BTC USD 28,361.8 Gold USD 1,967.15
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Abdul Hadi ada masalah kemurungan politik melampau.

Yallah

Active+ Member
Messages
2,964
Joined
Jun 21, 2021
Messages
2,964
Reaction score
394
Points
41
KUALA LUMPUR – Rakan Tan Sri Abdul Hadi Awang dalam Perikatan Nasional (PN) perlu melakukan sesuatu untuk menyelamatkan Presiden Pas itu daripada mengalami masalah psikologi yang lebih kronik.

Menurut Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Nur Jazlan Mohamed, Ahli Parlimen Marang itu mengalami masalah kemurungan politik melampau sebab masih lagi merapu, meroyan dan sibuk campuri urusan penubuhan Kerajaan Perpaduan.

“Dia ni masih tak berhenti-henti bercakap, macam masih tak boleh terima takdir Allah SWT. Malah, seperti biasa dia cukup famous dengan siri fatwa politik yang hanya memberi keuntungan kepada partinya saja.

“Bila orang buat salah tapi bila dia buat, terus ada dalil untuk menghalalkan semuanya termasuk yang haram boleh dihalalkan asalkan memberi laba kepadanya dan Pas.

“Oleh itu, rakan-rakan Abdul Hadi dalam PN perlu lakukan sesuatu supaya masalah psikologi yang dihadapi oleh Ahli Parlimen Marang ini tidak berlarutan dan jadi lebih kronik,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Menurut Nur Jazlan, rakan dalam PN perlu sedarkan Abdul Hadi supaya banyak mengucap dan terima hakikat gabungan mereka tidak dapat menjadi kerajaan walaupun menang banyak kerusi.

Beliau juga bimbang bekas Duta Khas ke Timur Tengah itu semakin hilang kawalan untuk berfikir secara waras dan akan terus merepek sampai menjejaskan imejnya sebagai pak lebai.

“Baru saja tiga hari lepas Abdul Hadi keluarkan fatwa baru. Sogok duit kepada pengundi tak dikira rasuah, sebaliknya kalau ikutkan Hukum Feqah Haji Hadi, ia dianggap sebagai sedekah. Beliau menghalalkan wang rasuah undi untuk beli undi, bukan satu dosa besar.

“Abdul Hadi juga keluarkan fatwa baru-baru ini selepas BN failkan tiga petisyen mencabar keputusan PRU15 di tiga Parlimen di Terengganu termasuk Parlimen Marang yang dimenanginya dengan cara rasuah pengundi.

“Dia jadi panas bontot dan tak senang duduk kerana dia tahu bala besar akan menimpa dirinya. Tak mustahil dia pula akan jadi kluster mahkamah seperti yang selalu tuduh pemimpin UMNO,” katanya.

Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Johor itu juga mengimbau kerjasama Pas dengan DAP lebih 15 tahun lalu, yang mana ketika itu Abdul Hadi memuji parti cauvinis itu.

“Ketika itu pak lebai kata, DAP parti tak rasis, DAP tak tolak Islam, PKR parti terbaik pesaing UMNO dan macam-macam lagi kata-kata pujian ketika asyik bercinta dan kahwin.

“Selepas bercerai dengan DAP dan PKR, pak lebai terus memburuk-burukkan bekas pasangan mereka itu dengan macam-macam tuduhan.

“Begitu juga dengan UMNO. Selepas PRU14, Abdul Hadi puji melambung pemimpin UMNO sebab nak bergabung tubuhkan Muafakat Nasional (MN). Malah Hadi juga pernah beri pujian kepada Presiden UMNO, (Datuk Seri) Ahmad Zahid Hamid,” ujar beliau.

Namun, katanya, apabila hubungan Pas dan UMNO gagal diteruskan dalam MN, parti itu terus bertukar perwatakan, malah Abdul Hadi sendiri pusing 180 darjah dan mula mencaci serta mencerca UMNO serta pemimpinnya.

“Sudah-sudahlah Hadi… Move on la. Rakyat pun sudah meluat dengar kamu duduk meratib pasal konsep pembentukan Kerajan Perpaduan. Dah nak masuk tiga bulan dah Malaysia sudah ada kerajaan yang stabil dan kukuh, tak usahlah kamu nak jadi batu api.

“Buatlah kerja sebagai pembangkang dengan baik dan cuba bantu kerajaan untuk bagi idea-idea lebih baik daripada asyik duduk berpolitik 24 jam.

“Saya malas nak komen panjang pasal Hadi ini sebab saya nampak dia sudah makin nyanyuk dan lupa banyak perkara yang pernah dia cakap atau buat. Biarlah Hadi terjun dengan pukat-pukatnya dan UMNO terus tumpukan kepada perjuangan untuk memulihkan parti serta membela rakyat,” katanya. – MalaysiaGazette
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
37,931
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
37,931
Reaction score
4,925
Points
261
Awards
1
Nur Jazlan perlu jalani pemeriksaan mental

January 26, 2023
SAYA baca kenyataan Timbalan Pengerusi Umno Johor Datuk Nur Jazlan Mohamed berhubung isu ‘sedekah’ dan ‘rasuah’.

Seorang lagi pemimpin Umno yang pura-pura tidak faham konteks sedekah yang dimaksudkan iaitu pemberian wang daripada selain calon atau wakil calon dan tiada kaitan dengan calon.

Dan sekarang, SPRM sudah membuka kertas siasatan, apa perlu dikalutkan? Apa yang pasti, Timbalan Perdana Menteri yang juga Presiden Umno sedang dan akan habiskan banyak masa ke mahkamah.

Jazlan berkata Presiden PAS ada masalah psikologi dan kemurungan. Hakikatnya yang kelihatan psikologinya bermasalah ialah Jazlan sendiri.

Masakan tidak, ketika Menteri Besar Johor sendiri meminta Presiden Umno undur, dan Pengerusi Umno Johor sendiri setuju jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dipertandingkan, dia terpaksa menongkah arus Johor berdiri menjadi penyokong tegar Presiden.

Katanya, Umno Johor tidak bermesyuarat dalam hal ini. Benarkah? Atau dia sendiri sedang dipulau?

Kasihan makhluk ini, bersungguh-sungguh menonjolkan diri, kepada pimpinan partinya yang ada kuasa dalam kerajaan, berilah sesuatu kepada Nur Jazlan ini sebagai upah menyalak. Tiada isi, tulang pun ok.

Saya cadangkn ahli-ahli Umno berpakat kumpulkan dana, bagi sumbangan (atau sedekah) kepada beliau untuk membuat pemeriksaan mental. Bimbang terus-menerus seperti ini, rakan-rakan sendiri akan terus pulaukan.

Tetapi, saya juga berharap dia dilantik mengetuai Umno Johor, supaya mudah kami tawan Johor di masa hadapan. Semoga Utusan Malaysia siarkan respon saya ini.

Kenyataan Nur Jazlan: https://www.utusan.com.my/nasional/2023/01/pemimpin-pn-perlu-lakukan-sesuatu-terhadap-presiden-pas/

USTAZ AHMAD FADHLI SHAARI
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 26/1/20230
 
Sponsored Post

Top
Log in Register