7 Sebab Mengapa Orang Jerman Menyanjungi Adolf Hitler

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
20,891
Reaction score
3,444
Points
236
Kalau ditanya siapakah pemerintah yang paling kejam di dunia, nama Adolf Hitler dan Joseph Stalin pastinya bermain di fikiran. Dengan jumlah angka korban yang ramai dan pelbagai siksaan yang dilakukan terhadap musuh, kedua-duanya sangat digeruni oleh pihak musuh.Berkenaan dengan Adolf Hitler, percaya atau tidak parti Nazi yang dipimpinnya berjaya menguasai kuasa tampuk pemerintahan di Jerman melalui cara yang terhormat. Benar, parti Nazi dan Adolf Hitler dipilih oleh rakyat Jerman pada ketika itu dan mereka bukanlah merampas kuasa daripada pemerintah sedia ada.

Pernahkah anda terfikir, bagaimanakah Adolf Hitler dan partinya Nazi berjaya menguasasi Jerman suatu ketika dahulu? Apakah rakyat Jerman sememangnya gemarkan seorang pemerintah yang kejam seperti Adolf Hitler? Tidak!


1. Usaha mengingkari Perjanjian VersaillesSelepas berakhirnya Perang Dunia Pertama, pihak Jerman telah dipaksa menandatangani Treaty of Versailles yang berupa satu perjanjian damai. Dalam perjanjian ini, pihak Jerman telah dipaksa untuk mengisytiharkan bahawa merekalah punca segala peperangan yang berlaku dan semua kesalahan ini adalah kesalahan mereka sahaja.

Akibatnya, banyak sekatan dan tekanan yang telah dikenaka terhadap mereka. Malah, mereka juga telah dipaksa membayar ganti rugi berjumlah $132 bilion, jumlah yang menyamai 10% pendapatan tahunan negara. Askar mereka juga terhad kepada 100,000 orang sahaja dan pasukan tentera udara juga telah diharamkan pengwujudannya.

Ketika semua negara lain melihat ini merupakan satu usaha keamanan, negara Jerman menganggap ini satu bentuk penindasan kepada mereka. Maka, parti berhaluan kanan seperti Nazi lah yang telah memperjuangkan idea untuk mengingkari perjanjian ini agar negara Jerman boleh bergerak bebas.


2. Penguasaan bandar Ruhr oleh PerancisNegara Jerman didapati mereka tidak dapat membayar ganti rugi seperti yang diperintahkan. Menjelang 1923, mereka telah beberapa kali gagal membayar hutang mengikut jadual yang sepatutnya. Akibatnya, Perancis dan Belgium telah bertindak merampas bandar Ruhr daripada Jerman.

Ruhr merupakan nadi ekonomi utama Jerman. Di sinilah sumber ekonomi Jerman kerana terdapatnya pusat perlombongan arang dan besi serta kilang-kilang pembuatan keluli. Tanpa kawasan ini, Jerman sememangnya mengalami kejatuhan ekonomi kerana hilangnya sumber pendapatan utama mereka.

Apabila Jerman berjaya melunaskan bayaran seperti yang diperintahkan menjelang 1925, maka Ruhr telah dipulangkan semula. Peristiwa ini membuka mata mereka bahawa perjanjian Treaty of Versailles mesti diingkari agar mereka tidak terus ditekan. Maka, matlamat inilah yang menjadi perjuangan Nazi dan manifesto mereka pada ketika itu.


3. HiperinflasiPenguasaan kawasan Ruhr menyebabkan ekonomi Jerman terganggu dan kadar inflasi tidak terkawal. Keadaan ini juga menyebabkan matawang Jerman ketika itu jatuh menjunam teruk.

Akibat keadaan ini, rakyat mengalami kebuluran. Ramai yang bertindak melarikan diri ke luar negara. Malah, matawang Jerman pada ketika itu dikatakan langsung tidak mempunyai nilai. Akibatnya, rakyat meminta agar gaji mereka dibayar dalam bentuk makanan berbanding wang.

