Adakah anda sudah masuk ISLAM? Atau hanya Islam perasan sahaja?

Recommended Brokers


Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,032
Reaction score
366
Points
81
Boleh try tgk video ustaz Yahya Waloni.

Masih hidup.

Dia bekas paderi, org kuat Kristianiti kat Indonesia, anti Islam. Akhirnya bertauhid Allah cuma satu dan Islam agama yang paling benar.

Dia merantau sampai ke Israel, pandai cakap Hebrew.

Skrg dia org paling berani kat Indon. Slamber dia suruh org kapir bunuh dia, kalau brani.

"bible itu palsu, pengikutnya kapir masuk neraka. Nah ini saya cakap depan2 kamu wahai kapir, kalau berani laporkan saya ke polis, atau bunuh saja saya kalau anda punya keberanian.". Antara ucapan beliau baru2 ni.

Anda dah sampai tahap mcm tu tak?
Adakah anda yg lahir sebagai Islam merasa lebih bagus dari mualaf?

Hati2 dengan riak.
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,970
Reaction score
1,431
Points
141
Baru terbuka fikiran org jika bangkitkan persoalan ini.
TT kena faham..
bila kita nak membangkitkan persoalan di forum atau media social..

Ada beberapa andaian dalam menilai persoalan yg dibangkitkan .

1) nih ajaran islam yg diajar oleh nabi Muhammad s.a.w ke, begini ke nabi sampaikan islam ?
2) ada ke dalil Al-Quran dan hadis sbgi mengukuh persoalan..

klo jwpn TT samar2..

etc : kena berguru dlu, kena face to face duk bincang.. dll .

maka ianya x dinamakan berforum..

kaedah berforum nih.. kita boleh berdebat dan berhujah menggunakan dalil..

atau kita teros boleh bagi huraian perihal satu2 persoalan yg nak dibincangkan..

dari situ.. jika ada yg tertarik dgn hujah kita.. maka boleh la diajak berjumpa untuk detail out..

itu pun perlu disulam dgn akhlak yg benar2 baik dlm menyampaikan maksud tersirat dan tersurat..

sekian..
 

fyreeze

Active+ Member
Joined
Feb 26, 2007
Messages
2,582
Reaction score
47
Points
30
Boleh try tgk video ustaz Yahya Waloni.

Masih hidup.

Dia bekas paderi, org kuat Kristianiti kat Indonesia, anti Islam. Akhirnya bertauhid Allah cuma satu dan Islam agama yang paling benar.

Dia merantau sampai ke Israel, pandai cakap Hebrew.

Skrg dia org paling berani kat Indon. Slamber dia suruh org kapir bunuh dia, kalau brani.

"bible itu palsu, pengikutnya kapir masuk neraka. Nah ini saya cakap depan2 kamu wahai kapir, kalau berani laporkan saya ke polis, atau bunuh saja saya kalau anda punya keberanian.". Antara ucapan beliau baru2 ni.

Anda dah sampai tahap mcm tu tak?
Adakah anda yg lahir sebagai Islam merasa lebih bagus dari mualaf?

Hati2 dengan riak.
Jika kita rasa pada jalan benar, kita xkan menyalahkan mana2 agama pun. Itulah bukti agama Islam itu adalah agama yg mendamaikan. kerana apa kita tidak menyalahkan agama lain? Kerana dgn adanya mereka juga kita belajar, mana buruk dan mana baiknya.

Agama Islam tidak pernah menyerang pada zaman perang dulu kala. Perang badar, perang kahndaq dan lain2. Islam hanya mempertahankan diri apabila diserang.
 

fyreeze

Active+ Member
Joined
Feb 26, 2007
Messages
2,582
Reaction score
47
Points
30
TT kena faham..
bila kita nak membangkitkan persoalan di forum atau media social..

Ada beberapa andaian dalam menilai persoalan yg dibangkitkan .

1) nih ajaran islam yg diajar oleh nabi Muhammad s.a.w ke, begini ke nabi sampaikan islam ?
2) ada ke dalil Al-Quran dan hadis sbgi mengukuh persoalan..

klo jwpn TT samar2..

etc : kena berguru dlu, kena face to face duk bincang.. dll .

maka ianya x dinamakan berforum..

kaedah berforum nih.. kita boleh berdebat dan berhujah menggunakan dalil..

atau kita teros boleh bagi huraian perihal satu2 persoalan yg nak dibincangkan..

dari situ.. jika ada yg tertarik dgn hujah kita.. maka boleh la diajak berjumpa untuk detail out..

itu pun perlu disulam dgn akhlak yg benar2 baik dlm menyampaikan maksud tersirat dan tersurat..

sekian..
Benar apa yg dikatakan awk. Betullah, sy hanya akan detailkan bila hanya yg berkehendak utk tahu lebih details dengan kaedah face to face. Kerana ini adalah ilmu Rahsia iaitu semasa Nabi Muhammad berada di Gua Hirak. Kerana ilmu ini mmg kena berguru.

Terlalu banyak Firman2 Allah dalam AQ. Malah dibaca setiap kali rakaat sembahyang.

P/S: Sy bukan guru.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register