BTC USD 62,110.9 Gold USD 1,767.98
Time now: Jun 1, 12:00 AM

884 doktor perubatan letak jawatan

tikusms

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2008
Messages
180
Reaction score
0
Points
10
884 doktor perubatan letak jawatan - Tiong Lai
15/12/2010 3:57pm

KUALA LUMPUR 15 Dis. — Seramai 884 orang pegawai perubatan telah meletakkan jawatan bagi tempoh 2007 hingga September lalu.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, terdapat pelbagai faktor bagi peletakan jawatan itu antaranya ialah menerima tawaran sebagai tenaga pengajar di Institusi Pengajian Tinggi Swasta, mengikut pasangan ke luar negara, menerima tawaran pekerjaan lain dan masalah kesihatan.

Tiong Lai berkata, terdapat dua kategori peletakan jawatan iaitu peletakan jawatan dan pelepasan dengan izin untuk berkhidmat dengan agensi kerajaan lain seperti universiti dan pihak berkuasa tempatan.

"Daripada jumlah 884 yang meletak jawatan, seramai 757 pegawai perubatan meletak jawatan untuk tidak lagi berkhidmat dengan mana-mana agensi kerajaan manakala baki 127 lagi mendapat pelepasan dengan izin,” katanya menjawab soalan Senator Datuk Mustafa Kamal Mohd Yusoff pada persidangan Dewan Negara hari ini. - Bernama



**** gaji kecik, kerja banyak sapa nak????? 5k kat kerjaan pergi swasta dapat 12k sapa takmo...
 
Sponsored Post

atlantis

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
menteri punya gaji tak masuk akal. merembat lagi.
doktor punya cam kerja kilang.
 

tikusms

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2008
Messages
180
Reaction score
0
Points
10
korang cuba banyangkan gaji doktor biasa kalau standard u44 gaji pokok rm3k lebih yang dah keje lebih 2 tahun dengan kerajaan lah... kalau keje kurang dari 2 tahun rm2k lebih jerrrr.

oncall plak, warga doktor nih start keje jam 8pg hari ini pastu habis keje jam 5 petang hari esknya bersamaan 32 jam.claim on call hanyalah RM150 sehari semalam dengan tidak tido. kadang2 dalam 32 jam tu boleh tido 1-2 jam, kadang-kadang (biasanya) x dapat tido langsung.

kerja plak sangat berisiko apa2 penyakit berjangkit depalah yg kena duk hadapan dulu....kadangtu ada doc jugak yg kena jangkitan....takder byr ganti rugi pun kalo kena sdiri tanggung....

so pikir2kan lah jgn nak salahkan doctor jerr...diorg manusia biasa!!!! saper tak bengang kerja sampai tak tido gaji sama ngan cikgu.... apa kes?????? skrg ni duk nai, gaji polis,, bomba.. doktorrrrr NAN HADO!!!!! pastu nak amik doktor luar byr puluh2 ribu sorg.......
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,973
Reaction score
553
Points
161
jadi doktor nak kena iklas,sebab yg utamam membantu org
 

world

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2006
Messages
5,054
Reaction score
229
Points
73
korang cuba banyangkan gaji doktor biasa kalau standard u44 gaji pokok rm3k lebih yang dah keje lebih 2 tahun dengan kerajaan lah... kalau keje kurang dari 2 tahun rm2k lebih jerrrr.

oncall plak, warga doktor nih start keje jam 8pg hari ini pastu habis keje jam 5 petang hari esknya bersamaan 32 jam.claim on call hanyalah RM150 sehari semalam dengan tidak tido. kadang2 dalam 32 jam tu boleh tido 1-2 jam, kadang-kadang (biasanya) x dapat tido langsung.

kerja plak sangat berisiko apa2 penyakit berjangkit depalah yg kena duk hadapan dulu....kadangtu ada doc jugak yg kena jangkitan....takder byr ganti rugi pun kalo kena sdiri tanggung....

so pikir2kan lah jgn nak salahkan doctor jerr...diorg manusia biasa!!!! saper tak bengang kerja sampai tak tido gaji sama ngan cikgu.... apa kes?????? skrg ni duk nai, gaji polis,, bomba.. doktorrrrr NAN HADO!!!!! pastu nak amik doktor luar byr puluh2 ribu sorg.......


ngaper samakan dengan gaji cikgu ?... bidang tak sama kan .... hehe tunggu geng cikgu punyer komen ...
 

tikusms

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2008
Messages
180
Reaction score
0
Points
10
jadi doktor nak kena iklas,sebab yg utamam membantu org

mmg lah semer kerja nak kena ikhlas betul tak???? penjawat awam lain asik duk mengeluh gaji ciput.. naik naik gaji.... ikhlas ker tuh....di zaman global nih.. dah kalo kerja byk gilerr sampai mudarat diri gaji tak cukup org lain boleh naik gaji takkan doctor nak senyap membatu diri macam tunggul.. diorg manusia jugak mcm org lain.... tp aku nampak doctor ni cam takder persatuan diorg tak mcm cikgu diorg aktif jerr persatuan diorg...
 

tikusms

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2008
Messages
180
Reaction score
0
Points
10
ngaper samakan dengan gaji cikgu ?... bidang tak sama kan .... hehe tunggu geng cikgu punyer komen ...

hahaha kenapa aku pi tulis cikgu ehhhh kakaka takderlah sama ngan standard gred gaji DG44 ke U44 yg lain2 lahh....
 

tikusms

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2008
Messages
180
Reaction score
0
Points
10
mmg lah semer kerja nak kena ikhlas betul tak???? penjawat awam lain asik duk mengeluh gaji ciput.. naik naik gaji.... ikhlas ker tuh....di zaman global nih.. dah kalo kerja byk gilerr sampai mudarat diri gaji tak cukup org lain boleh naik gaji takkan doctor nak senyap membatu diri macam tunggul.. diorg manusia jugak mcm org lain.... tp aku nampak doctor ni cam takder persatuan diorg tak mcm cikgu diorg aktif jerr persatuan diorg...

kenapa aku sebut cikgu lagi nih hahahah sorry lah cikgu senang nak buat contoh sbb adik beradik aku ramai yg jadi cikgu.. senang nak citerr....
 

aznor59

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
2,668
Reaction score
23
Points
25
aik statement dah sama macam menteri..harga minyak masih rendah nak di bandingkan ngan negara luar...

orang dulu2 keje doktor sebab suka ngan kerjaya tu tapi skang orang mengeluh sebab berdepan ngan ramai pesakit...kalo suka ngan keje tu ramai pun dia tetap layan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register