Accents/Loghat

CG Sponsors




walaukana

Active Member
Joined
Dec 7, 2007
Messages
1,132
Reaction score
3
Points
25
Salam~
Korang memang prasan setiap orang mempunyai linguistik yang berbeza dan unik. Misalnya bahasa omputih berbeza bunyinya dari satu tempat ke satu tempat yg lain, bunyi bahasa Amerika dan England memang berbeza. Begitu juga Bahasa Melayu, orang semenanjung Malaysia, Sabah, Serawak, Indonesia dan Brunei Darussalam begitu berbeza linguistiknya...Jadi apakah faktor yang menyebabkan perbezaan linguistik itu? ok saya ada satu contoh, orang Malaysia cakap "panas giler", org Indonesia "panas bangat" org Brunei "panas brabis".Hmm menarik kan?:)
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Loghat Penang aku masih ada walaupun dah nak masuk 10 tahun dok kat Selangor
 

Jeb

CG Top Poster Club
Joined
Jan 2, 2007
Messages
39,505
Reaction score
124
Points
123
aku paling suka loghat kelantan.dulu masa aku blaja, rapat ngan geng2 kelantan jek.

tapi loghat aku slalu bercampur2 perak ngan kelantan.

last2 cakap baku udah.senang nak paham
:D:D:D
 

vtec

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2007
Messages
516
Reaction score
3
Points
15
orang putih = need
org melayu = perlu
org indon = butuh
org penang = butuh ang

:)):)):))
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,047
Reaction score
94
Points
120
orang putih = need
org melayu = perlu
org indon = butuh
org penang = butuh ang

:)):)):))
ini bukan loghat negeri...
ini hang yang dok lorat... :))
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
ambo ore kelate jah..
 

natasya87

Super Active Member
Joined
May 9, 2008
Messages
6,859
Reaction score
0
Points
60
Salam~
Korang memang prasan setiap orang mempunyai linguistik yang berbeza dan unik. Misalnya bahasa omputih berbeza bunyinya dari satu tempat ke satu tempat yg lain, bunyi bahasa Amerika dan England memang berbeza. Begitu juga Bahasa Melayu, orang semenanjung Malaysia, Sabah, Serawak, Indonesia dan Brunei Darussalam begitu berbeza linguistiknya...Jadi apakah faktor yang menyebabkan perbezaan linguistik itu? ok saya ada satu contoh, orang Malaysia cakap "panas giler", org Indonesia "panas bangat" org Brunei "panas brabis".Hmm menarik kan?:)
kalau kat malaysia ni, faktor persekitaran banyak menyumbang kepada perubahan dialek atau loghat sesuatu tempat tu....
linguistic = bahasa dan bahasanya tidak berbeza ya tuan tanah...cuma dialek nya saja yg berbeza...:)

Bahasa Amerika & England = English...
Dialek nya bergantung kepada society dan berubah2..Irish/scottish beribu negarakan UK tetapi dialectnya agak berbeza dgn SBE/standard british english itu sendiri...

juga boleh menyumbang kepada language loss/death jika tidak dipreserved (hanya language..bukan dialect).....

walau bagaimanapun, point tuan tanah memang terbaik..:)cgrock
kadang orang tak amek pot pun bende2 camni...:)
 

pesukec

Active Member
Joined
Jun 18, 2007
Messages
1,174
Reaction score
1
Points
25
loghak nk gi mane gokk...:D:D cth loghat org teganu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register