Agihan Kerusi MN-PN & Parti2 Politik: Potensi PRU15 dlm Okt'20-Mac'21

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Kamarul Yusoff

· 6m ·

LUAHAN HATI BEBERAPA PEMIMPIN PAS

1. YB Senator Haji Idris Haji Ahmad: “Kalau kuasa orang Islam Melayu hilang kali ini, jangan harap kuasa ini akan bangkit semula. Rakyat benci dengan gelagat orang politik. Mereka mengharapkan, kita berkhidmat untuk menyenang dan memikir bagi kesenangan rakyat, tetapi berlaku sebaliknya.”

2. YB Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan: “Walaupun gelombang banjir semakin reda, namun gelombang covic semakin menggila. Adakah rakyat terpaksa berhadapan dengan gelombang pilihanraya pula? Berilah peluang untuk rakyat menarik nafas buat seketika.”

3. Dr Riduan Mohd Nor: “Apabila bodoh dan sombong dimadukan maka ucaplah selamat tinggal. Rakyat dihimpit duka bertindan tindih, pandemik dan bencana banjir namun kalian masih lagi berpolemik demi kuasa. Yakin benar kalian diterima rakyat..hurmmm...alangkah.”

4. Datuk Ir Iskandar Abdul Samad: “Hairan PH dan DAP tidak lagi diserang seperti dulu oleh mereka. Yang lain pula jadi mangsa. Kenapa ye?”

1610369018201.png

1610369026778.png

1610369034475.png

1610369043482.png
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Lukman Sheriff

star_filled_24_fds-gray-70.png
Kegemaran · 3j ·

Uncle Lim jangan cakap bagi pihak melayulah.

Masalah dengan kit Siang adalah dia disconnect dengan alam melayu. Dia selalu misrepresentasi orang melayu. Saya tak faham kenapa dia dan DAP tak boleh terima orang melayu seadanya. Pada mereka melayu yang bagus adalah di pihak kiri atau liberal atau yang bangsar bubble. Sebab itu melayu pada mereka adalah syahredzan, zairil, dyana Sofia, prof tajuddin dsbg.

Dalam kes terkini beliau cuba sekali lagi untuk menyatakan pandangan orang melayu yang selalu songsang dan disconnect. Beliau berkata:

“About 70% of Malays are urban, and 80% of Malaysians are urban. But Umno, PAS and Bersatu are still working on the basis that a majority of Malays are rural. They will soon find a revolt of urban Malays who return to the kampung to vote”

Sekali lagi kononnya dia memahami suara orang melayu bandar dan pada dia, percayalah mereka akan “revolt”. Kit Siang ni sudah jauh disconnect walaupun kononnya lama berpolitik. Dia patut retire.
Satu ramai orang melayu berpegang kepada sentimen melayu tak kira bandar atau kampung. Ia tidak berbeza dengan kaum lain. Malah yang menyokong DAP banyak yang mempunyai sentimen kaum. DAP sentiasa perjuangkan hak kaum lain. Misalnya Hak sekolah bahasa, sekolah, tulisan, budaya dan perniagaan Cina. Mereka selalu memainkan naratif racial siege mindset menakut2kan kaum lain sehingga berjaya menarik hampir semua pengundi cina menyokongnya. Sentimen kaum ini berjaya untuk dap. Kalau umno pas dan Bersatu rasis jika memainkan sentimen kaum, maka rasislah juga DAP.

Berbalik kepada melayu urban. Dari Pengalaman saya, sebahagian besar penduduk melayu urban memang jelas mempunyai sentimen melayu. Yang hadiri dan menyokong ICERD misalnya banyak dari bandar. Mereka pertahankan hak mereka di bawah perlembagaan. Yang tidak menyokong selalunya mereka yang kiri, bangsar bubble, liberal dll. Mereka ini minoriti. Itupun ramai dari mereka ketika saya engage bergantung kepada peruntukan 153. Misalnya nak biasiswa untuk anak mereka. Masuk uitm. Beli rumah diskaun bumi dsbg. Mulut lain perbuatan lain.

Apa yang terjadi dalam politik adalah bilamana DAP berjaya menjadi champion atau wadah kepada orang bukan melayu dengan menggunakan sentimen kaum, saya pernah menulis dahulu, it’s a matter of time orang melayu akan bersatu. Apabila orang melayu melihat kejayaan dan keuntungan kaum lain bersatu di bawah DAP, mereka tiada pilihan kecuali bersatu. Akhirnya kita lihat penyatuan ini bermula dari ICERD kepada MN dan kini PN.

