksanaan PRK itu selaras dengan Perkara 54 Fasal (1) Perlembagaan Persekutuan.

SPR akan mengadakan mesyuarat khas pada Selasa, 13 Okt ini.
Semalam, Pengerusi Barisan Nasional, Zahid Hamidi, berkata BN tidak akan bertanding pada PRK Parlimen Batu Sapi bagi mengelak penularan pendemik itu di negara ini khususnya di Sabah.


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
PPBM interested utk bertanding ke
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Antara kaedah yang boleh difikirkan ialah mengehadkan aktiviti berkempen dengan tokoh yang tidak bertanding menggunakan media dalam talian atau kenyataan media saja.

1602211339805.png


Kaedah baru berkempen diperlukan di Batu Sapi, kata MMA


Diterbitkan Hari ini 10:34 am


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) baru-baru ini menegaskan pilihan raya kecil (PRK) Batu Sapi di Sabah harus diteruskan meskipun banyak pihak menggesa agar ia ditangguhkan kerana peningkatan kes Covid-19.
Menurut kata pakar perlembagaan, satu-satunya keadaan pilihan raya dapat ditunda melebihi tempoh 60 hari adalah darurat.

Menyuarakan kebimbangan senada dengan orang awam, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) turut berasakan isu mengadakan PRK tidak sepatutnya timbul buat masa ini, ketika penularan kes Covid-19 semakin buruk terutamanya di Sabah.

Namun, dalam keadaan PRK tidak dapat ditangguhkan, Presiden MMA Prof Dr Subramaniam Muniandy menegaskan kerajaan harus bertanggungjawab dan bersedia mengambil langkah ketat bagi menjalankan norma baru.

Katanya, ujian saringan rambang perlu dilakukan bagi mengesan kes dalam komuniti sebelum bermulanya tempoh kempen.
Untuk berkempen pula, kata Subramaniam, semuanya mesti mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

“Kita patut hentikan mana-mana perhimpunan politik yang besar-besar atau acara yang akan menarik kedatangan orang ramai kerana kehadiran mereka boleh menjadi masalah (jangkitan).
“Lebih baik kalau kita hadkan hanya ahli politik yang bertanding di Batu Sapi sahaja yang boleh berkempen di sesebuah kawasan.

“Ahli politik lain - kalau nak berkempen - boleh, tapi melalui kenyataan media atau secara dalam talian saja,” katanya kepada Malaysiakini.


Gagal dipatuhi dengan baik
Buat masa ini, Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengeluarkan arahan kawalan pergerakan rentas daerah di Sabah dari 3 Okt hingga 16 Okt, kecuali di empat daerah yang kini di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) bersasar, iaitu Tawau, Lahad Datu, Semporna dan Kunak.

Menurut SOP itu, pergerakan rentas daerah adalah dilarang, kecuali perkhidmatan perlu dan kes kecemasan, itu pun dengan kebenaran polis.
PRK Batu Sapi diadakan susulan kematian ahli parlimennya, Liew Vui Keong pada 2 Okt.

Ia menimbulkan kegusaran banyak pihak memandangkan tempoh kempen selalunya akan melibatkan ceramah yang akan dihadiri ramai orang, selain lawatan dari rumah ke rumah oleh calon bertanding.

Baca Larangan rentas daerah Sabah: Yang dibenarkan, yang dilarangKegusaran itu berpunca daripada lonjakan kes Covid-19 selepas pilihan raya negeri (PRN) Sabah yang tamat pada 26 Sept lalu. Ia menyumbang kepada gelombang ketiga kes Covid-19 di semenanjung dan Sabah, yang bukan berpunca dari kluster penjara.


Sepanjang PRN lalu, meskipun SOP ketat telah disediakan, banyak kejadian menunjukkan ia gagal dipatuhi dengan baik, terutamanya dari aspek penjarakan sosial dan pemakaian pelitup muka sepanjang masa oleh calon, jentera kempen dan orang ramai.

Pilihan raya juga selalunya akan mengundang rombongan jentera dari semenanjung ke Sabah untuk membantu kempen, justeru meningkatkan risiko jangkitan rentas negeri.

Buat masa ini, larangan keluar masuk Sabah hanya akan dikuatkuasakan bermula 12 Okt hingga 25 Okt dan tertakluk kepada perubahan oleh kerajaan.

2486aa4b13efe56b337fbeeecc6d3de2.jpg

Liew Vui Keong

Namun, seperti diumumkan semalam, BN menjadi parti pertama mengumumkan tidak akan menyertai PRK Batu Sapi dengan mengambil iktibar lonjakan kes selepas PRN Sabah, dan "demi mengutamakan kesejahteraan dan kesihatan rakyat".

