BTC USD 17,185.3 Gold USD 1,789.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Adakah Bisnes Minyak Pelincir Kenderaan Berbaloi ketika ini?

Rizz one

Active+ Member
Messages
3,931
Joined
Jul 7, 2008
Messages
3,931
Reaction score
42
Points
30
Assalamualaikum w.b.t & selamat pagi warga CG.

Nak tanya pendapat ANDA semua, adakah berbaloi buat bisnes minyak pelincir kenderaan ketika ini?
 
Sponsored Post

kirana

Fun Poster
Messages
490
Joined
Mar 17, 2007
Messages
490
Reaction score
60
Points
30
Saya ada kenal sorang foreman bengkel kereta modified di semenyih..dia ada buat bisnes minyak pelincir cuma saya tak berapa detail dgn produk dia. Tak kirala pelincir enjin yg campur ke dlm tangki enjin ke atau dicampur ke dlm petrol..atau tak kirala apa yg lebih spesifik pun...produk ni dah kira produk automotif. Bisnes ni utk berjaya ada 2 faktor:research & marketing.

Research. Kalau nak bisnes tuan betul2 berjaya dlm pasaran tempatan mesti at least ada sedikit hasil research yg formula tu terbukti berkesan & takde short term side effect pd enjin kereta. Formula tuan mesti kena unik bukan ikut agak2 je ikut pengalaman tuan yg lepas2. Ramai businessman melayu kita contohnya buka bisnes kosmetik takde research langsung malah takde approval dr KKM. So kalau tuan yg jadi melayu yg berjaya dgn cara beretika, tuan kena pastikan tuan ada research , ada recognize cert dr pemantau yg sahih.

Marketing: Packaging tuan kena cantik tak nampak kemelayuan. Kena nampak seolah produk tu diimport dr luar negara. Marketing pun mesti spend besar.

Pendek katala kan...bisnes ni kalau tak buat proper yg ada standard tinggi mmg kena pakai modal besar.

.....kecuali kalau niat tuan just nak tumpu pasaran hanya pd golongan tertentu saja..maybe tuan boleh teruskan. Byk je produk yg tah apa2 jual kat shopee tu tapi laku juga sbb pasaran online makin besar skrg
 

Hasmadi Hadi

Fun Poster
Messages
734
Joined
Jan 10, 2010
Messages
734
Reaction score
8
Points
15
Assalamualaikum w.b.t & selamat pagi warga CG.

Nak tanya pendapat ANDA semua, adakah berbaloi buat bisnes minyak pelincir kenderaan ketika ini?

bisnes minyak pelincir sampai bila2 berbaloi..

kalau modal tuan tak besar..
elok jadi agen jer..

tgk macam orang lain...
tolong jual produk orang lain.. pun kaya juga..
persaingan macam biasa... pasti ada sebab orang jual produk yang sama

yang berbeza cara marketing..

whatsapp saya tuan untuk tahu lebih lanjut bidang minyak pelincir..

0194551036 - Hasmadi
 

nokia3210

Active+ Member
Messages
3,676
Joined
Sep 6, 2012
Messages
3,676
Reaction score
766
Points
86
size busines yg dirancang besar mana?
ejen kecil ? wholesaler? atau jual runcit ? lau setakat jual runcit, mmg agak limit la sales..

aku pernah menjual minyak pelincir dulu..sehingga peringkat jd ejen negeri, dimana setiap daerah ada ejen tunggal yg membekal ke berpuluh kedai ..dan aku dan team aku mula dari scratch
paling penting ilmu tentang minyak tu sendiri ..kereta apa sesuai15w-50..10w-30 SAE40 etc ..
 

Aman Tabarani

Freshie
Messages
8
Joined
Oct 24, 2020
Messages
8
Reaction score
0
Points
33
Selagi mana kereta bergerak selagi itu minyak pelincir masih relevan. Kami di VX Malaysia menawarkan peluang perniagaan francais dalam industri automotif. Zaman ini, kenderaan adalah bukan lagi kehendak tapi keperluan. Tuan boleh lihat di FB kami dan buat internet search VX Garage Malaysia. Yang penting, modal rendah dan marketing pihak kami yang buat. Sekiranya tuan berminat, boleh whatsapp atau hubungi saya di talian 011-1674 8738
 

[email protected]

Super Active Member
Messages
9,924
Joined
Dec 7, 2011
Messages
9,924
Reaction score
164
Points
83
tt nak jual brand ape? atau tt nak jual brand tt sendiri??
tak jelas tt nak buat ape....
 

safa69

Active+ Member
Messages
2,705
Joined
Jan 6, 2008
Messages
2,705
Reaction score
199
Points
33
Berbaloi. Jika nak jadi agen polytron saya boleh whatsup?call 0176077879. Saya importer super lubricant grade Military ini dari California, USA.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register