Adakah Pasaran Hartanah Akan Lingkup.. mari kita bincangkan

CG Sponsors




john_pablo

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2011
Messages
574
Reaction score
1
Points
15
pendapat aku area penang sberang perai ni,kalo beli umah rm300k (2017)
skg dh 2019 harga dh jadi 450k ni dan rasa nk juai better juai siap2 sbb kalo dh jd 500k habis la potensi nk ada pembeli tu mmg susah atau xkn ada buyer...melainkan mmg nk stay situ xnk pindah atau utk di wariskan.

hrga melambung xkn ada pembeli...itu yg dlm dilemma ni
 
Sponsored Post

btmkl

Fun Poster
Joined
Sep 11, 2009
Messages
391
Reaction score
26
Points
20
tengok tempat juga la..kalau kawsan tak membangun memg rega jatuh..tapi macam cyberjaya ni..mana ada turun...macam 2 bulan ada je projek rumah baru dan mahal - mahal belaka..teres pon mulai 600k keatas, ipoh dan alor star pon rega naik melambung lambung..tak tau lah tempat korang yang kata rega turun...
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,438
Reaction score
20
Points
35
tengok tempat juga la..kalau kawsan tak membangun memg rega jatuh..tapi macam cyberjaya ni..mana ada turun...macam 2 bulan ada je projek rumah baru dan mahal - mahal belaka..teres pon mulai 600k keatas, ipoh dan alor star pon rega naik melambung lambung..tak tau lah tempat korang yang kata rega turun...
untuk investment..kena fikir long run, 10 tahun pegang. jika fikir short run, memang calculation lari
 

razzims

Junior Member
Joined
Sep 11, 2019
Messages
66
Reaction score
2
Points
11
harga rumah naik jatuh bergantung kepada pusingan kejatuhan ekonomi negara (global) . nampak macam next kejatuhan ekonomi global dah tak lama lagi, so, ya harga hartanah akan jatuh
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,163
Reaction score
1,531
Points
596
pendapat aku area penang sberang perai ni,kalo beli umah rm300k (2017)
skg dh 2019 harga dh jadi 450k ni dan rasa nk juai better juai siap2 sbb kalo dh jd 500k habis la potensi nk ada pembeli tu mmg susah atau xkn ada buyer...melainkan mmg nk stay situ xnk pindah atau utk di wariskan.

hrga melambung xkn ada pembeli...itu yg dlm dilemma ni
rasa lani kalau rumah mahal sangat
orang tak beli kot
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,371
Reaction score
432
Points
81
Tapi kenapa yg tk pernah buat loan tetap bank tolak..alasan tkblh nk tgk tahap kebolehpercayaan bakal peminjam nak membayar?tkde track record..ermm.
kena buat loan juga dan x miss bayar bulanan supaya ada history cantik jika nak pinjam loan seterusnya hahaha..

x perlu loan besar. beli motor sebiji harga rm7k (walaupun mampu beli cash, tapi elok loan je supaya ada history).

skrg trend org sewa rumah je (tapi beli tanah). mmg diorg dah long term fikir nak duduk tanah sendiri kot.

elok la mcm tu, tanah sendiri lagi bagus.
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,587
Reaction score
133
Points
48
Betol tu,kadang aku jeles org dulu2 walaupun gaji dulu2 x beso tp rata2 harga rumah masih lg org mampu nk beli.pakcik aku cite dulu masa dia beli teres 2 tingkat kt subang bistari tahun 2004 kalu x silap cume rm187k je..skrg ade org nk jual 600k unit basic je pon
rumah makcik aku tahun 1970 dua bilik tido 1 bilik air mmg kecik. siling rendah tapi dua tingkat. bru RM 18k. sekarang ? RM 300K
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,587
Reaction score
133
Points
48
rugi ke kalo beli rumah sekarang?

antara rumah dan tanah kebun, mana lagi untung sekarang?
buat bisnes je la. kala dah beli rumah otk pikir baru nak try niaga susah dah ...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register