BTC USD 62,867.0 Gold USD 1,745.05
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Adakah aku sedang melihat masa lalu?

matramlee

Active+ Member
Joined
Apr 6, 2012
Messages
3,235
Reaction score
270
Points
41
Segala benda yg kite tgk ni mmg dari masa lps sebenarnya.... Tp sbb cahaya bergerak terlalu laju, kita tak rasa benda tu...

Melainkan kalau kita tgk benda yg jauh di angkasa lepas tu.... Contoh kalau planet marikh meletup... tapi Kita kat bumi ni tgk planet marikh masih ok je lagi.... Tapi 3 minit slepas tu baru la kita nampak planet marikh meletup...sbb apa, sbb cahaya utk sampai dari marikh ke bumi tu ambil masa 3 minit...

So, kita di bumi yg sedang melihat planet marikh tu, sbenarnya kita melihat keadaan planet marikh 3 minit yg lepas..


Segala benda yg kita lihat di angkasa lepas adalah "masa lampau" ..
 
Sponsored Post

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,845
Reaction score
526
Points
161
Bila aku buka youtube aku search video lama, contoh tahun 1900. So, bila aku tengok video tu adakah aku sedang melihat masa lalu? Aku tak maksudkan aku pergi ke masa lalu, tapi adakah aku sebenarnya sedang melihat masa lalu? Kalau betol boleh lihat masa lalu mungkin tak mustahil boleh lihat masa depan? cuma tak boleh berada pada masa itu sahaja ?
aku termenung kejap ,cmne kita boleh nengok video masa depan sedangkan masa depan masih x wujud....
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,845
Reaction score
526
Points
161
Masa depan tu dah "ada" cuma kita belum melaluinya sahaja
ni yg payah aku nk brain hahahaha,
kalau tengok cite bab2 mcm g masa depan mmg aku jd xpaham dengan cite mcm tu hahahaha
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,869
Reaction score
2,143
Points
201
Ada ke mana2 manusia yg tau masa dpn?
Nostradamus? Nabi2?

setakat ni ramalan2 depa tu da jadi belaka ke?
 

cropok

Active Member
Joined
Mar 30, 2018
Messages
1,806
Reaction score
474
Points
51
Bila aku buka youtube aku search video lama, contoh tahun 1900. So, bila aku tengok video tu adakah aku sedang melihat masa lalu? Aku tak maksudkan aku pergi ke masa lalu, tapi adakah aku sebenarnya sedang melihat masa lalu? Kalau betol boleh lihat masa lalu mungkin tak mustahil boleh lihat masa depan? cuma tak boleh berada pada masa itu sahaja ?
masa depan kita ialah hari ni la.esok..lusa..minggu depan..bulan depan..tahun depan..dekad depan...abad depan..cuma harapan kita utk berada pd masa tu..jd harapan ni kita boleh bayangkan..kita x boleh tgk & rakam sbb nk tgk kena ada cahaya & cahaya walaupun dlm sains sbg plg laju drp unsur2 lain,ia tetap x boleh mendahului masa.so mcm mn nk tgk kalu x dak cahaya bg feedback pd mata & otak kita apa yg ada pd masa depan sdgkan masa pun belum masuk ke fasa yg kita panggil 'masa depan' tu?
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
661
Reaction score
33
Points
30
Ada ke mana2 manusia yg tau masa dpn?
Nostradamus? Nabi2?

setakat ni ramalan2 depa tu da jadi belaka ke?

ada dalam Surah Al-Kahfi pasal kisah hamba soleh yang bunuh budak sebab dia diberi pengetahuan tentang masa depan budak tu.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register