Langkah sama diumumkan Parti Cinta Sabah (PCS) yang menyifatkan negeri itu tidak mampu menanggung satu lagi penularan Covid-19 sambil mendakwa SOP KKM untuk PRN lalu gagal membendung penularan virus berkenaan.

Kata Subramaniam, ahli politik mesti akur bahawa cara baru berkempen adalah diperlukan dalam norma baru ini.
Menurutnya menganjurkan ceramah dan melawat kawasan secara berkumpulan hanya akan meningkatkan risiko jangkitan dalam kalangan pengundi.

“Kita mesti belajar daripada PRN Sabah yang baru selesai bagi memastikan kesilapan dan isu yang timbul semasa (PRN) itu tidak diulangi di Batu Sapi, atau mana-mana pilihan raya yang diadakan pada masa hadapan,” tambahnya lagi.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham menjangka lebih banyak kes Covid-19 akan dikesan di Sabah pada minggu ini susulan gelombang ketiga wabak berkenaan yang melanda negara.

Semalam, sebanyak 375 kes baru Covid-19 dicatatkan termasuk empat kes import serta lima kematian, dan Sabah kekal sebagai negeri yang mencatatkan peningkatan kes tertinggi iaitu sebanyak 271 kes.
Jumlah kes keseluruhan kini sebanyak 14,368.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Timbalan Ketua Wira Warisan Sabah, Ismail Ayob berkata, cadangan itu perlu di sambut baik oleh semua pihak supaya tidak menyimpan hasrat bertanding atas tiket bebas.

Warisan sambut baik keputusan BN tidak tanding PRK Batu Sapi
9 Oktober 2020847290.jpg


KOTA KINABALU - Semua pihak perlu menerima keputusan Barisan Nasional (BN) yang tidak bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Batu Sapi bagi memastikan 'status quo' kerusi Parlimen yang menjadi milik Parti Warisan Sabah (Warisan) sejak 2018 dikekalkan.

Timbalan Ketua Wira Warisan Sabah, Ismail Ayob berkata, sejak Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah berakhir, Warisan tegas dengan pendirian bahawa sudah tiba masanya untuk semua pihak sama ada parti kerajaan atau pembangkang berganding bahu memerangi virus Koronavirus (Covid-19) yang meningkat dengan mendadak tanpa menuding jari ke arah satu pihak.

"Warisan merupakan sebuah parti politik yang sentiasa bersedia untuk bertembung dengan mana-mana parti jika berlaku pilihan raya namun keselamatan rakyat negara ini terutama rakyat Sabah perlu diberi keutamaan.

"Justeru, semua pihak perlu menerima keputusan BN demi memastikan status quo kerusi Parlimen Batu Sapi yang menjadi milik Warisan dalam pilihan raya umum 2018 dikekalkan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya lagi, cadangan itu melangkaui batas politik yang perlu di sambut baik oleh semua pihak supaya tidak menyimpan hasrat bertanding atas tiket bebas.

"Kita semua sedar bagaimana perebutan kuasa politik oleh individu tertentu menyebabkan PRN Sabah telah menjejaskan negara dalam berdepan dengan Covid-19, ketika kita hampir menang, jumlah jangkitan kini meningkat naik.

"Rakyat kini resah dan menyalahkan pemimpin politik atas peningkatan yang berlaku. Justeru, ini masanya untuk pemimpin tampil berjiwa besar dengan memastikan kerusi itu milik Warisan. Kita tidak perlu melalui proses kempen dan hari mengundi yang akan meningkatkan lagi risiko jangkitan," katanya.

Menurut Ismail lagi, jika kerusi itu milik Warisan, ia tidak akan mengubah landskap politik negara.

"Warisan yang dipimpin Presiden, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal telah membuktikan keikhlasan parti itu ketika menerajui kerajaan Sabah untuk membantu kerajaan persekutuan berdepan pandemik Covid-19," katanya.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Penangguhan hanya boleh berlaku sekiranya Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat.
#AWANInews #AWANI745 #HapusCOVID19 #DisiplinMalaysia

MKN tiada peruntukan untuk cadang penangguhan PRK Batu Sapi


Oktober 9, 2020 16:13 MYT
MKN tiada peruntukan untuk cadang penangguhan PRK Batu Sapi

Nik Ahmad Kamal berkata, penangguhan pilihan raya hanya boleh berlaku sekiranya Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat - Gambar Sinar Harian

