BTC USD 16,977.8 Gold USD 1,797.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Article Discussion : 9 Ogos 2022: Hari Kemerdekaan Ke-57 Singapura..

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
165,108
Joined
Jan 13, 2009
Messages
165,108
Reaction score
22,612
Points
1,831
Awards
1
Tgh hot ni. Admin page koyak atm up video exercise masa singapore sambut national day. Betul goyang meh

 
Sponsored Post

a b c d e f

Super Active Member
gem
Messages
8,926
Joined
Oct 28, 2010
Messages
8,926
Reaction score
1,237
Points
151
Tgh hot ni. Admin page koyak atm up video exercise masa singapore sambut national day. Betul goyang meh


Commander memang berucap in english, atau video dialih bahasa?
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
165,108
Joined
Jan 13, 2009
Messages
165,108
Reaction score
22,612
Points
1,831
Awards
1
Commander memang berucap in english, atau video dialih bahasa?
Biasa je cmd dgn officers guna bi. Dlm military kena score english. Prebet xpe la cmd in bm
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,511
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
33,511
Reaction score
4,411
Points
261
Awards
1
Ermmm hanya negeri selat saja yg di jajah oleh british > p pinang, melaka & singapura

Kerana semua pentadbiran mereka, raja2 dahulu telah menyerahkan kpd org british sbg balasan hadiah kerana menolong raja berkuasa di tanah masing2

Tanah melayu tidak di jajah british pun
Masih dlm jajahan sultan
Tp in order utk berdaya saing
Sultan menggajikan british sbg resident utk manage negeri
Kerana negeri selat tu hub pelabuhan maaa
 

puyol

CG Top Poster Club
gem
Messages
28,282
Joined
Jun 28, 2011
Messages
28,282
Reaction score
3,614
Points
261
Awards
1
Ermmm hanya negeri selat saja yg di jajah oleh british > p pinang, melaka & singapura

Kerana semua pentadbiran mereka, raja2 dahulu telah menyerahkan kpd org british sbg balasan hadiah kerana menolong raja berkuasa di tanah masing2

Tanah melayu tidak di jajah british pun
Masih dlm jajahan sultan
Tp in order utk berdaya saing
Sultan menggajikan british sbg resident utk manage negeri
Kerana negeri selat tu hub pelabuhan maaa
Kenapa negeri selat bagi balik kat tanah melayu?
 

silasroon

Super Active Member
gem
Messages
5,964
Joined
Oct 10, 2016
Messages
5,964
Reaction score
2,501
Points
211
Awards
1
Ermmm hanya negeri selat saja yg di jajah oleh british > p pinang, melaka & singapura

Kerana semua pentadbiran mereka, raja2 dahulu telah menyerahkan kpd org british sbg balasan hadiah kerana menolong raja berkuasa di tanah masing2

Tanah melayu tidak di jajah british pun
Masih dlm jajahan sultan
Tp in order utk berdaya saing
Sultan menggajikan british sbg resident utk manage negeri
Kerana negeri selat tu hub pelabuhan maaa
Dulu takde kapal terbang kargo. Semua pakai kapal laut. Port tu penting untuk kapal singgah. Tu je motif ambik tanah-tanah selat.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,511
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
33,511
Reaction score
4,411
Points
261
Awards
1
Dulu takde kapal terbang kargo. Semua pakai kapal laut. Port tu penting untuk kapal singgah. Tu je motif ambik tanah-tanah selat.

penang > british dpt sbg hadiah tolong sultan utara drp serangan siam

Singapura > british dpt hadiah bantu sultan dptkan tahta

Melaka > belanda serahkan pd british sbg pertukaran dgn bengkahulu

Memang dulu port tu utk penguasaan ekonomi, tp masa dulu2 org melayu tak pikir pasal hal ni. Hidup hanya utk saradiri saja
 

puyol

CG Top Poster Club
gem
Messages
28,282
Joined
Jun 28, 2011
Messages
28,282
Reaction score
3,614
Points
261
Awards
1

Theme & Logo

About%20-%20Theme%20and%20Logo%20Image%2021May2022%203pm.jpg


The theme “Stronger Together, Majulah!” is a call for all Singaporeans to forge ahead as a united and strong people towards a better future. “Stronger Together” reminds Singaporeans that unity in our diversity is what makes us stronger. Communities, families and friends coming together form the bedrock of our nation’s strength and resilience, and enable us to overcome challenges. “Majulah”, which means “onward”, encapsulates our hopes and spirit as a nation since our independence 57 years ago, and is a rallying call for Singaporeans to strive for a better future, and grow from strength to strength as we emerge from COVID-19.

The logo portrays a Singapore that is stronger when love and compassion bring everyone together, and our national ideals continue to spur us on.

The two figures holding hands and embracing a heart represent Singaporeans coming together to build a strong, inclusive, and caring society. The heart symbolises love for our nation and countrymen, and puts empathy and compassion at the centre of what we do. The two figures also outline the number “57”, reminding us of how far we have come since independence, the challenges we overcame, and the progress we made as an independent and sovereign nation. The five shooting stars show that when we come together, Singapore will move forward stronger as a nation, guided by our ideals of Democracy, Peace, Progress, Justice and Equality for all.

 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,511
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
33,511
Reaction score
4,411
Points
261
Awards
1
Tak lawa lah logo tu
Biashe2 je
 
Sponsored Post

Top
Log in Register