BTC USD 40,080.6 Gold USD 1,817.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

7 universiti Mesir mungkin digugur daripada senarai Akta Perubatan 1971

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,532
Reaction score
2,580
Points
201

7 universiti Mesir mungkin digugur daripada senarai Akta Perubatan 1971​

PUTRAJAYA: Mereka yang ingin melanjutkan pengajian dalam jurusan perubatan di tujuh universiti Mesir wajib memenuhi syarat kelayakan minimum kemasukan yang ditetapkan kerajaan Malaysia bagi mengelakkan masalah pengiktirafan pengamal perubatan di negara ini.

Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MPM), Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, perkara itu diputuskan mesyuarat MPM ke-407 bertarikh 22 Jun lalu selepas menerima pemakluman berhubung pengurangan tempoh pengajian melibatkan tujuh universiti di Mesir.

Beliau yang juga Ketua Pengarah Kesihatan berkata, pihaknya menerima pemakluman iaitu daripada enam tahun kepada lima tahun pengajian bagi kesemua tujuh buah universiti Mesir yang diiktiraf MPM, seperti yang tersenarai di dalam Jadual Kedua, Akta Perubatan 1971 (Pindaan 2012).


“Tujuh universiti itu adalah Universiti Iskandariah, Universiti Ain Shams, Universiti Cairo, Universiti Tanta, Universiti Mansoura, Universiti Zagazig dan Universiti Al-Azhar.

“Beberapa siri perbincangan diadakan MPM bersama pelbagai pihak termasuk Kementerian Pengajian Tinggi Mesir sebelum memutuskan seseorang itu wajib memenuhi syarat kelayakan minimum kemasukan iaitu sekurang-kurangnya lepasan matrikulasi atau asasi atau pra-universiti atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau A-Level atau lain-lain peperiksaan yang setara dengannya,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Noor Hisham berkata, mesyuarat juga bersetuju sekiranya syarat kemasukan minimum itu tidak dipenuhi, bakal graduan daripada universiti tersebut mungkin berdepan dengan masalah untuk berdaftar bersama MPM.

“Malah, MPM juga akan mempertimbangkan untuk mengeluarkan universiti-universiti tersebut dari senarai universiti yang diiktiraf dalam Jadual Kedua, Akta Perubatan 1971 (Pindaan 2012) sekiranya perkara ini berlanjutan.


“Semua pihak terutamanya badan-badan pemberi biasiswa atau bantuan pendidikan memastikan syarat ini dipatuhi supaya sebarang kesulitan dapat dielakkan bagi pelajar untuk berdaftar dengan MPM selepas tamat pengajian,” katanya.
 
Sponsored Post

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
6,214
Reaction score
1,550
Points
156
Kesah benar ni…
Ramai parents hantar anak dia ke Mesir ambil medic ikut pintu belakang.
Apa itu pintu belakang? Mereka yang tak dapat kelulusan asasi/matriks/foundation selepasa SPM
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register