KUALA LUMPUR: Majlis Keselamatan Negara (MKN) tidak mempunyai peruntukan untuk mencadangkan agar Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi ditangguhkan sementara waktu berikutan situasi pandemik COVID-19 yang semakin membimbangkan.
Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, pengamal Undang-Undang, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari apabila berlaku kekosongan selepas pemakluman rasmi daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, katanya, keadaan sebaliknya boleh berlaku sekiranya Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat.
“Di bawah Perkara 54 Fasal (1) Perlembagaan, (kekosongan) kerusi itu hendaklah diisi dalam tempoh 60 hari daripada ia diberi notis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Maknanya sekarang ini Speaker (Dewan Rakyat) telah memberi notis kepada SPR yang kerusi itu kosong kerana kematian penyandangnya. Maka, di bawah Perkara 54, tiada pilihan mesti diadakan pilihan raya dan tiada kuasa undang-undang lain kecuali sekiranya Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat.

“Apabila mengisytiharkan darurat maka peruntukan Perlembagaan itu boleh ditangguhkan dan undang-undang darurat boleh dikemukakan untuk menangguhkan pilihan raya di Batu Sapi. Tetapi setakat ini tidak ada (darutat), maka ia perlu dilaksanakan,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI, pada Jumaat.

Mengulas lanjut, pakar Perlembagaan itu berkata, SPR boleh mencadangkan prosedur operasi standard (SOP) baharu termasuk tidak mengadakan kempen secara fizikal bagi mengawal penularan COVID-19.
“Mungkin kempen secara dalam talian sahaja, memendekkan waktu kempen atau tiada perhimpunan ketika kempen dan sebagainya.

“Tetapi, pilihan raya mesti dilaksanakan,” jelasnya lagi.


Ditanya mengenai saranan untuk mengadakan undi pos kepada semua pengundi berdaftar di Parlimen Batu Sapi, beliau berkata, perkara itu tidak termaktub dalam akta dan undang-undang, setakat ini.
Jelasnya, akta sedia ada perlu dipinda terlebih dahulu bagi membolehkan perkara itu dilaksanakan.

“Setakat ini memang tidak boleh hanya mereka yang layak di bawah peraturan pengundian pos sahaja yang boleh mengundi secara pos, orang lain tidak boleh.
“Jadi, kalau nak buat semua secara pos, perlu perubahan kepada undang-undang itu,” katanya.

Terdahulu, SPR mengumumkan PRK Parlimen Batu Sapi tetap perlu diadakan selaras Perkara 54 Fasal (1) Perlembagaan Persekutuan dan mesyuarat khas mengenainya akan diadakan pada 13 Oktober depan bagi membincangkan tarikh-tarikh penting.

Setakat ini beberapa parti politik termasuk Barisan Nasional (BN) dan Parti Cinta Sabah (PCS) mengumumkan tidak akan bertanding dalam PRK tersebut, jika ia diadakan.
PRK Parlimen Batu Sapi diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Liew Vui Keong, pada 2 Oktober lalu.

Vui Keong, 60, yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (undang-undang) di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH) meninggal dunia di Hospital Gleneagles Kota Kinabalu, Sabah.
Parlimen Batu Sapi adalah kerusi yang diwujudkan pasca persempadanan semula kawasan Pilihan Raya Umum (PRU) pada 2003 dan seterusnya PRU 2004 hingga PRU 2018.

Parlimen tersebut mempunyai dua Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sekong dan Karamunting yang masing-masing dimenangi Parti Warisan Sabah (WARISAN) pada pilihan raya negeri lalu.


 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,494
Reaction score
464
Points
131
kempen online je la..

lagipun tak yah kempen la..

baru lepas kempen apa. sama je perginya

setakat nak mengundi tu..boleh kontrol je. selama ni orang malaysia ok je beratur
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,803
Reaction score
376
Points
51
Gentlement agreement ni terpakai untuk prk di sabah aje ke?

Mana la tau tiba2 ada pru mengejut sebab ada yg lompat, masih boleh pakai x statement "status quo" ni.

Contoh kalau padang rengas tiba2 nk lompat, kerusi tu tetap milik umno, tapi org lain la jadi calon.

Contoh aje. Huhu.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
1602311575363.png


PRK Batu Sapi: Tuntutan perlembagaan di tengah wabak
Shakira Buang
Diterbitkan Hari ini 9:27 am

Dikemaskini Hari ini 9:44 am


Susulan kematian Ahli Parlimen Batu Sapi, Liew Vui Keong pada 2 Oktober lalu, pilihan raya kecil perlu diadakan di saat peningkatan kes Covid-19 di Malaysia, terutama di Sabah.
Menurut Perlembagaan Persekutuan, ia perlu diadakan dalam tempoh 60 hari kerusi itu dikosongkan. Berdasarkan anggaran, PRK Batu Sapi perlu diadakan selewat-lewatnya 1 Disember ini.

