BTC USD 62,872.6 Gold USD 1,744.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Adakah aku sedang melihat masa lalu?

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,869
Reaction score
2,143
Points
201
ada dalam Surah Al-Kahfi pasal kisah hamba soleh yang bunuh budak sebab dia diberi pengetahuan tentang masa depan budak tu.

itu cerita saja tuan
Cuba buat kat zaman ni tgk mcm mana
 
Sponsored Post

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
661
Reaction score
33
Points
30
itu cerita saja tuan
Cuba buat kat zaman ni tgk mcm mana
walaupun sekadar cerita masa lalu, tapi ada pengajaran yang dapat kita ambil.

tak semua yang benda kita mampu capai dengan akal semata2.

tak mustahil kalau Allah nak bagi kelebihan pengetahuan tentang masa depan kepada seseorang yang hidup pada zaman sekarang.
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,666
Reaction score
289
Points
96
Thread deep ni..
Nak tgk masa depan ? Boleh
Ianya boleh muncul dlm mimpi..

Tapi ada amalannya..
Setakat siang malam layan fb, cg, chart,

Mmg tak dapat.. :p
Lepastu forex pun junior, tau nak scam je.
Kekeke.
Mase depan yang jelas kutip sabun jela.
LOL
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,869
Reaction score
2,143
Points
201
walaupun sekadar cerita masa lalu, tapi ada pengajaran yang dapat kita ambil.

tak semua yang benda kita mampu capai dengan akal semata2.

tak mustahil kalau Allah nak bagi kelebihan pengetahuan tentang masa depan kepada seseorang yang hidup pada zaman sekarang.

Pengajaran nya kita tak bole buat mcm mana org dulu2 buat..kalau ari ni kita bunuh budak, rosakkan perahu org ..mahkamah sivil tak terima cerita mcm tu

takde sapa yg pun yg tahu kehidupan akan dtg..cuma diberitau, setiap sezarah usaha akan di balas dgn adil menurut amalan nya
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
661
Reaction score
33
Points
30
Pengajaran nya kita tak bole buat mcm mana org dulu2 buat..kalau ari ni kita bunuh budak, rosakkan perahu org ..mahkamah sivil tak terima cerita mcm tu

takde sapa yg pun yg tahu kehidupan akan dtg..cuma diberitau, setiap sezarah usaha akan di balas dgn adil menurut amalan nya

kalau diberitahu, maka dia tahu lah, macam mana boleh jadi tak tahu?

mahkamah sivil memang tak terima, tapi mahkamah Allah lah yang adil.
 

Deen27

Active+ Member
Joined
Jan 25, 2012
Messages
2,983
Reaction score
86
Points
45
Bila aku buka youtube aku search video lama, contoh tahun 1900. So, bila aku tengok video tu adakah aku sedang melihat masa lalu? Aku tak maksudkan aku pergi ke masa lalu, tapi adakah aku sebenarnya sedang melihat masa lalu? Kalau betol boleh lihat masa lalu mungkin tak mustahil boleh lihat masa depan? cuma tak boleh berada pada masa itu sahaja ?
menarik persoalan tt ni. ak jawab sket setakat pe yg ak tau. contoh yg tt berikan adalah maklumat. dalam kata lainnya data.. sesuatu yg kita boleh preserve. katakan ada seorng mamat tanya bro, makan apa semalam. dengan senangnya boleh jawab, makan telur belangkas je semalam.. sedap. bro boleh jawab sbb maklumat tu smpai kat bro dan disimpan biologically. seikutnya.. apa sahaja maklumat yg pernah kita dapat dri mula lahir lagi ada dalam simpanan minda kita.. cuma semakin kurang [email protected] pentingnya semakin susah kita nak retrieve balik data tu.

ada pendapat kata masa hadapan ni sebenarnya adalah satu jalur kerangka masa. masalahnya, tiada orang yg diketahui boleh tangkap data dari masa depan. nampak normal la kan.. cam yg normally public civilian biasa tahu.

tapi kalau bro learnt theory of quantum and such, permasalahan ni jadi terbalik. ada possibility kita boleh pergi ke masa hadapan tetapi tidak kembali ke masa lampau. ini adalah kerana hukum entropi dan masa itu bergerak secara ke hadapan.

