Agent Chinese Jual Produk Takaful

CG Sponsors




ekedai

Freshie
Joined
Sep 21, 2008
Messages
32
Reaction score
0
Points
6
Hari minggu baru ni 21.12.08 kat Jusco Cheras selatan,
aku ada nampak beberapa Agent Chinese bukak kaunter Etiqa Takaful.
Siap tulis mudharabah 80% dan 5% (aku tak tahu dia tulis apa sebab tulisan cina, tapi aku boleh agak 5% tu dividen)

Setahu aku takaful tak boleh fix dividen (kalau fix boleh dikira riba)


Aku pun cakap kat wife kalau melayu jual nasi ayam, aku beli.
tapi kalau Chinese jual nasi ayam, aku ......
walaupun ada tulis halal.

Apa pandangan kau orang semua ????
 
Sponsored Post

brodean

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2007
Messages
3,636
Reaction score
73
Points
30
Hari minggu baru ni 21.12.08 kat Jusco Cheras selatan,
aku ada nampak beberapa Agent Chinese bukak kaunter Etiqa Takaful.
Siap tulis mudharabah 80% dan 5% (aku tak tahu dia tulis apa sebab tulisan cina, tapi aku boleh agak 5% tu dividen)

Setahu aku takaful tak boleh fix dividen (kalau fix boleh dikira riba)


Aku pun cakap kat wife kalau melayu jual nasi ayam, aku beli.
tapi kalau Chinese jual nasi ayam, aku ......
walaupun ada tulis halal.

Apa pandangan kau orang semua ????
Pandangan aku:

Kalau ejen Melayu Islam..jumpa ko bagi 'Salam'..b4 mulakan presentation lg dia dah doakan kesejahteraan ko..

Kalau ejen cha ya nun alip jumpa ko..mula2 skali dia kata apa??
Ada juga ejen cha ya nun alip yg dah advance..dia kata 'bang..nabi pun ala pesan, leher unta pun mesti ikat sama tali'..

:D
 

1305

Super Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
9,731
Reaction score
130
Points
73
nak kena tunggu otai etiqa la ni...

tak silap aku, kat PruBSN pun ada agen Cha Ya.. antara yang top lagi tu...
 

fdhm2u

Active Member
Joined
Jul 15, 2007
Messages
2,053
Reaction score
1
Points
25
hmm, ada prospek yg aku approach produk takaful, dia kata dia dah sign up..
bila borak2 dgn prospek tu, aku dapat tahu agent dia bangsa lain. Aku tanya kenapa tak ambil agent [email protected]? Jawapnya, masa dia mencari Produk takaful, dia tak jumpa pun agent [email protected], agent bangsa lain yg approach dia dulu. Jadi dia pun sign up laa...

Bila aku terima jawapan dia macam tu, aku tak salahkan prospek tu, tapi diri aku sendiri..sebabnya, aku tak buat kerja aku dgn baik, sebab masih ramai org kat luar yg memerlukan takaful, tapi aku tak pegi jumpa diorang...

sekian...
 

kerambit

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2008
Messages
385
Reaction score
15
Points
15
hmm, ada prospek yg aku approach produk takaful, dia kata dia dah sign up..
bila borak2 dgn prospek tu, aku dapat tahu agent dia bangsa lain. Aku tanya kenapa tak ambil agent [email protected]? Jawapnya, masa dia mencari Produk takaful, dia tak jumpa pun agent [email protected], agent bangsa lain yg approach dia dulu. Jadi dia pun sign up laa...

Bila aku terima jawapan dia macam tu, aku tak salahkan prospek tu, tapi diri aku sendiri..sebabnya, aku tak buat kerja aku dgn baik, sebab masih ramai org kat luar yg memerlukan takaful, tapi aku tak pegi jumpa diorang...

sekian...
Memang ini masalah lama yg sampai skrg payah utk difahami. Dari konvensional sampai takaful, sesetengah org2 melayu sendiri tidak menyokong sesama ras & agama. Memang sya tak faham. Amat kecewa rasanya bila org kita ambil produk takaful dari org lain.
http://leisurenetwork.com.my/?id=dollarkey
 

brodean

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2007
Messages
3,636
Reaction score
73
Points
30
hmm, ada prospek yg aku approach produk takaful, dia kata dia dah sign up..
bila borak2 dgn prospek tu, aku dapat tahu agent dia bangsa lain. Aku tanya kenapa tak ambil agent [email protected]? Jawapnya, masa dia mencari Produk takaful, dia tak jumpa pun agent [email protected], agent bangsa lain yg approach dia dulu. Jadi dia pun sign up laa...

