Adun DAP cabar ketetapan jawi di mahkamah. Mana melayu PH?

CG Sponsors




Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
10,393
Reaction score
1,876
Points
201
Hahaha.
Tersembur aku baca.

Kita masukkan dalam contoh ayat

Abg, semua brg2 kita dh beli kan, akhirat kita nak ke mana?

Kan pelik tu.

Bahasa ni ada noun and adverb,kata nama n kata kerja.
Nak nyondol pun biar berilmu.
Main sondol je tu perangai ba8i. Haha.
Heheh memang la pelik mcm tu
Biasa org ckp mcm ni

“Abg, semua brg2 kita dh beli kan, akhir nanti kita nak ke mana?” :p

Maksud nya, selepas ini kita nak kemana hehe
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
10,393
Reaction score
1,876
Points
201
Direct translation..punah weh
Aiiii mcm tu pun punah ke

Abis tu here after kita translate kan jd apa? :D

———-
ada pun contoh penggunaan nya ni heheh

1596411092807.jpeg
 
Last edited:

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,658
Reaction score
654
Points
171
melayu PH dah lama tak mengaku melayu.. malu kot nak mengaku me-LAYU
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
10,393
Reaction score
1,876
Points
201
کڽاتاءن ميديا
ڤرتي إسلام س-ماليسيا (PAS)

*چابر توليسن جاوي : DAP جاڠن تونجوق بلڠ*

ڤرتي إسلام س-ماليسيا (PAS) تݢس مڽاتاکن ککسلن اتس تيندقن ادون ترس، Chow Yu Hui درڤد DAP منچابر کڤوتوسن کراجاءن ڤاهڠ دالم مواجبکن توليسن جاوي د ڤاڤن تندا دان اعلان د ڤريميس ڤرنيݢاءن۔

کڽاتاءن ادون ترس ايت تيدق براساس کران ڤڠݢوناءن توليسن جاوي تله لاما دݢوناکن اوليه رعية مليسيا تروتاماڽ د کلنتن دان ترڠݢانو، بهکن تياد کيت مليهت ايسو تيدق بوليه ممباچ جاوي دبڠکيتکن۔

توليسن جاوي بوکن سواتو ڤرکارا اسيڠ د دونيا ترماسوق مليسيا کران ايا اداله توليسن يڠ تله ديڬوناڤاكاي سجق تاهون ١٣٠٠ ماسيحي، بهکن سجاره توروت منچاتتکن، ڤمشهورن کمرديکاءن ١٩٥٧ باݢي نݢارا مليسيا جوݢ ترتوليس دالم ابجد جاوي۔

کراجاءن ڤرسکوتوان جوݢ تله مڠيشتهارکن جمعة سباݢاي هاري مڽمارقکن توليسن جاوي۔ باݢي مڽمبوت سروان ترسبوت، حرکة توروت مڠاداکن سمولا کولوم توليسن جاوي مولاءي اوݢوس ٢٠٢٠ اين۔

بهکن، DAP جوݢ ڤرلو سدر بهاوا سلاما اين لوݢو حلال باݢي بارڠن مليسيا توروت مڠݢوناکن توليسن جاوي۔

PAS مڽوکوڠ اوسها کراجاءن نݢري ڤاهڠ دالم ممڤرکاساکن ڤڠݢوناءن توليسن جاوي، ايا سهاروسڽ دأيکوتي کراجاءن نݢري لاءين سباݢاي تندا سوکوڠن ممرتابتکن ڤڠݢوناءن توليسن جاوي۔

‘إسلام مميمڤين ڤرڤادوان’

كاماروذامن محمد
کتوا ڤنرڠن
ڤرتي إسلام س-ماليسيا (PAS)
٣ اوݢوس ٢٠٢٠ | ١٢ ذولاحجه ١٤٤١
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
15,349
Reaction score
608
Points
161
cabar ketetapan jawi
Bukan utk hapuskan jawi ye
Tetapi hapuskan/pengecualian buat mereka peniaga cina yg tidak mau menggunakan jawi di papantanda

kalau cina lain nak guna jawi
Mereka tak halang

lain maksud hapuskan jawi tu tawwww
Diorg lupe yg hapus tulisan jawi selame ni umno...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register