Pada tahun 1923, kadar penghijrahan keluar rakyat Jerman meningkat 3 kali ganda. Malah, kadar bunuh diri juga sangat tinggi kerana tekanan hidup. Ketika saat zaman gelap Jerman inilah, Adolf Hitler muncul sebagai seorang pemuda lantang yang bersemangat tinggi untuk memperjuangkan Jerman agar keluar dari zaman kegelapan tersebut.


4. Peningkatan pengaruh komunis di JermanPada zaman tersebut, parti Nazi bukanlah satu-satunya parti politik yang meningkat naik. Malah, fahama Komunis juga semakin kuat tersebar. Parti Komunis Jerman pada ketika itu dikatakan parti Komunis terbesar di luar wilayah Kesatuan Soviet.

Hanya minoriti rakyat Jerman pada ketika itu yang menyokong perjuangan komunis yang mahukan Jerman menjadi sebahagian wilayah Soviet. Bagi selebihnya pula, mereka melihat peningkatan pengaruh Komunis di Jerman ini sebagai satu perkara yang membimbangkan.

Ketika inilah Nazi bijak mengambil kesempatan. Apabila pengaruh Komunis semakin membimbangkan, maka Nazi telah mempermainkan sentimen mereka bagi menggambarkan merekalah sebenarnya parti yang mesti diundi oleh rakyat Jerman bagi memperjuangkan nasib mereka dan membendung pengaruh Komunis. Strategi ini ternyata berhasil.


5. Skandal BarmatPengaruh Komunis bukanlah satu-satunya faktor yang membantu kepada peningkatan kuasa Nazi dan Adolf Hitler, sebaliknya terdapat juga masalah dalaman negara yang mendorong berlakunya perkara ini. Pada tahun 1924, kerajaan Jerman yang diketuai oleh Parti Demokratik Sosial telah didapati bersalah melakukan rasuah.

Kerajaan pimpinan Gustav Bauer pada ketika itu telah "memberikan" 2 juta dollar kepada 2 orang pelabur dari Belanda yang dikelali sebagai Barmat Brothers. Mereka awalnya menjanjikan keuntungan berlipat kali ganda melalui pelaburan yang dilakukan. Namun, ianya gagal dan mengakibatkan Jerman kerugian jutaan dollar.

Rakyat mula mempersoalkan tindakan tersebut sebelum akhirnya terbukti bahawa kerajaan sebenarnya sudah bertahun-tahun menerima rasuh daripada syarikat tersebut. Maka, skandal ini telah dijadikan sebagai bahan utama bagi propaganda Nazi bagi mendesak rakyat menolak kerajaan sedia ada dalam pilihan raya berikutnya. Strategi ini nampaknya berjaya dan mereka telah menang denga majoriti besar dalam pilihan raya.


6. Peningkatan kempen anti-semetikFahaman anti-semetik telah wujud lama sebenarnya sebelum parti Nazi menguasai negara tersebut. Pada awal 1900-an lagi, terdapat beberapa buah parti yang sudah memperjuangkan slogan anti-semetik. Selepas Revolusi Russia, hiperinflasi dan Skandal Bermat telah berlaku dalam tempoh 2 tahun dan keadaan ini memperkuatkan lagi fahaman anti-semitik ini.

Ketika kebanyakan rakyat Jerman pada ketika itu hidup dalam kesusahan, orang Yahudi dilihat seolah-olah memiliki darjat yang tinggi kerana kaya. Walaupun hanya 1% rakyat Jerman adalah Yahudi, tetapi 10% doktor, 16% peguam dan 5% penulis ketika itu adalah berbangsa Yahudi.

Pada masa yang sama, revolusi yang berlaku di Russia pada ketika itu juga didakwa disebabkan oleh bangsa Yahudi. Sebahagian besar orang Jerman menganggap orang Yahudi merupakan dalang disebalik fahaman Komunis yang sedang merebak dan oleh itu mereka dianggap sebagai ancaman terhadap negara.