Kini jelas, DAP sungguh senyap setelah kalah. Masih recovering. “Threat” atau cabaran ke atas cara hidup orang melayu pun kurang didengari. Liberal pun nampak masih senyap. Bayangkan dulu media boleh kehadapankan orang melayu yang berpegang kepada sembahyang jumaat boleh dibuat Hari lain selain jumaat sebagai representasi baik orang melayu. Orang2 apologetik begini sering diberi gambaran sebagai memegang nilai melayu dan Islam sebenar. Tiap masa ada sahaja mencabar budaya kita yang lama. Dari penggunaan kalimah allah, kepada cara kita memegang anjing ke penggunaan tulisan jawi ke penerimaan budaya bukan homosexual dsbg. Sibuk saya menulis dahulu untuk mendedahkan ini. Tetapi sekarang berbeza. Oleh kerana mereka senyap saya tidak lagi highlight sekerap dahulu.

Samalah dengan politik. Apabila kurang rasa threat, maka keutamaan menjadi lain. Perbezaan politik jadi ketara dan mereka nampaknya tidak berkompromi yang secukupnya untuk membina satu kerajaan yang kukuh. Threat luaran sudah tidak ada untuk mereka berkompromi. Pihak pembangkang ph pun berpecah dan tidak boleh bersatu di bawah mana2 pemimpin mereka.

Kita kena jelas orang politik ini tak sama macam kita. Full time politician selalu bergerak mengikut kepentingan politik. Kalau pergerakan itu menguntungkan politik mereka, mereka akan mengikutnya. Kita lain. Sebab itu misalnya musuh boleh jadi kawan jika menguntungkan politik mereka. Misalnya untuk kepentingan berkuasa ada yang mungkin sanggup pertimbangkan umno dan dap bersatu walhal ideologi dan pegangan mereka berbeza bagai langit dengan bumi. Kita tidak. Kalau musuh dan dibenci kita tak boleh terima walaupun kadang2 sudah Minta Maaf. Apatah lagi orang yang menentang, mengutuk dan mencaci apa yang kita percaya dan kata. Lumrah manusia marhein ini lain. Lebih ambil hati dari politician. Kita sukar menerima nilai begini. Tetapi politician ini boleh berubah sekelip mata.

Jadi Berbalik kepada isu asal, politician2 kita mungkin bergolak, tetapi rakyat sebenarnya gelisah dan risau dengan permainan politik ini. Prioriti rakyat lain dari mereka. Kehendak rakyat pun lain. Jadi bila uncle Lim cuba gambarkan orang melayu akan revolt sebab tiada lagi penyatuan melayu/muslim di parti politik pihak kerajaan, ini jauh meleset. Janganlah fikir sebab itu, orang melayu urban akan sokong DAP. Meleset sekali.

Mana uncle Lim dapat logiknya saya tak tahu. Dia ini hidup di kayangan bersama yang sejenis dengannya.


1610413133654.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Sakinah Sulong

2j ·

Nak PRU?

Ada ahli politik kata kenapa nak ambik i-sinar, boleh, takkan PRU tak boleh?

Ada pulak kata, kenapa pergi market boleh, takkan PRU tak boleh?

Dia gini, bang.

i-sinar tu diberi sebab orang sekarang ramai yang susah. Yang hilang kerja, hilang pendapatan. Nak kena bayar sewa rumah, loan kereta, terdesak.

PRU ni kat mana terdesaknya?

Apa tak sabar nak pegang tampuk kuasa?

Sabar-sabarlah, cuba sama-sama pikirkan macamana nak jana ekonomi dalam keadaan pelabur asing pun lari ke negara jiran. Ada gak pekdahnya.

Pergi market?

Itu pun keperluan. Walaupun ada gak yang sibuk nak bawak budak kecik tapi ia sama sekali perlu dibenarkan sebab bukan semua orang pandai order online.

Tapi kalau PRU..

Bukan masa mangkah tu yang saya risaukan. Tapi masa berkempen tu. PRN Sabah dah mengajar kami. Kes naik mendadak di Sabah selepas PRN. Sebabnya masa berkempen, calon ke sana ke mari, bawak gerombolan penyokong, bersalam berpeluk dengan penduduk kampung. Sampaikan ada rombongan politik dari Semenanjung pun bawak balik Covid-19 dari sana.

Itu yang kami risau.

Jangan susah, bang.

Kalau Covid ni dah ok sikit, nak buat PRU, buatlah. Hangpa nak bersatu ka, bergabung ka, kami rakyat ni tengok ja. Tak kisahlah mana-mana parti pun, lebih kurang ja.

Maaf la abang kakak sekalian ya.

Ini luahan hati frontliner yang dah hari-hari duk jolok hidung pesakit.

