:: Adakah Malaysia MAMPU Atasi Ancaman Udara Musuh?... ::

CG Sponsors




Sponsored Post

azam74

Legendary Member
Joined
Nov 16, 2011
Messages
10,864
Reaction score
136
Points
123
kita dulu pernah dgr nak beli rooivalk drpd Afrika Selatan?..x jd ke pembelian ni?
Rooivalk mahal, agak besar dan kemungkinan tidak menawarkan ToT. Lagipun, doktrin pertahanan negara masih tidak memandang penting helikopter tempur. Ini terbukit apabila semasa kempen NATO di Kosovo, helikopter Apache terpaksa kena grounded kerana kemampuan sistem pertahanan udara mobile Serbia yg mampu menembak jatuh heli Apache.
 

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
Rooivalk mahal, agak besar dan kemungkinan tidak menawarkan ToT. Lagipun, doktrin pertahanan negara masih tidak memandang penting helikopter tempur. Ini terbukit apabila semasa kempen NATO di Kosovo, helikopter Apache terpaksa kena grounded kerana kemampuan sistem pertahanan udara mobile Serbia yg mampu menembak jatuh heli Apache.
oo..ye ke..

tp klau dibandingkan apachee dgn rooivalk, rasanya rooivalk lg high spec kan?
 

lambda123

Super Active Member
Joined
Aug 10, 2008
Messages
7,339
Reaction score
448
Points
81
...klu malaysia nak buat camtu , mungkin separuh dari negeri perlis,kedah, kelantan akan hilang ... tanah semenanjung akan menjadi sebuah pulau nanti ... belanja memang besar ..huhuuu
kalau kita nak wat pun dah lama kita buat. Tun Mahathir dah nampak dari dulu lagi. belanja projek tu besar sangat tu yg jadi plan atas kertas jer.
 

jamtulenmurah

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316
Rooivalk mahal, agak besar dan kemungkinan tidak menawarkan ToT. Lagipun, doktrin pertahanan negara masih tidak memandang penting helikopter tempur. Ini terbukit apabila semasa kempen NATO di Kosovo, helikopter Apache terpaksa kena grounded kerana kemampuan sistem pertahanan udara mobile Serbia yg mampu menembak jatuh heli Apache.
rooivalk tak de proven kat medan perang... tu psal tak jadi beli... :D


 

azam74

Legendary Member
Joined
Nov 16, 2011
Messages
10,864
Reaction score
136
Points
123
oo..ye ke..

tp klau dibandingkan apachee dgn rooivalk, rasanya rooivalk lg high spec kan?
Apache lg high specs bro...nak2 kalau Apache Longbow
 

azam74

Legendary Member
Joined
Nov 16, 2011
Messages
10,864
Reaction score
136
Points
123
rooivalk tak de proven kat medan perang... tu psal tak jadi beli... :D


nak kata mcm mana ek, Apache pernah berkhidmat di Afgahistan, Iraq tapi kantoi kt teater Kosovo, Cobra masa perang Vietnam..tapi ikut2 kan, ianya battle-proven against a much lesser enemy, cuma dgn Serbia kantoi pasal Serbia ada sistem pertahanan udara yg cukup bagus
 

jamtulenmurah

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316
oo..ye ke..

tp klau dibandingkan apachee dgn rooivalk, rasanya rooivalk lg high spec kan?
rooivalk tak secanggih us long bow... ataupun... russian Mil Mi-24... Kamov Ka50... ataupun europe Eurocopter EC-665 Tiger...

so dalam market attacking heli... rooivalk paling murah... but not proven in any battle... so tak terbukti kelebihan dia pun... yg guna dalam dunia nie pun afrika selatan sorang je... :D

Malaysia... buat masa skang takde duit nak upgrade skuadron heli... nuri yg mencemaskan tu pun sampai skang digunakan... kat us dorang dah buang buat besi buruk dah... :))

ATM tgh tunggu... Eurocopter's EC725 Cougar helicopters... next year baru dapat 4 biji... next next year balance nya...




 
Sponsored Post
Top
Log in Register