Adakah Teknik Flipping Masih Boleh diguna pakai ke pada 2010?

CG Sponsors




faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
Salam semua,

Rasa2 korang teknik ni untk properties investment masih valid ke untuk tahun depan? sebab mana2 hartanah yg dijual kurang dari 5 tahun akan di caj 5% Tax..

So apa action korg yg mengamalkan teknik flip ni? msukkan dalam SAP siap2? atau ada jalan lain nk waived kan 5% ni?
 
Sponsored Post

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
260
Points
81
entah kat The malaysian insider cakap Bijan nak cancel RPGT tu

aku tak baca detail sebab baca tajuk je kat twitter nanti wa carik
 

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
entah kat The malaysian insider cakap Bijan nak cancel RPGT tu

aku tak baca detail sebab baca tajuk je kat twitter nanti wa carik
harap2 dia cancel la.. sebab rasa xberbaloi lak, kita dok peram2, time tuai tetibe kena bg hasil keuntungan sebanyak 5% kat Gov..

patut ka? :-?
 

evilgoodguy

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
4,306
Reaction score
38
Points
30
entah kat The malaysian insider cakap Bijan nak cancel RPGT tu

aku tak baca detail sebab baca tajuk je kat twitter nanti wa carik
banker pun ada info aku pasal benda ni ... katanya akan ditarik balik
 

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
banker pun ada info aku pasal benda ni ... katanya akan ditarik balik
ok gak tu.. kalu setakat zakat tu ok la.. bole juga ku sedekah kan.. tapi cukai? untuk gov? :-? hahaha :))
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
maknanya kalau kita ada 20buah rumah,bila dah cukup 30 tahun,kita nak jual semua..semua rumah kene bayar 5% utk kerajaan ke?walauweh
 

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
maknanya kalau kita ada 20buah rumah,bila dah cukup 30 tahun,kita nak jual semua..semua rumah kene bayar 5% utk kerajaan ke?walauweh
bukan bang.. hehehe

tax 5% ni just untuk mana2 hartanah yg ingin dijual bawah 5 tahun.. lebih 5 tahun xdak..
 

darkkiller

Super Active Member
Joined
Jun 1, 2007
Messages
8,311
Reaction score
573
Points
111
bukan bang.. hehehe

tax 5% ni just untuk mana2 hartanah yg ingin dijual bawah 5 tahun.. lebih 5 tahun xdak..
ohh..camtu tak bolehlah kaki jual beli rumah jual bawah 5 tahun kalau masih geram dengan kerajaan..Aku kalau sayang kerajaan rasanya tak jadi masalah nak bagi 5% tu..tapi apakan daya:))
 

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
ohh..camtu tak bolehlah kaki jual beli rumah jual bawah 5 tahun kalau masih geram dengan kerajaan..Aku kalau sayang kerajaan rasanya tak jadi masalah nak bagi 5% tu..tapi apakan daya:))
apakan daya.. nampaknye terpaksa la aku topupkan 5% tu siap2 dlm rege umah..

ke korg ada info2 lain?
 

thariq_shahalam

Active Member
Joined
Aug 4, 2008
Messages
1,280
Reaction score
52
Points
30
bukan bang.. hehehe

tax 5% ni just untuk mana2 hartanah yg ingin dijual bawah 5 tahun.. lebih 5 tahun xdak..
tak silap aku the new amendment tak ada time limit la bro its flat 5% for every sale of property...

kalau salah tolong betulkan yer :)

berkenaan dengan teknik Flipping:

masih relevant tapi margin keuntungan tu dah jadi kureng skit la. jadi kalau nak flip make sure masih profitable la...

my two cents
 
Sponsored Post
Top
Log in Register