adakah power supply anda berfungsi dengan baik?

Recommended Brokers


asuadi

Active Member
Joined
Jan 7, 2013
Messages
1,975
Reaction score
217
Points
38
masa mula2 kita beli dekstop pc,biasanya kedai akan beri kita power supply yang minimum untuk pc kita,tetapi apabila kita dah upgrade macam2 kat pc contoh grafik kad,kipas tambahan,tambahan slot ram,tambahan hard disk kedua and lain2.power supply xdapat nak menampung aliran eletrik ke semua bahagian dengan baik.



kalau nak tahu power supply anda berfungsi dengan baik or tidak,boleh calculate dekat sini.


http://support.asus.com/powersupply.aspx
 
Sponsored Post

matnur_83

Fun Poster
Joined
Jan 25, 2012
Messages
277
Reaction score
13
Points
15
benda nie penting kalau buat pc yang heavy untuk game ataupun render / multimedia..kalau untuk surfing dan menaip sahaja pakai psu yang biasa2 je..
 

nameless

Super Active Member
Joined
Nov 30, 2007
Messages
7,343
Reaction score
68
Points
80
sbnr ny psu calculator x brape tepat sbb diorg akn suggest lebih sbb diorg x nk tanggung risiko ngan suggestion diorg tu...
yg plg penting psu kn pkai yg ade 80 plus cert...
kene tau power vs efficiency...
bole baca kat johhny guru...
 

qarzza

Active+ Member
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,386
Reaction score
29
Points
30
ayak, aku punye tak cukup ropanya... =.=
 

khairuls

Super Active Member
Joined
Sep 20, 2010
Messages
9,212
Reaction score
8
Points
65
rege utk 80plus tu yg berat sikit tu :D

apa simptom2 power tak cukup ye??
 

Jkay

Fun Poster
Joined
Jan 11, 2013
Messages
121
Reaction score
4
Points
15
Kalau nak overclock dan guna GPU yang hebat, kena pakai PSU yang lebih 600W, kalau tak mesti tak cukup dan kena BSOD.
 

playermmc

Active+ Member
Joined
Sep 23, 2009
Messages
2,575
Reaction score
12
Points
25
rege utk 80plus tu yg berat sikit tu :D

apa simptom2 power tak cukup ye??
kalau tak cukup kadang tak boleh boot
kadang dvd player tak jalan
boleh cepatkan rosak hard disk
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,189
Reaction score
384
Points
81
Tips memilih power supply (psu) pc
facebook.com/monalizakb/photos/pcb.2024925307598381/2024922280932017
 

Hulas

Junior Member
Joined
Feb 8, 2019
Messages
71
Reaction score
3
Points
11
For sure you need to get it going with minimum like 500W today I would say, I have eleven years old PC and it still working fine for me totally. You really need to count first of all CPU and then something like GPU anyway, I do not get any other consuming really;) Monitor have it's own.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register