Dalam banyak parti yang wujud memperjuangkan anti-semitik, parti Nazi lebih terkehadapan. Mereka telah berjanji untuk mengambil alih kedai-kedai milik orang Yahudi agar mereka tidak lagi boleh mengawal harga makanan. Mereka turut menubuhkan organisasi pekerjaan yang berusaha untuk menggantikan segala pekerjaan yang dikuasi oleh orang Yahudi dengan orang Jerman sendiri.


7. Kejatuhan pasaran saham pada 1929Pada 29 Oktober 1929 telah menyaksikan kejatuhan pasara di Amerika Syarikat. Perkara inilah yang menjadi permulaan kepada zaman Great Depression dan negara Jerman turut mendapat tempiasnya.

Ekonomi merudum dengen teruk, industri pembuatan menurun sebanyak 58% dan ramai rakyatnya hilang sumber pendapatan. Menjelang akhir tahun 1929, 1.5 juta orang Jerman tidak bekerja. Menjelang tahun 1933, jumlah itu meningkat kepada enam juta orang.

Rakyat mula hilang percaya kepada parti pemerintah pada waktu itu. Mereka tidak percaya kerajaan mampu mengubah nasib mereka. Ketika inilah Adolf Hitler mula sebagai seorang pemuda yang bercita-cita mengubah perkara tersebut dan mengubah nasib negara Jerman menjadi sebuah negara hebat.


Rujukan;
 
Sponsored Post

Arluth

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 1, 2009
Messages
9,633
Reaction score
381
Points
91
Haha..perang tipu terbesar di dunia
 

tm_40

Fun Poster
Joined
Oct 18, 2007
Messages
444
Reaction score
20
Points
25
Ooo macam tu cerita dia
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,431
Reaction score
398
Points
131
hebat,dalam masa beberapa tahun je german boleh bina semula angkatan tentera yg hebat...
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
20,891
Reaction score
3,444
Points
236
Kenapa Adolf Hitler Simpan Misai Kontot ?

Walaupun seringkali disebut dalam persepsi buruk, legasi Adolf Hitler dan tentera Nazi di dunia tetap dikenang sehingga kini. Namun, artikel kali ini bukanlah untuk membincangkan berkenaan legasi perang dan pembunuhan yang ditinggalkan Hitler atau cara tabik mereka yang unik, sehingga sering diikuti individu-individu kurang kesedaran.Kali ini, kita hanya akan mengulas berkenaan satu perkara saja yang sering dikaitkan dengan Hitler sendiri - iaitu misainya. Seandainya disebut tentang misai Hitler, mudah bagi kita membayangkan rupanya.

Seringkali diparodi dalam rancangan komedi serta dijadikan simbol kutukan oleh mereka yang anti gerakan Nazi, misai Hitler adalah satu simbol yang mudah diingati, sangat ikonik dalam budaya popular dunia. Apa kisah di sebalik misai itu? Kenapa Hitler memilih misai sedemikian rupa?


Zaman Muda HitlerMenurut rekod tentera, Frey dan Hitler pernah ditugaskan dalam kumpulan yang sama namun sifat mereka berdua jauh berbeza. Frey seorang yang lebih menghargai ketenangan sementara Hitler pula seorang yang sangat fokus pada tugasnya.

Mereka berdua tidak rapat, namun berikutan perlu bertugas bersama - keduanya ada berinteraksi antara satu sama lain. Dalam tulisannya yang ditemui, Frey menceritakan berkenaan rasa kurang senang beliau terhadap Hitler, diibaratkan seorang lelaki Austria yang kurus, mempunyai kelicikan yang tersendiri serta sangat bijak memanipulasi orang lain.

Walaupun agak kritikal terhadap Hitler, Frey turut mengakui Hitler bukanlah seorang pengecut walaupun saiznya agak kecil. Hitler juga menurut Frey - seorang askar yang tidak takut untuk diletakkan dibarisan hadapan setiap kali ditugaskan berperang. Dia juga tidak mengambil cuti rehat sakit sekiranya diperlukan bertugas, demi memastikan dirinya mendapat perhatian pegawai atasan.