Ia menimbulkan kerisauan apatah lagi peningkatan kes Covid-19 turut dikaitkan dengan Pilihan Raya Negeri Sabah yang berakhir 26 September lalu. Batu Sapi juga terletak di Sabah.
Malaysiakini menghubungi beberapa penganalisis politik dan mereka tampak berbelah bahagi - ada yang mengatakan ia perlu diteruskan, ada juga yang berpandangan sebaliknya.

Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Ahmad Martadha Mohamed mencadangkan agar parti-parti politik membuat gesaan terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar PRK ini ditangguhkan.
"Bagi saya ini jalan terbaik...berdasarkan perkembangan Covid-19 yang masih menjadi ancaman kepada penduduk Sabah," katanya.

Marthada berkata ada negara yang menangguhkan pilihan raya susulan ancaman wabak tersebut. Antaranya New Zealand yang menangguhkan pilihan raya umum daripada 19 September kepada 17 Oktober ini.

4f1fca356d9ffbcf8583452d9f3924b8.jpg


"Walaupun Perlembagaan Persekutuan menetapkan tempoh 60 hari, jika kita lihat keadaan semasa khususnya di Sabah, maka sebenarnya keperluan untuk menangguhkan (PRK Batu Sapi) ada," katanya lagi.
Menurut Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh, penangguhan PRK melebihi 60 hari tidak mungkin boleh dilakukan dan pihaknya akan bermesyuarat pada minggu depan untuk berbincang tentangnya.

Pakar perlembagaan Shad Saleem Faruqi pula berkata ia hanya boleh ditangguhkan menerusi pengisytiharan darurat berdasarkan Artikel 150 Perlembagaan Persekutuan.
Sebelum ini, Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki mencadangkan agar BN dan Perikatan Nasional (PN) tidak bertanding dalam PRK itu.

Malah dia juga mencadangkan agar kerusi Parlimen Batu Sapi dikekalkan kepada Warisan.
Marthada menyifatkan ia satu cadangan yang baik tetapi tetap berasakan PRK Batu Sapi perlu ditangguhkan.

"Dalam membuat keputusan, SPR perlu berbincang dengan semua pihak yang terlibat, parti-parti politik, berkenaan cara terbaik bagi mengadakan PRK ini dan jika pilihan yang terbaik adalah dengan menangguhkannya," katanya lagi.
Berbeza pula dengan Profesor Madya Azizuddin Mohd Sani dari Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menegaskan PRK tidak boleh ditangguhkan.


ce0a07370dd0a37a81235b07db261271.jpeg


"Tak boleh tangguh sebab tiada peruntukan Perlembagaan yang membenarkan penangguhan," kata Azizuddin ketika dihubungi.

Kebimbangan berkenaan PRK Batu Sapi bukan tanpa asas, di saat Sabah mencatatkan antara kes aktif tertinggi setakat ini.
Peningkatan kes di negeri lain juga dikaitkan dengan individu yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah ketika tempoh pilihan raya negeri.
Semalam, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) berkata kaedah kempen yang baru diperlukan jika PRK Batu Sapi memang tidak boleh dielakkan.
Antaranya, menurut Presiden MMA Prof Dr Subramaniam Muniandy, ujian saringan rambang perlu sebelum kempen, tiada lagi perhimpunan besar serta sebaiknya hanya calon yang berkempen.
'Yang penting patuh SOP'
Turut berkongsi pandangan adalah Prof Dr Sazaly Abu Bakar yang berkata PRK itu sama sekali tidak perlu ditangguhkan dengan syarat semua pihak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.27003db33464d53692ecf7bba16894bf.jpg
Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC) itu berkata lonjakan kes mutakhir ini akibat sikap alpa sesetengah pihak dalam mematuhi SOP.

Ia termasuklah gagal untuk kuarantin selama dua minggu hanya kerana ujian saringan pertama yang menunjukkan keputusan negatif, katanya yang mengingatkan tempoh inkubasi koronavirus iaitu selama 14 hari.