Bila aku terima jawapan dia macam tu, aku tak salahkan prospek tu, tapi diri aku sendiri..sebabnya, aku tak buat kerja aku dgn baik, sebab masih ramai org kat luar yg memerlukan takaful, tapi aku tak pegi jumpa diorang...

sekian...
abis tu..org kita tak nak buat takaful..sedangkan olang cha ya nun alip pun amik takaful..
 

CheguDin

Junior Member
Joined
Dec 14, 2008
Messages
59
Reaction score
0
Points
6
kebanyakkannya bukan sebab produk tu takaful ke idak... tapi lebih kepada rasa konfident org ramai dealing with para agent... dari sudut sejarahnya, dari dulu lagi tak berapa ramai org kita menceburi bidang insurance nie, so - bila sekarang nie org melayu baru ramai yg nak berkecimpung dlm bidang nie, timbul pulak satu masalah lain... kurangnya Servis yg Berkualiti... Salesmanship Factor ... Communication Skills...

dah lebih 5 org agent insurance yg aku jumpa, sama jer standard, amat kurang dari sudut yg dinyatakan di atas...

ramai yg jenis nak kira komisen dia berapa je... tapi bab nak ambil hati kureng! bab product knowledge pun kureng!

-Stand in-front of your product-
 

brodean

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2007
Messages
3,636
Reaction score
73
Points
30
kebanyakkannya bukan sebab produk tu takaful ke idak... tapi lebih kepada rasa konfident org ramai dealing with para agent... dari sudut sejarahnya, dari dulu lagi tak berapa ramai org kita menceburi bidang insurance nie, so - bila sekarang nie org melayu baru ramai yg nak berkecimpung dlm bidang nie, timbul pulak satu masalah lain... kurangnya Servis yg Berkualiti... Salesmanship Factor ... Communication Skills...

dah lebih 5 org agent insurance yg aku jumpa, sama jer standard, amat kurang dari sudut yg dinyatakan di atas...

ramai yg jenis nak kira komisen dia berapa je... tapi bab nak ambil hati kureng! bab product knowledge pun kureng!

-Stand in-front of your product-
ada betul nye kata2 ko tuhh
 

putra2k

Fun Poster
Joined
Jan 26, 2008
Messages
432
Reaction score
19
Points
15
Hari minggu baru ni 21.12.08 kat Jusco Cheras selatan,
aku ada nampak beberapa Agent Chinese bukak kaunter Etiqa Takaful.
Siap tulis mudharabah 80% dan 5% (aku tak tahu dia tulis apa sebab tulisan cina, tapi aku boleh agak 5% tu dividen)

Setahu aku takaful tak boleh fix dividen (kalau fix boleh dikira riba)


Aku pun cakap kat wife kalau melayu jual nasi ayam, aku beli.
tapi kalau Chinese jual nasi ayam, aku ......
walaupun ada tulis halal.

Apa pandangan kau orang semua ????
kalo u all nak tahu ....
ini adalah Geng SIMON CHUA dr melakaaa...
buat EtiQa Takaful Berhad area lembah klang die dah serang..
 

Nizam Safuan

Account Locked as requested
Joined
Aug 29, 2008
Messages
919
Reaction score
51
Points
20
hmm, ada prospek yg aku approach produk takaful, dia kata dia dah sign up..
bila borak2 dgn prospek tu, aku dapat tahu agent dia bangsa lain. Aku tanya kenapa tak ambil agent [email protected]? Jawapnya, masa dia mencari Produk takaful, dia tak jumpa pun agent [email protected], agent bangsa lain yg approach dia dulu. Jadi dia pun sign up laa...

Bila aku terima jawapan dia macam tu, aku tak salahkan prospek tu, tapi diri aku sendiri..sebabnya, aku tak buat kerja aku dgn baik, sebab masih ramai org kat luar yg memerlukan takaful, tapi aku tak pegi jumpa diorang...

sekian...
hehehe hari tu aku ayam2kan cina yg jual produk etiqa takaful tu kt Giant Kota Damansara. aku tnya dia satu2. Soalan aku:-
1) Soalan: Apa tu Takaful? -itu produk islamic lor. Yelah tapi apa mksud takaful? -itu satu jenis produk islamic maaa.
2) Soalan: Apa tu mudharabah? -itu mudharabah ka? macam itu takaful juga maaa... Yelah, u mau jual produk takaful tapi u sendiri x tau apa itu mudharabah? -i xtaula, kalo itu macam u kasi tau sama i la...

Lps tu apa aku carut pd cina tu pun aku x igt. Sian dia muka merah padam menjawab soalan aku hehehe

Aku budak jahat :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register