BTC USD 49,143.7 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

aduhai..hd bau hangit..

jai_x5

Super Active Member
Messages
7,776
Joined
Feb 1, 2007
Messages
7,776
Reaction score
23
Points
65
hallu kengkawan..

aku baru je mengalami masalah..citernye camnie:

1. aku baru beli external hd case (enclosure) utk hd sata lama aku..

2. aku pun pasang la semuanya dalam keadaan yg betul kot..

3. bile aku on je switch, lampu hijau pun menyala and hd aku start menyala..

4. tibe bawah hd aku keluar warna oren..pastu hd aku bau hangit..lantas lampu hijau pun padam..

5. kelam kabut aku off..pastu aku cuba balik..langsung dah takde lampu..

persoalannye skang..ape punca kerosakan nie?

adakah external hd case enclosure nie yg buat akunye hd shorting atau mmg hd aku dah nak short?

hd aku nie dah 5 tahun..aku beli masa sata mula2 top dulu..aku tak pernah test hd nie selepas comp aku rosak..kali terakhir aku gune hd nie tahun 2005..
 
Sponsored Post

insyi©

CG Top Poster Club
Messages
28,101
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
HD dah terbakar kot.....:D

kena beli baru la tu...:D
 

jai_x5

Super Active Member
Messages
7,776
Joined
Feb 1, 2007
Messages
7,776
Reaction score
23
Points
65
HD dah terbakar kot.....:D

kena beli baru la tu...:D

aku pun rasa camtu gak..rasa2 ape puncanya?

sebab external hd case tu ke atau mmg hd tu dah lama dan nak rosak?
 

VAMP

Ex-Super Mod
Messages
10,440
Paid Membership
Joined
Feb 10, 2007
Messages
10,440
Reaction score
59
Points
130
mybe sbb overheating kot.

ape2pun kire ok gak la hdd ko buleh tahan sampai 5 tahun.. mmg kena beli baru la jawabnya.
 
Last edited:

insyi©

CG Top Poster Club
Messages
28,101
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
aku pun rasa camtu gak..rasa2 ape puncanya?

sebab external hd case tu ke atau mmg hd tu dah lama dan nak rosak?


takde kaitan kot...mmg dah nak rosak la tu...

pnh jd kat HD aku gak.....bila on PC jer...tetiba bau hangit....:D

on balik dah kong.....sib baik masa tu msh under warranty...

maybe gak sbb power overload....mcm kes aku...
 

jai_x5

Super Active Member
Messages
7,776
Joined
Feb 1, 2007
Messages
7,776
Reaction score
23
Points
65
mybe sbb overheating kot..

ape2pun kire ok gak la hdd ko buleh tahan sampai 5 tahun.. mmg kena beli baru la jawabnya.

bro rasa puncanye sebab ape? external case hd tu boleh buat penyebab ke?
 

silverchair959

Legendary Member
Messages
18,404
Joined
Dec 21, 2005
Messages
18,404
Reaction score
96
Points
135
cuba cek hdd tuh bebetul...pernah terjadi kat aku...semut buat sarang dlm hdd tuh...on2 jer bau hangit...mmg kondem...aku bukak hdd tuh...penuh ngan semut...ada yg dah rentung...kena renjatan elektrik kot huhuhhuh
 

VAMP

Ex-Super Mod
Messages
10,440
Paid Membership
Joined
Feb 10, 2007
Messages
10,440
Reaction score
59
Points
130
bro rasa puncanye sebab ape? external case hd tu boleh buat penyebab ke?

buka external case tu, try connect hhd tu directly kat pc ko.. mungkin external case tu je yg prob.
 

jai_x5

Super Active Member
Messages
7,776
Joined
Feb 1, 2007
Messages
7,776
Reaction score
23
Points
65
esok aku try gie kat kedai yg aku beli hd case tadie..tgk ape yg rosak..harap2 case nie pun tak rosak..kalau tidak rugi aku..

tenkiu geng for all the help..
 

naj2921

Active+ Member
Messages
4,529
Joined
Apr 16, 2008
Messages
4,529
Reaction score
12
Points
25
hmm..rasanye dah sampai masa beli baru tu :D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register