"PRK tiada masalah dan tidak perlu ditangguhkan, sebaliknya SOP yang perlu diperketatkan...Dan ini adalah tanggungjawab calon, pengundi dan pihak yang terlibat dalam kempen," katanya.
Kini sebanyak tujuh daerah di Sabah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan negeri itu merekodkan jumlah kes baru tertinggi dengan 274 kes, susulan peningkatan kegiatan saringan oleh KKM.
Dia juga menganggarkan pihaknya memerlukan tiga atau empat minggu lagi untuk mengawal penularan Covid-19 di sana.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Pilihan raya harus dielakkan kerana jika diadakan juga akan menyebabkan wabak menular seperti yang berlaku pada PRN Sabah yang lalu. - Bung Moktar Radin

PRK Batu Sapi: BN Sabah sokong keputusan pucuk pimpinan

10 Oktober 2020
848341.jpg

Bung Moktar Radin
KOTA KINABALU - Barisan Nasional (BN) Sabah menyokong keputusan pucuk pimpinan untuk tidak bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Batu Sapi bagi mencegah penularan wabak koronavirus (Covid-19).
Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, perkara itu sudah pun dibincangkan di peringkat BN negeri dan sebelum ini turut mengambil keputusan sama.

"BN Sabah menghormati dan menyokong keputusan itu memandangkan Sabah ketika ini berhadapan dengan gelombang Covid-19 yang angkanya semakin meningkat dan membimbangkan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, pilihan raya harus dielakkan kerana jika diadakan juga akan menyebabkan wabak itu menular seperti yang berlaku pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang lalu.

"Fokus kerajaan negeri ketika ini adalah membendung wabak virus Covid-19 daripada terus menular.
"Adalah lebih baik bagi kerajaan negeri dan BN beri tumpuan untuk membantu rakyat menangani keperitan hidup yang terkesan dengan kegawatan ekonomi akibat pandemik yang belum berkesudahan ini," katanya.

Katanya, sudah tiba masanya ahli politik di negeri ini melangkaui sempadan parti untuk bersolidariti bersama tanpa mengira fahaman politik demi keselamatan dan kesejahteraan rakyat di negeri ini.
"Ini bukan masanya untuk menuding jari antara satu sama lain berhubung punca peningkatan kes Covid -19, perkara ini adalah musibah yang perlu ditangani bersama tanpa mengira fahaman politik," katanya.

Khamis lalu, Pengerusi BN Pusat, Datuk Seri Zahid Hamidi mengumumkan bahawa BN mengambil keputusan untuk tidak bertanding di PRK Batu Sapi bagi mengelak penularan wabak Covid-19 di Sabah.
PRK Batu Sapi perlu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Liew Vui Keong pada 2 Oktober lalu.


Terdahulu, Bung Moktar turut memaklumkan, kerajaan bersetuju memperuntukkan sebanyak RM50 juta bagi membasmi penularan Covid-19 selain membantu rakyat yang terjejas di negeri ini menerusi satu mesyuarat Jemaah Menteri yang dipengerusikan Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Mohd Noor baru-baru ini.

Katanya, sebanyak RM10 juta daripada dana itu digunakan untuk sumbangan bakul berisi makanan asas kepada penduduk di empat daerah iaitu Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Kunak yang kini diisytiharkan sebagai zon merah.
"Kerajaan akan menyalurkan bantuan makanan kepada semua penduduk di daerah yang terjejas," katanya.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,399
Reaction score
11,760
Points
1,906
Bekas perdana menteri itu berkata, PRN Sabah tidak patut diadakan.

Dr M bidas kerajaan ‘paksa’ PRN Sabah diadakan, kes Covid-19 naik
October 12, 2020 9:24 AM


tun-mahathir-mohamad-fmt-251218-4-1.jpg

Dr Mahathir Mohamad berkata, Warisan Plus terpaksa membubarkan DUN Sabah untuk mengelakkan ‘rampasan kuasa’.

PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad membidas kerajaan pimpinan Perikatan Nasional atas peningkatan kes Covid-19 selepas Pilihan Raya Negeri di Sabah.

Bekas perdana menteri itu menyalahkan kerajaan “pintu belakang” mengadakan PRN di Sabah dengan cuba merampas kuasa daripada Warisan Plus.

“Untuk elak ini berlaku, kerajaan Warisan terpaksa dibubarkan untuk mengadakan PRN.

“Sepatutnya PRN Sabah tidak diadakan. Sabah sudah ada PRN pada 2018. Warisan menang dan tubuh kerajaan,” tulisnya di Facebook hari ini.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, PRN itu berkos tinggi dan menyebabkan penularan Covid-19 dari Sabah ke Semenanjung.

“Dari negeri yang selamat, Sabah jadi kluster.

“Beribu akan jadi mangsa, maut pun ada.”

Beliau turut mencabar Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin mengotakan janjinya mengadakan pilihan raya umum, jika Gabungan Rakyat Sabah memenangi PRN Sabah.


“Jangan mungkir janji. Adakan PRU, biar ratusan ribu dijangkiti, biar lebih ramai mati.

“Politik lebih utama daripada prinsip.”

 
Sponsored Post
Top
Log in Register