#BukanAdaPHD
1f62a.png



1610413209968.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
“Bertanding lagi? Tak payahlah, saya sudah umur 95 tahun, nak berjalan pun tak berapa betul, takkkan nak suruh saya kena bertanding lagi, cukuplah,” katanya ringkas sambil tertawa.
https://www.utusan.com.my/.../tun-m-tidak-bertanding-pru-15/

Tun M tidak bertanding PRU-15
UTU_TUNM_6.jpg

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD

  • 12 Januari 2021, 2:19 pm


PUTRAJAYA: Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini secara terbuka mengumumkan tidak akan bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Malah Pengerusi Penaja Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu memberikan alasan faktor sudah berusia lanjut dan akan memasuki usia 96 tahun pada 10 Julai ini.

“Bertanding lagi? Tak payahlah, saya sudah umur 95 tahun, nak berjalan pun tak berapa betul, takkkan nak suruh saya kena bertanding lagi, cukuplah,” katanya ringkas sambil tertawa.

Beliau yang juga Pengerusi Lembaga Amanah Human Life Advancement Foundation berkata dalam sidang akhbar ketika ditanya kemungkinan bersedia bertanding pada PRU-15 kelak.

Terdahulu, bekas Perdana Menteri itu melancarkan portal jualan herba tempatan, Herbee dengan kerjasama Macro Tech Ventures di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini. – UTUSAN ONLINE

 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,829
Reaction score
2,234
Points
201
“Bertanding lagi? Tak payahlah, saya sudah umur 95 tahun, nak berjalan pun tak berapa betul, takkkan nak suruh saya kena bertanding lagi, cukuplah,” katanya ringkas sambil tertawa.
https://www.utusan.com.my/.../tun-m-tidak-bertanding-pru-15/

Tun M tidak bertanding PRU-15
View attachment 329897
TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD

  • 12 Januari 2021, 2:19 pm


PUTRAJAYA: Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini secara terbuka mengumumkan tidak akan bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Malah Pengerusi Penaja Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu memberikan alasan faktor sudah berusia lanjut dan akan memasuki usia 96 tahun pada 10 Julai ini.

“Bertanding lagi? Tak payahlah, saya sudah umur 95 tahun, nak berjalan pun tak berapa betul, takkkan nak suruh saya kena bertanding lagi, cukuplah,” katanya ringkas sambil tertawa.

Beliau yang juga Pengerusi Lembaga Amanah Human Life Advancement Foundation berkata dalam sidang akhbar ketika ditanya kemungkinan bersedia bertanding pada PRU-15 kelak.

Terdahulu, bekas Perdana Menteri itu melancarkan portal jualan herba tempatan, Herbee dengan kerjasama Macro Tech Ventures di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini. – UTUSAN ONLINE

ini atoek jangan u-turn sudah lah.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
ini atoek jangan u-turn sudah lah.
hehe tn puyol, takleh nak pegang lagi cakap Tun M ni :D
kena tengok time PRU tu, klu takde nama dia barulah boleh percaya
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,270
Reaction score
12,118
Points
1,906
Report: Khairy, Asyraf Wajdi, Tun Faisal, Ku Nan’s son eyeing to contest Putrajaya in GE15
Sunday, 17 Jan 2021 12:46 PM MYT

FW1024848_PTJ08_24022020_PMO-lpr.JPG

Umno is mulling other candidates to contest the administrative capital seat in the 15th general election (GE15). — Bernama pic

KUALA LUMPUR, Jan 17 — With incumbent Putrajaya MP Datuk Seri Tengku Adnan Mansor facing criminal charges in court, Mingguan Malaysia reported today that Umno is mulling other candidates to contest the administrative capital seat in the 15th general election (GE15).

Among the names the Sunday edition of Utusan Malaysia listed were Rembau MP Khairy Jamaluddin, Youth chief Datuk Asyraf Wajdi Dusuki, Tun Faisal Ismail Aziz, and also the son of Tengku Adnan himself.



Quoting anonymous sources, the paper said Khairy, who is the minister of science, technology and innovation, is speculated to contest there since Umno deputy president Datuk Seri Mohamad Hasan may take his seat now in Rembau, Negri Sembilan.

Khairy had won the seat by a 4,364-vote majority, and Mohamad had won the Rantau state seat unopposed before his result was nullified.

The paper also said that Asyraf Wajdi, formerly deputy minister in charge of religious affairs, may also move away from Pasir Puteh federal seat in Kelantan.

He had contested the seat in 2018, and lost to PAS’ Nik Muhammad Zawawi Salleh by a 1,360-vote majority.
PAS is expected to keep the seat in GE15 due to Umno’s cooperation with the Islamist party in Muafakat Nasional.

Meanwhile, Tun Faisal, formerly a strategic communications director in the now-defunct propaganda agency Special Affairs Department (Jasa), is the Putrajaya Umno deputy division chief.

He has been with the division since 2004 and was appointed to his current post in 2018, but is now mostly known as the press secretary and loyalist to Federal Territories Minister Tan Sri Annuar Musa.

