BTC USD 44,667.9 Gold USD 1,742.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ada logo Sirim belum tentu selamat

eboss

CG Hardcore
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
GEORGETOWN: Segelintir peralatan elektrik di Malaysia yang menggunakan logo Sirim masih tidak dapat ditentukan keselamatan penggunaannya walaupun ia sudah diuji oleh makmal bertauliah.

Ini kerana, hanya komponen seperti suis dan plug saja yang mendapat kelulusan manakala bahagian utama peralatan itu seperti sterika dan pembakar roti tiada logo Sirim.

Tinjauan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati segelintir produk yang tidak dapat disahkan keselamatan penggunaannya itu masih banyak dijual dipasar raya terkemuka sekitar negeri ini.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata produk yang menggunakan logo Sirim bermakna ia sudah diuji di makmal bertauliah dan menepati Standard Keselamatan Elektrik Sirim.


Bagaimanapun, katanya jika masih ada produk yang hanya sebahagiannya saja seperti plug dan suis yang mempunyai logo, ia jelas terbukti terdapat keraguan dalam menentukan tahap keselamatannya.


Aku pernah masuk kilang halmet di Perai dulu. Salah satu syarat nak dapatkan sticker SIRIM ialah pihak SIRIM akan ambil sampel cara rawak sebanyak 100 untuk diuji sama ada ikut spec SIRIM. Kalau lulusan kilang akan dapat no kelulusan dan dengan no tu kilang boleh beli berapa banyak pun sticker SIRIM

Apa yang kilang tu buat depa memang ikut spec 100 unit yang nak diuji tu. Depa buat 500 unit saja. Bila dah dapat kelulusan next production dah tak ikut spec sebab kalau ikut spec cost memang tinggi
 
Sponsored Post

Kehidupan

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
adoi....

susah gak cam nih....
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,626
Reaction score
93
Points
120
biasala... sape yg pernah kerja kilang mmg tahu pun.
 

nor_67

Fun Poster
Joined
Oct 23, 2008
Messages
643
Reaction score
5
Points
15
mcm tu jugak tanda halal...tak tentu halal lagi
 

mesir

Active+ Member
Joined
Oct 16, 2008
Messages
3,939
Reaction score
55
Points
35
salah sape kes mcm tu jadik?? sirim ke kerajaan? ke kilang tu yg slh??
 

kambing gurun

Active+ Member
Joined
Mar 23, 2008
Messages
3,252
Reaction score
1
Points
25
Bahagian penguatkuasa mana2 jabatan berkaitan kerajaan mmg camtu.. Biasa sgt dah...
 

mj12

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
11,812
Reaction score
0
Points
110
stenset arr...

kena ikut motto malaysia boleh....ekekkekekke
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
ni yg payah ni...patut lotak penguatkuasa tu tetiap ari kat semua kilang...baru baguih...carik la yg tak suka rasuah
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register