BTC USD 67,037.3 Gold USD 2,331.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Agensi Makanan Singapura Tarik Balik Produk Kuih Bulan Dari Malaysia

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,236
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,236
Reaction score
6,485
Points
916
Awards
1
28.09.2023 - Agensi Makanan Singapura (SFA) telah mengarahkan menarik balik dua produk kuih bulan yang diimport dari Malaysia selepas ujian mendapati terdapat bahan yang melebihi had kawal selia, iaitu bakteria atau toksin yang dihasilkan oleh kulat. Produk tersebut ialah Kek Bulan Musang King Snowskin Joymom, dengan tarikh luput pada 5 Mac 2024, dan Kek Bulan Bakar Teratai Yolk Single Yolk Paste Fragrance, dengan tarikh luput pada 20 Okt tahun ini.

"Sebagai langkah berjaga-jaga, SFA telah mengarahkan pengimport Taste Right Pte Ltd dan Fragrance Foodstuff Pte Ltd, untuk menarik balik produk tersebut. Langkah untuk menarik balik produk itu sedang dilakukan," kata agensi itu dalam satu kenyataan semalam.

Menjelaskan penarikan balik itu, SFA berkata ia telah mengesan staphylococcus aureus dalam kuih bulan Joymom, manakala kuih bulan Fragrance mengandungi sejumlah besar aflatoksin. Bakteria dan aflatoksin itu berada di tahap melebihi had maksimum yang ditetapkan di bawah Peraturan Makanan Singapura. Menurut SFA, bakteria staphylococcus aureus biasanya ditemui di persekitaran dan juga terdapat pada kulit atau hidung seseorang.

"Patogen bawaan makanan seperti S aureus boleh membiak semasa proses pengeluaran apabila pencemaran silang berlaku, terutamanya apabila kebersihan tangan yang baik tidak diamalkan," kata SFA.

Ia adalah antara punca keracunan makanan dan boleh menyebabkan timbulnya gejala seperti loya, muntah, sakit perut dan cirit-birit. Sementara itu, ia berkata aflatoksin boleh membiak dalam makanan akibat daripada pencemaran kulat, dan diketahui sebagai genotoksik (merosakkan DNA atau gen) dan karsinogenik (penyebab kanser), dan pendedahan melalui makanan harus dikekalkan serendah mungkin.
1695883280746.png
 
Back
Top
Log in Register