The report said Tengku Adnan, popularly know as Ku Nan, who has never been defeated since the Putrajaya constituency was created, is expected to vacate the seat in the next election cycle as he is facing a possible 12-month jail sentence and a fine over a graft conviction.

It also quoted a source saying Ku Nan intends to defend his legacy by propping up his son, Tengku Iqbal Munawwir Mansor, who is also the Putrajaya Umno Youth chief, to contest in his place.

Tengku Iqbal recently came under public spotlight after Ku Nan held a grand drive-thru wedding for him in Putrajaya attended by thousands amid a recovery control movement order.

The wedding came a day before Ku Nan was found guilty by the High Court on December 21 on a charge of accepting a RM2 million bribe from a businessman in his capacity as former Federal Territories minister.

Just yesterday, the police issued a compound to Tengku Iqbal’s lead wing for organising a free frozen chicken drive-through give-away event which drew hundreds of locals to converge amid the movement control order, as it was held without the approval of the authorities
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,324
Reaction score
1,545
Points
201
Report: Khairy, Asyraf Wajdi, Tun Faisal, Ku Nan’s son eyeing to contest Putrajaya in GE15
Sunday, 17 Jan 2021 12:46 PM MYT

View attachment 331431
Umno is mulling other candidates to contest the administrative capital seat in the 15th general election (GE15). — Bernama pic

KUALA LUMPUR, Jan 17 — With incumbent Putrajaya MP Datuk Seri Tengku Adnan Mansor facing criminal charges in court, Mingguan Malaysia reported today that Umno is mulling other candidates to contest the administrative capital seat in the 15th general election (GE15).

Among the names the Sunday edition of Utusan Malaysia listed were Rembau MP Khairy Jamaluddin, Youth chief Datuk Asyraf Wajdi Dusuki, Tun Faisal Ismail Aziz, and also the son of Tengku Adnan himself.



Quoting anonymous sources, the paper said Khairy, who is the minister of science, technology and innovation, is speculated to contest there since Umno deputy president Datuk Seri Mohamad Hasan may take his seat now in Rembau, Negri Sembilan.

Khairy had won the seat by a 4,364-vote majority, and Mohamad had won the Rantau state seat unopposed before his result was nullified.

The paper also said that Asyraf Wajdi, formerly deputy minister in charge of religious affairs, may also move away from Pasir Puteh federal seat in Kelantan.

He had contested the seat in 2018, and lost to PAS’ Nik Muhammad Zawawi Salleh by a 1,360-vote majority.
PAS is expected to keep the seat in GE15 due to Umno’s cooperation with the Islamist party in Muafakat Nasional.

Meanwhile, Tun Faisal, formerly a strategic communications director in the now-defunct propaganda agency Special Affairs Department (Jasa), is the Putrajaya Umno deputy division chief.

He has been with the division since 2004 and was appointed to his current post in 2018, but is now mostly known as the press secretary and loyalist to Federal Territories Minister Tan Sri Annuar Musa.

The report said Tengku Adnan, popularly know as Ku Nan, who has never been defeated since the Putrajaya constituency was created, is expected to vacate the seat in the next election cycle as he is facing a possible 12-month jail sentence and a fine over a graft conviction.

It also quoted a source saying Ku Nan intends to defend his legacy by propping up his son, Tengku Iqbal Munawwir Mansor, who is also the Putrajaya Umno Youth chief, to contest in his place.

Tengku Iqbal recently came under public spotlight after Ku Nan held a grand drive-thru wedding for him in Putrajaya attended by thousands amid a recovery control movement order.

The wedding came a day before Ku Nan was found guilty by the High Court on December 21 on a charge of accepting a RM2 million bribe from a businessman in his capacity as former Federal Territories minister.

Just yesterday, the police issued a compound to Tengku Iqbal’s lead wing for organising a free frozen chicken drive-through give-away event which drew hundreds of locals to converge amid the movement control order, as it was held without the approval of the authorities
Keluar mulut buaya.. masuk mulut barbi.. nasib la ko melayu..
 

wan_rizal70

Fun Poster
Joined
Oct 15, 2020
Messages
691
Reaction score
202
Points
23
Keluar mulut buaya.. masuk mulut barbi.. nasib la ko melayu..
Khairy dengan AsyrafWajdi tu ok je. Yang lain tu punah belaka. Bukan dulu umno Nogori ada anak mufti negeri jadi calon ke. Ke mana dah dia tu.
 

midi2020

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2012
Messages
4,841
Reaction score
116
Points
33
Khairy dengan AsyrafWajdi tu ok je. Yang lain tu punah belaka. Bukan dulu umno Nogori ada anak mufti negeri jadi calon ke. Ke mana dah dia tu.
khairy dengan asyrafwajdi tu ada bagi apa pada orang putrajaya?
lebih baik pilih anak ku nan jadi calon, dapat jugak orang putrajaya ayam free..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register