Adakah anda sudah masuk ISLAM? Atau hanya Islam perasan sahaja?

CG Sponsors




paparo

Active+ Member
Joined
Apr 17, 2010
Messages
4,882
Reaction score
85
Points
65
alhamdulillah..lahir dalam Islam..nikmat paling besar paling dihargai dan bernilai di akhirat nanti..
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,296
Reaction score
2,042
Points
141
memang betul kalau ikutkan, aku baru memahami islam pada waktu aku sudah dewasa (selepas usia 22 ke atas, aku mula faham)....bukan jenis ikut org...

tapi apa2 pun, aku tetap bersyukur dilahirkan sebagai org islam...dan dalam keluaraga islam...

dan satu lagi, kita sentiasa belajar dan takkan berhenti belajar..
aku sendiri bukannya faham 100%....sama juga dgn org lain..
sentiasa kena belajar....benda tu normal
 

eusahawan

Active Member
Joined
Jan 3, 2007
Messages
1,247
Reaction score
93
Points
30
cara dr. zakir naik mudah faham .....
sebab dia bagi dalil Quran dan hadis .....

yg lain tu berpusing-2 macam tak jumpa jalan
 

fyreeze

Active+ Member
Joined
Feb 26, 2007
Messages
2,586
Reaction score
47
Points
60
Adakah anda perasan anda sahaja islam. Atau anda sangka yang lain kufur sahaja?
Bukan begitu.. Sy hanya membangkitkan persoalan utk kpd sesiapa yg hendak berfikir.
 

Deen27

Active+ Member
Joined
Jan 25, 2012
Messages
2,934
Reaction score
70
Points
45
Bukan begitu.. Sy hanya membangkitkan persoalan utk kpd sesiapa yg hendak berfikir.
Ini persoalan yg keluar selepas baca post thread ni. Adakah soalan ni x perlu berfikir..
 

fyreeze

Active+ Member
Joined
Feb 26, 2007
Messages
2,586
Reaction score
47
Points
60
TT x btol bukak thread mcm nih..

walaupun orang lain rendah ilmu agamanya..

"kita yg dikatakan islam sepenuhnya" xleh buat2 tanya ..

Ada pun niat kita baik nak ajak orang ke arah kebaikkan.. Kaedah dan penerangan mestilah sesuai dgn segment dan platform kita..

etc warga cg umumnya melayu islam.. tp x semua mendalami agama dgn lebih detail..

namun itu bkn peluang kita utk senang2 up soalan..

1) islam ke tu ?
2) islam ke solat 5 waktu tp x kenal tuhan ?

dll soalan yg dikatakan power..

___

kaedah yg terbaek adalah dgn menerang secara ringkas ttg konsep islam itu sendiri.. agar mudah diterima..

____

tp aku open kpd perbincangan yg kontroversi jika disusuli dgn penerangan kpd soalan yg diutarakan..

supaya orang minat membaca dan fahami dgn baik..
Baru terbuka fikiran org jika bangkitkan persoalan ini.
 

fyreeze

Active+ Member
Joined
Feb 26, 2007
Messages
2,586
Reaction score
47
Points
60
beriman kepada rukun iman

Kerjakan rukun2 islam atas sbb berimanya kita pada rukun2 iman tu

Maka islam lah kita... Pegang gitu dah
Bagaimana nk beriman jika tidak menemui rukun2 iman itu? Sekadar mengerjakan oleh tubuh? ttp jiwa kufur?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register