Aduan / Nasihat dsbnya untuk mengurangkan hutang

Recommended Brokers


nazrinn

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2014
Messages
499
Reaction score
73
Points
20
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat warga CGrians,

Saya ingin membuka satu topik mengenai hutang dan bagaimana cara untuk mengurangkan hutang tersebut dgn lebih efisyen.

Diharap tuan tanah tidak ban saya ye. :D
 
Sponsored Post

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,126
Reaction score
1,526
Points
596
ye saja kongsi

nie saya tengok ramai dah buat

bila nak pi makan luar

bawa air suam kosong dari rumah

kalau boleh botol besar macam air mineral besar

order je makan jangan order air

dah jimat lebih RM1 satu Kepala.
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,802
Reaction score
284
Points
81
ye saja kongsi

nie saya tengok ramai dah buat

bila nak pi makan luar

bawa air suam kosong dari rumah

kalau boleh botol besar macam air mineral besar

order je makan jangan order air

dah jimat lebih RM1 satu Kepala.
ni cara berjimat abam daus.. bukan kurangkn hutang :D
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,871
Reaction score
506
Points
161
Cuba bayar secara partial,nak setle sekali gus memang potong la...

Bayar sikit sikit lama lama habis...
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,126
Reaction score
1,526
Points
596
lagi satu

nie ramai orang buat

kalau boleh elakkan

Bila kita pakai kereta dah lebih 3 tahun contoh

Keluar model baru

terus cekau nak ambik baru

Alasan baru ranggi bergaya

Apa hal

Kereta lama pun leh pakai lagi tak rosak

Apa hal perabih lagi duit dan buka hutang baru

Pakai la kereta tue selagi tak rosak

Jangan tambah hutang

Setakat ranggi bergaya tak guna kalau duit nak pakai hari hari perbelanjaan sesak

Nak tanggung kereta baru baik tanggung kehidupan hari hari
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
14,325
Reaction score
282
Points
131
baru2 ni ade tergune kad kredit...
bile tgk bil rase menyesal plok nak byr...

elakkan dari berhutang...
takde la nak memikir care nak kurangkan hutang...
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,126
Reaction score
1,526
Points
596
baru2 ni ade tergune kad kredit...
bile tgk bil rase menyesal plok nak byr...

elakkan dari berhutang...
takde la nak memikir care nak kurangkan hutang...
ye hindari kad kredit

ramai berlagak kad kredit

hidup tak payah berlagak

sampai masa masuk kubur ngan sehelai kain ja

Semua Allah Punya

Kita pinjam ja:(:)(:)(:)((
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,093
Reaction score
780
Points
166
Yang belum berhutang please please and please.. Buat money money management.. Kena tahu mana satu keperluan mana satu bebanan..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register