Aduan / Nasihat dsbnya untuk mengurangkan hutang

CG Sponsors




Sponsored Post

kapalselam

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
132
Reaction score
1
Points
15
Cemburu pulak tengok penurunan hutang dlm jangka waktu setahun
Ada cara tak nak settle AKPK dengan lebih cepat...nak buat loan dgn bank semua reject sejak join AKPK...huhu, cemburu jugak tengak tuan/puan dapat slow2 kurangkan hutang...dah serik buat hutang
 

NightFury

Active+ Member
Joined
Jan 7, 2010
Messages
3,472
Reaction score
11
Points
25
Ada cara tak nak settle AKPK dengan lebih cepat...nak buat loan dgn bank semua reject sejak join AKPK...huhu, cemburu jugak tengak tuan/puan dapat slow2 kurangkan hutang...dah serik buat hutang
bila nama dlm snarai akpk, saa, legal case smua bank xkan ambik risiko.. plus rules bnm makin ketat.. so nak xnak.. kena settle hutang yg msuk akpk tu.. nama clear bru boleh loan balik

gaji kasar sebulan berapa?
komitmen bulan berapa & bank apa?
 

kapalselam

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
132
Reaction score
1
Points
15
bila nama dlm snarai akpk, saa, legal case smua bank xkan ambik risiko.. plus rules bnm makin ketat.. so nak xnak.. kena settle hutang yg msuk akpk tu.. nama clear bru boleh loan balik

gaji kasar sebulan berapa?
komitmen bulan berapa & bank apa?
ooo..kena kayuh sslow2 lah...setiap bulan bayar DMP AKPK.

gaji kasar nanti saya PM .
 

Keep Smile

Freshie
Joined
Dec 11, 2014
Messages
42
Reaction score
0
Points
16
Baru perasan, pada 14-10-2016, jumlah hutang adalah RM257,625 dan kini 30-08-2017 hanya berbaki RM198,521.

Penurunan RM59,104 dlm tempoh lebih kurang 1 tahun. InsyaAllah dlm landasan yg betul utk bebas hutang.
mohon share tips dan cara tuan
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
533
Reaction score
26
Points
30
Hutang rumah bulan 7/2017 rm337600.. masuk bulan 8/2018 dah jadi 310800.. pengurangan rm26800
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
utk mengurangkan hutang slalunya orang akan buat debt consolidation... ada orang suka bebas hutang... ada orang suka berhutang, janji bulan2 dapat bayar dan mereka dapat apa yg diorang nak (rumah, kereta etc)...

aku tak tengok bebas hutang sebagai priority utama... tapi aku tengok yg mana lebih untung... aku jadikan asb sebagai benchmark... apa2 hutang yg rate dia lebih rendah dari asb punya return, akan menten sebagai hutang walaupun aku ada cash utk bayar... aku takkan buat hutang sekiranya interest tinggi, lebih tinggi dari return asb...
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
533
Reaction score
26
Points
30
Baki tertunggak loan rumah August 2018 rm310800.. sekarang Jan 2019 tinggal lagi rm303500
 
Sponsored Post
Top
Log in Register