ada tak sesiapa kat sini stop kan anak dr sekolah?

CG Sponsors




aurafx

Active+ Member
Joined
Mar 20, 2009
Messages
2,672
Reaction score
55
Points
30
nak tanya ada tak yg anak sekolah sebulan ni tapi korang stop kan.. atas alasan apa ek..

saya anak sulung tahun ni dajah 1.. tapi risau gak laa.. budak2 zaman skrg nakal laa.. kawan2 dia byk ckp benda2 yg tak elok.. mencarut pun ada.. tu baru dajah 1... perempuan pulak tu... ishhh memang menakutkan... takut anak saya terpengaruh..

cemana nak buat ek...

ada sapa2 yg buat homeschool tak? saya nak buat tapi kurang pengetahuan.. harap ada yg dapat bantu..

tq
 
Sponsored Post

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
tukar sekolah lain x blh ke bro? :-? klu ko asingkan anak ko dr rakan seusia dia pun ada yg x eloknya bro takut nnti jd genjatan senjata la plak bila dh besar nnti sbb x bercampur org. Erm.. mcm anak aku hari2 dia nk gi sekolah aku slalu nasihatkan dia. apa2 pun benda2 cmni terletak pd individu dan cara didikan keluarga gak.

p/s: aku nk kasi nasihat lebih2 aku pun x pandai.:)paid
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
nak tanya ada tak yg anak sekolah sebulan ni tapi korang stop kan.. atas alasan apa ek..

saya anak sulung tahun ni dajah 1.. tapi risau gak laa.. budak2 zaman skrg nakal laa.. kawan2 dia byk ckp benda2 yg tak elok.. mencarut pun ada.. tu baru dajah 1... perempuan pulak tu... ishhh memang menakutkan... takut anak saya terpengaruh..

cemana nak buat ek...

ada sapa2 yg buat homeschool tak? saya nak buat tapi kurang pengetahuan.. harap ada yg dapat bantu..

tq
Alhamdulillah anak2 aku semua 3 orang makin bersemangat nak ke sekolah...minggu pertama anak aku yg umur 5 tahun tu buat gak porangai...dah sampai sekolah tapi tak nak masuk...bini aku la melayan aku dok dalam kereta saja...tapi lepas 20 minit bini aku tak mai balik ke kereta aku pi lah jengok than ngan aku senang saja..aku suruh gak dia dok kat depan pintu sekolah tu...tak yah belajar aku kata..tengok aja apa kawan2 buat...than aku tinggalkan dia...blah masuk kereta

tapi la nie dia yang paling awal mandi nak pi sekolah..alhamdulillah
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
tukar sekolah lain x blh ke bro? :-? klu ko asingkan anak ko dr rakan seusia dia pun ada yg x eloknya bro takut nnti jd genjatan senjata la plak bila dh besar nnti sbb x bercampur org. Erm.. mcm anak aku hari2 dia nk gi sekolah aku slalu nasihatkan dia. apa2 pun benda2 cmni terletak pd individu dan cara didikan keluarga gak.

p/s: aku nk kasi nasihat lebih2 aku pun x pandai.:)paid
tak yah sampai nak tukar2 sekolah...kita lah yang kena asak mereka tentang dosa pahala..apa yang elok apa yg ak elok...bukan kata disekolah..kekadang kalau dia orang gi rumah sedara mereka pun depa akan bawa balik ilmu2 sesat tu..kita lah kena cepat2 halang dan terangkan elok tak eloknya apa yang depa dapat tu
 

joned

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Sep 6, 2008
Messages
9,254
Reaction score
89
Points
80
sekadar pendapat....bro..dewasa ini mmg ada pelbagai masalah d kalangan pelajar..x kira la budak laki2/ ppn..sek rend lagi2 sek men... pendapat saya bro pegi ke sekolah boleh berbincang dengan guru kelas tentang permasalahan ini..kebiasaannya..guru kelas akan panjangkan kepada guru disiplin / pentadbiran sekolah..merekaakan cuba mengatasi masalah seperti berjumpa dgn keluarga yg anak dia bermasalah... pengasingan pelajar dll..semoga dapat membantu..
 

aurafx

Active+ Member
Joined
Mar 20, 2009
Messages
2,672
Reaction score
55
Points
30
ok tima kasih atas pandangan dan nasihat..:D
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
d sebab kn gejala cmtu,terus nk stop kn anak skolah..mcm x brp nk kena jer..better kita yg ajar anak tu baik buruk nya..anto ke mana2 pn,kalo nk jahat,jahat gak..so kene pandai2 ah
 

EzY-eLoaD

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
12,747
Reaction score
18
Points
115
Alhamdulillah anak2 aku semua 3 orang makin bersemangat nak ke sekolah...minggu pertama anak aku yg umur 5 tahun tu buat gak porangai...dah sampai sekolah tapi tak nak masuk...bini aku la melayan aku dok dalam kereta saja...tapi lepas 20 minit bini aku tak mai balik ke kereta aku pi lah jengok than ngan aku senang saja..aku suruh gak dia dok kat depan pintu sekolah tu...tak yah belajar aku kata..tengok aja apa kawan2 buat...than aku tinggalkan dia...blah masuk kereta

tapi la nie dia yang paling awal mandi nak pi sekolah..alhamdulillah
boss bg anak2 mkan kismis pandai ker?rajin diorg nk kesekolah :)paid:)paid
 

manja

Active Member
Joined
May 19, 2007
Messages
1,359
Reaction score
2
Points
25
tak yah sampai nak tukar2 sekolah...kita lah yang kena asak mereka tentang dosa pahala..apa yang elok apa yg ak elok...bukan kata disekolah..kekadang kalau dia orang gi rumah sedara mereka pun depa akan bawa balik ilmu2 sesat tu..kita lah kena cepat2 halang dan terangkan elok tak eloknya apa yang depa dapat tu [/QUOTE

betul tu boss skrg ni mana2 saje kita pegi byk terdedah dgn benda2 kurang sihat ni. Risau tgk budak2 zaman skrg ni.~X(~X( Tetapi sbgi ibubapa pendpt sy kita blh la cari jalan alternatif utk kurangkan risiko anak2 kita drp terikut perangai yg x elok tu wpun x 100%. Jgn nampak dh x betul diteruskan juga. Better prevent than cure.:D x byk sedikit sbgi parents kena slalu nasihatkan dorang. mcm aku dulu hari2 arwah mak aku bebel nasihat dkt aku wpun benda yg sama smpi aku naik rimas. Last2 aku pun tanye nape dia slalu ulang benda yg sama setiap hari. Mak aku jwb senang je... sedangkan diingatkan hari2 pun blh lupa tambahlah klu diingatkan sekali dh tentu x ingat langsung.:p

Apa2 pun ibubapa kena slalu la nasihat anak2 tanpa jemu dan jugak kena pandai bab psycho anak2 nih. Sbb anak2 zaman skrg ni dia punye terer tu lain mcm. hahaha! Just my secubit sen...:)paid

p/s: apa yg arwah mak aku slalu nasihat mcm tu la hari2 aku pesan dkt anak aku. bila dia tanye knp, sbb apa dan sume2 tu aku terangkan dan jelaskan berserta contoh sekali supaya dia lebih faham. tu style aku la org lain aku x tau. miahaha!
 
Sponsored Post
Top
Log in Register