berkenaan mengetahui masa hadapan, ak x de totally denied tapi bagi normall

manusia ia adalah mustahil. berdasarkan teori2 dan pemerhatian yg da dibuat setakat ini pon.. dpt diketahui masa itu adalah bersifat variable. boleh dimanipulasikan dan menjadi perbincangan penting ilmuan fisik. relativity dan gravity , einstein ect ect. tapi kalau nak bincang pasal pergi ke masa hadapan.. bnyk lagi nak kene pertimbangkan. so bro pandai2 cari info sndiri la.. ak malas. nak tido da ni. assalam
 

cryptodoge

Fun Poster
Joined
Sep 1, 2017
Messages
690
Reaction score
84
Points
20
Cerita macam kelakar tapi baru tadi aku mimpi aku ke masa lalu tapi tak berjaya. Maca mana caranya? Ini cerita dalam mimpi ya. Ade suatu petang aku duduk2 tengok cerita lama dekat tv, mungkin cerita tu tahun 2010 diulang tayang. Mata aku mengantuk masa tu terus terlelap. Tiba2 aku terbangun dan aku kembali ke tahun 2010, tapi ade problem sebab aku tak boleh bangun hanya berada dalam keadaan baring. Nak palingkan muka pun tak boleh, aku dlm posisi baring. Aku dengar mak aku panggil aku tapi aku tak berjaya toleh. Aku yakin itu tahun 2010 berdasarkan cerita aku tonton kat tv tadi. Hati dah mula syok sebab dapat kembali ke tahun 2010 dan start semula hidup. Tapi gagal.

Apabila gagal, aku tersedar dari posisi baring tu dan menonton cerita lain yaitu tahun 2011 tu dan berharap aku akan kembali ke tahun 2011. Kali ini masih sama, bila aku tertido dan tiba2 terjaga dalam posisi baring aku tak boleh nak toleh muka aku nak tengok apa yang berlaku di bahagian belakang aku. Aku masih dengar suara mak aku memanggil tapi tak boleh nak sahut juga. Aku dapat rasakan itu tahun 2011.

Akhirnya aku betul2 terbangun dari mimpi 2 layer tersebut dan jam menunjukkan pukul 4 petang. Itulah pengalaman kembali ke masa lalu bagi aku yang hampir real.

So kesimpulan dari mimpi aku ni, boleh kembali ke masa lalu tetapi tidak terlalu kebelakang 10 tahun gap sahaja. Kembali dengan cara tersedar dari tido dan anggap semua yang telah berlaku adalah mimpi. (Tahun 2010 hingga sekarang)
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
12,436
Reaction score
2,790
Points
201
Cerita macam kelakar tapi baru tadi aku mimpi aku ke masa lalu tapi tak berjaya. Maca mana caranya? Ini cerita dalam mimpi ya. Ade suatu petang aku duduk2 tengok cerita lama dekat tv, mungkin cerita tu tahun 2010 diulang tayang. Mata aku mengantuk masa tu terus terlelap. Tiba2 aku terbangun dan aku kembali ke tahun 2010, tapi ade problem sebab aku tak boleh bangun hanya berada dalam keadaan baring. Nak palingkan muka pun tak boleh, aku dlm posisi baring. Aku dengar mak aku panggil aku tapi aku tak berjaya toleh. Aku yakin itu tahun 2010 berdasarkan cerita aku tonton kat tv tadi. Hati dah mula syok sebab dapat kembali ke tahun 2010 dan start semula hidup. Tapi gagal.

Apabila gagal, aku tersedar dari posisi baring tu dan menonton cerita lain yaitu tahun 2011 tu dan berharap aku akan kembali ke tahun 2011. Kali ini masih sama, bila aku tertido dan tiba2 terjaga dalam posisi baring aku tak boleh nak toleh muka aku nak tengok apa yang berlaku di bahagian belakang aku. Aku masih dengar suara mak aku memanggil tapi tak boleh nak sahut juga. Aku dapat rasakan itu tahun 2011.

Akhirnya aku betul2 terbangun dari mimpi 2 layer tersebut dan jam menunjukkan pukul 4 petang. Itulah pengalaman kembali ke masa lalu bagi aku yang hampir real.

So kesimpulan dari mimpi aku ni, boleh kembali ke masa lalu tetapi tidak terlalu kebelakang 10 tahun gap sahaja. Kembali dengan cara tersedar dari tido dan anggap semua yang telah berlaku adalah mimpi. (Tahun 2010 hingga sekarang)

Mimpi gini mmg normal..

mainan jin..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,847
Reaction score
2,312
Points
151
mata ni ibarat receiver antenna.... terima data yg hanya berbentuk gelombang cahaya.... dan otak yg proccess..

so basically apa yg kita lihat tu cuma lah data je (data yg berbentuk gelombang cahaya)....

kalau benda lepas yg dah berlaku...dan kita rekod data tu di dalam mana2 medium, mmg la boleh lihat balik...

tapi kalau masa depan tu, mcm mana nk simpan data masa depan kalau data masa depan tu masih belum tercipta lagi.... 😅
 

cryptodoge

Fun Poster
Joined
Sep 1, 2017
Messages
690
Reaction score
84
Points
20
mata ni ibarat receiver antenna.... terima data yg hanya berbentuk gelombang cahaya.... dan otak yg proccess..

so basically apa yg kita lihat tu cuma lah data je (data yg berbentuk gelombang cahaya)....

kalau benda lepas yg dah berlaku...dan kita rekod data tu di dalam mana2 medium, mmg la boleh lihat balik...

tapi kalau masa depan tu, mcm mana nk simpan data masa depan kalau data masa depan tu masih belum tercipta lagi.... 😅

melalui mimpi
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register