Adakah Pasaran Hartanah Akan Lingkup.. mari kita bincangkan

Recommended Brokers


Latest Threads

izaf505

Active Member
Joined
Oct 25, 2011
Messages
1,836
Reaction score
28
Points
53
Location
Ipoh & Bertam Pulau Pinang
Baru pindah area Bertam,sewa je pun.tgk developer naikkan rumah2 baru smua harga xmasuk akai lps tu bina jenis y mewah2. Banglo setingkat, banglo 2 tgkt, jual 700k,900k. yg setgkt skrg ssh nk dpt area Bertam ni.Dok tgk rumah2 mewah area sini kebanyakkan nye kosong ja...beli utk duduk lepas pencen.haru org muda nk bli umah cmni
 
Sponsored Post

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
21,666
Reaction score
202
Points
0
Baru pindah area Bertam,sewa je pun.tgk developer naikkan rumah2 baru smua harga xmasuk akai lps tu bina jenis y mewah2. Banglo setingkat, banglo 2 tgkt, jual 700k,900k. yg setgkt skrg ssh nk dpt area Bertam ni.Dok tgk rumah2 mewah area sini kebanyakkan nye kosong ja...beli utk duduk lepas pencen.haru org muda nk bli umah cmni
tapi rumah tetap habiskan?

walaupun 700K..900K

cuba tanya developer bos..habis x rumah tu
 

Epal10

Active Member
Joined
Jan 20, 2013
Messages
1,100
Reaction score
17
Points
0
aku beli rumah rm150k, value bank rm160k
tapi rate sewa kawasan situ rm800+ tpi bgi sewa rm600 jer
tu pun sangkut dh 2bulan
 

krol_terung

Fun Poster
Joined
Nov 13, 2007
Messages
613
Reaction score
8
Points
18
Aku ada kenal sorang banker. Dia kata bukan bank tak nak bagi loan tapi kebanyakan orang muda yg baru mula kerja dah ambik loan kereta HRV la, civic ketam atau paling kurang vios. Kredit card ambik 3,4 keping habis limit dikerjakannnya. Maintain bayar minimum je. Dengan personal loan lagi. Habis apa yg tinggal utk diberi loan rumah? Kebanyakan yg lepas dapat loan rumah jenis ambik kereta axia atau myvi.

Jadi nak salahkan bank ke?

.
Yang ni aku rasa betol gak, macam aku ngan wife, aku kena pilih jalan untuk mencari rumah yg selesa utk family + dkt tmpt kerja + dkt dgn segalanya cth mcm rumah mak ayah, di sebabkan aku asal pun mmg duk KL, so sudah tentula harga dia mmg mahalkan.. so antara jalan lain, aku terpaksa la korban kan beli kete seperti yg disebut. Aku memilih membeli viva + mpv 2nd utk balik kg ... so bila wat loan rumah utk 500k tu lepas la.. sebab DSR tu melepasi .... bila tgk member2 tukar kete civic ler , vios ler... aku telan air liur jek ler hihihihi!!!!
 

izaf505

Active Member
Joined
Oct 25, 2011
Messages
1,836
Reaction score
28
Points
53
Location
Ipoh & Bertam Pulau Pinang
tapi rumah tetap habiskan?

walaupun 700K..900K

cuba tanya developer bos..habis x rumah tu
kalau tgk trend area sini rumah mmg akan habis dijual,tapi rumah kosong la. mungkin org2 kaya y kerja KL beli,tgu pencen baru nk duduk situ.Baru p Bertam Properties ja, hat baru buat banglo 2 tgkt/3 tgkt tu UDA.xsempat jenguk lg pejabat deme
 

im755

Super Active Member
Verified
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,033
Reaction score
85
Points
0
Saya dah beli rumah. Tak banyak, 6 biji sahaja. nasihat saya, JANGAN BELI RUMAH! Serius, saya tak bergurau. Pada saya macam mengarut nak beli rumah zaman sekarang ni.

Contoh: Puncak Alam, member beli rumah RM500k. Bulan2 bayar dekat 3k, hutang dekat 35 tahun. Sewa? Baru RM800-1000. Jauh beza kalau beli vs sewa. baik korang menyewa je sampai meninggal kalau duduk kat bandar ni. even kat KL pun, landed sewa murah berbanding installment bank kalau nak beli. dah la loan lama gila. pastu nak beli rumah tu kena keluar berpuluh ribu lagi utk downpayment, legal fees dll (unless beli rumah undercons).

sebelum beli rumah, anda check lah sendiri. buat anggaran installment, lepas tu tengok sewa kat situ berapa. area puchong pun ada je condo owner bayar 3500 tapi sewa dapat 1300 je (partially furnished). rumah saya ni sewa 2,500 tapi kalau beli, installment dalam 6,000. then kena bayar dekat RM200,000 camtu utk downpayment, legal fees, stamp duty dll. serius, mengarut lah. kalau sewa, 2 + 1 baru RM7,500. tak suka, anytime boleh cari rumah lain.

pada saya takde kelemahan pun kalau sewa. kena halau, cari je rumah lain. nowadays banyak dah platform cari rumah sewa (speedrent, mudah, carousell dll). owner naikkan sewa? pindah je rumah lain. takde harta nak diwariskan? jangan sempitkan pemikiran. banyak lagi harta benda lain boleh diwariskan. bukan rumah je.

tak elok hutang lama2 & banyak2. tak tenang hidup nanti. anyway, fikir2 lah apa saya bagitau tu ye. nak cerita pasal harga rumah naik, banyak je harga rumah yg turun sekarang ni. zaman property bull tu dah berlalu dah. sekarang ni property price dah susah nak naik. nak naik 3% setahun pun payah. Letak ASB ada juga dapat 6-7% setahun.

terima kasih sudi baca. :)

sgt setuju.

sewa rumah skrg dah stagnent.. rm700-1000 ajer sebulan..
Berlaku lambakan rumah..
nak sewa mudah ajer jer nak cari.. nak baru ada lama ada condo ada double story pun ada.. semua kadar sewa sama ajer...

sekrang pengguna yang win.. bukan lagi tuan rumah...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register