Agency Development ....Jom brainstorm

CG Sponsors




azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
As'kum,

Amat kurang dalam forum membincangkan pasal pembangunan Agency, atau Agency Development. Banyak citer pasal sales dan products. So, saya kat sini, just nak share sikit info kepada member2 yang nak naik jadi Unit Manager atau Manager, mungkin boleh bg idea, share info dan apa yang anda lakukan dalam usaha untuk membangunkan agency.

Tak kira lah dari segi

- Recruitment i.e BOP (Business Opportunity Presentation)
- Planning
- Training
- Selection
- Handle agent2 yang bermasalah, tapi ada potensi utk berjaya atau sebaliknya.
- Mcm-mcm lagi....
 
Sponsored Post

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Ini saya share sikit, activiti dari agency kami Al Isra' Associates Sdn Bhd, representing Prudential Assurance Malaysia Berhad & Prudential BSN Takaful Berhad.

Nama Program : Agent Planning Workshop
Lokasi : RRI Sungai Buloh
Kehadiran : 4 Manager, dan lebih 200 agent (Baru dan lama)
Pengisian Program : Planning utk 2009, Set target utk 2009 dan planning for activity 2009.

http://www.prubsninfo.com/2009/01/al-isra-agent-planning-workshop-2009.html

Kenapa program ini penting, sama ada utk agent baru atau pun yang lama?

Untuk memastikan mereka semua clear dengan apa yang mereka mahukan untuk tahun 2009. Selain itu, bagi memastikan 2009 punya business boleh buat untung...........
 

fdhm2u

Active Member
Joined
Jul 15, 2007
Messages
2,053
Reaction score
1
Points
25
Ini saya share sikit, activiti dari agency kami Al Isra' Associates Sdn Bhd, representing Prudential Assurance Malaysia Berhad & Prudential BSN Takaful Berhad.

Nama Program : Agent Planning Workshop
Lokasi : RRI Sungai Buloh
Kehadiran : 4 Manager, dan lebih 200 agent (Baru dan lama)
Pengisian Program : Planning utk 2009, Set target utk 2009 dan planning for activity 2009.

http://www.prubsninfo.com/2009/01/al-isra-agent-planning-workshop-2009.html

Kenapa program ini penting, sama ada utk agent baru atau pun yang lama?

Untuk memastikan mereka semua clear dengan apa yang mereka mahukan untuk tahun 2009. Selain itu, bagi memastikan 2009 punya business boleh buat untung...........
Dah buat ke APW Bro?
Berapa hari?
 

esohor

Active Member
Joined
Jun 12, 2008
Messages
1,524
Reaction score
0
Points
20
As'kum,

Amat kurang dalam forum membincangkan pasal pembangunan Agency, atau Agency Development. Banyak citer pasal sales dan products. So, saya kat sini, just nak share sikit info kepada member2 yang nak naik jadi Unit Manager atau Manager, mungkin boleh bg idea, share info dan apa yang anda lakukan dalam usaha untuk membangunkan agency.

Tak kira lah dari segi

- Recruitment i.e BOP (Business Opportunity Presentation)
- Planning
- Training
- Selection
- Handle agent2 yang bermasalah, tapi ada potensi utk berjaya atau sebaliknya.
- Mcm-mcm lagi....
aku suka lah tajuk ni bro.... teruskan diskuss - tak kira company mana2 pun - basic nya sama shj...

aku cuba bagi input setakat terdaya / ilmu aku

haris
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
aku suka lah tajuk ni bro.... teruskan diskuss - tak kira company mana2 pun - basic nya sama shj...

aku cuba bagi input setakat terdaya / ilmu aku

haris
Kitaorang buat sehari je. Start 8.00 am sampai 6.00 pm. Bg le input. Share the idea. Boleh kongsi2 ilmu.

Harap2 tak de yang timbulkan issue Halal-Haram dalam thread ni pulak.
 

bojed

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,930
Reaction score
25
Points
30
Baguslah macam ni.

Takde lah agents terkontang-kanting hilang arah nanti.

Good job!
 

esohor

Active Member
Joined
Jun 12, 2008
Messages
1,524
Reaction score
0
Points
20
aku nak tanya je - apa yg ko paling tekankan bila tiba bab attitud

sebab ASK paling penting aku rasa

attitude
Skil
Knowlodge.....

cuma aku tak berapa mahir dlm attitude (sdgnkan perkara ini lah yang paling penting dalam pembangunan agensi)
 

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
bagi pendapat aku dalam membangunkn agensi, leader must act as a leader dan bukan sebagai bos atau kaki mengarah..dan juga elakn dari hanya tanya sales sales sales...kerna especially agent yg baru masuk, dalam pikiran mereka masih baru dan puzzle dalam pemeikiran masih belum disusun dgn rapi...

so terapkn dgn motivation dan tunjukn jalan pada mereka on HOW they can become succeed in thios industry.to become success dalam industry ni, all agent have to do is just COPY those who have successfully been in the industry for a long2 time

sebab aku pernah nampak ada leader tak habis2 cita pasal rumah besar kereta besar diaorg sedangkn itu bukan main interest agent baru ..

just my 2 cents
 
Last edited:

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
aku nak tanya je - apa yg ko paling tekankan bila tiba bab attitud

sebab ASK paling penting aku rasa

attitude
Skil
Knowlodge.....

cuma aku tak berapa mahir dlm attitude (sdgnkan perkara ini lah yang paling penting dalam pembangunan agensi)
ada satu g missing bro...HABIT

K nowledge
A ttitude
S kill
H abit

bgtau agents untuk succed walau apa bidang diaorg buat, kalau salah satu ni missing, still xkn kemana2

amik contoh, kalau attitude,skill,habit ada tp agent tu x suka membaca dan kurang knwoledge pun x kemana gak..

kalau knowledge,skill,habit ada tp attitude kurang memuaskn pun x bleh nk kemana gak..

so seseorg tu perlu ada keempat2 ni unutk pergi jauh walau apa bidang sekalipun...
 

esohor

Active Member
Joined
Jun 12, 2008
Messages
1,524
Reaction score
0
Points
20
ada satu g missing bro...HABIT

K nowledge
A ttitude
S kill
H abit

bgtau agents untuk succed walau apa bidang diaorg buat, kalau salah satu ni missing, still xkn kemana2

amik contoh, kalau attitude,skill,habit ada tp agent tu x suka membaca dan kurang knwoledge pun x kemana gak..

kalau knowledge,skill,habit ada tp attitude kurang memuaskn pun x bleh nk kemana gak..

so seseorg tu perlu ada keempat2 ni unutk pergi jauh walau apa bidang sekalipun...
bagus ilmu ni bro.... thanks

leh kongsi nanti bro skit camana nak jadikan habit dan attitude nak kasi betul :D :D

ps : bila nak pekena teh tarik ni... byk bnda mau sembang ni bro

salam

haris
 
Sponsored Post
Top
Log in Register