Menurut Frey, dia mengenali Hitler semasa sama-sama memulakan tugas berpangkat prebet pada tahun 1915. Pada detik pertemuan mereka kali pertama, Hitler yang mempunyai wajah yang agak menggerunkan telahpun menyimpan misai yang agak tebal dan mempunyai kelebaran penuh, sama seperti orang lain.

Namun satu insiden memaksa Hitler mengubah fesyen misainya menjadi fesyen yang sangat dikenali sekarang.

Dipaksa memotong misai atas arahan pegawai atasan
Kenapa Hitler Menyimpan Misai?

Kata Frey, di bahagian bibir Hitler terdapat kesan parut yang tidak diketahui puncanya betul-betul di bahagian alur bibir. Bagi melindungi kesan itu daripada kelihatan, Hitler sentiasa menyimpan misai panjang agar kesan itu dapat disorokkan.

Tentera Jerman yang pada ketika itu menentang Britain mula berdepan dengan serangan gas 'mustard', gelaran yang digunakan bagi mewakili serangan gas sulfur berikutan baunya yang menyamai bahan 'mustard'. Ancaman serangan gas memaksa setiap ahli tentera Jerman melakukan operasi dengan menggunakan topeng gas - namun topeng gas itu menimbulkan masalah kepada Hitler.

Dalam satu operasi pada tahun 1918, Hitler diserang dengan serangan gas sehinggakan dia hilang penglihatan dan pengsan, sebelum diselamatkan rakan sepasukannya. Sebabnya? Gas yang sepatutnya berjaya ditapis oleh topeng - berjaya menyusup masuk melalui bukaan yang ada ekoran misai Hitler yang lebat.

Bimbang dengan keadaan itu, Hitler diarahkan oleh pegawainya untuk membuang misai, agar pemakaian topeng yang sempurna dapat dilakukan. Namun Hitler enggan mencukur keseluruhan misai - sebaliknya hanya mencukur bahagian tepi, bagi membolehkan topeng melekap dengan baik dan meninggalkan bahagian tengahnya untuk menutupi parut yang ada.

Begitulah kisah yang diceritakan oleh Frey dalam bukunya, ditulis berdasarkan ingatannya berkhidmat bersama Hitler. Dikenali kini sebagai 'misai berus gigi' atau 'toothbrush moustache', fesyen misai ini akhirnya menjadi antara perkara yang paling diingati tentang Hitler - walaupun bukan dia yang memulakan rupa misai sedemikian rupa.[/img]

Untuk sekian lama, masyarakat dunia langsung tidak mengetahui dari mana Hitler mendapat idea bagi menggayakan misainya sedemikian rupa - walaupun wajah beliau menjadi sangat popular di seluruh dunia.

Pada tahun 1954, di sebuah arkib di Marbach, Jerman berlaku penemuan beberapa jilid dokumen yang mengandungi esei hasil karangan seseorang. Namun mereka yang menyelongkar tidaklah mengambil endah apa isi kandungannya pada ketika itu.

Selang beberapa tahun selepas itu, barulah mereka menyedari bahawa koleksi esei yang ada tersembunyi di arkib itu merupakan hasil tulisan Alexander Moritz Frey, salah seorang penulis terkenal Jerman yang dikenali sebagai seorang penulis buku fantasi serta seorang kolumnis yang menulis satira di akhbar - selepas berakhirnya zaman perang di Jerman.

Frey pernah dikerah untuk berkhidmat sebagai pegawai perubatan tentera, hingga terpaksa menangguhkan impiannya mahu menjadi seorang penulis terkenal. Hanya selepas dia menamatkan perkhidmatannya, nama Frey mula dikenali sebagai seorang penulis komedi dalam majalah Simplissimus dan juga seorang penulis sains fiksyen yang disegani.

Lama selepas dia meninggal pada tahun 1957, penemuan koleksi tulisan Frey di antara dokumen-dokumen yang tersimpan akhirnya dibukukan dan diterbitkan, dengan tajuk asalnya seperti dinamakan Frey - 'The Unknown Private - Personal Memories of Hitler.'


Memori Bersama HitlerMenurut rekod tentera, Frey dan Hitler pernah ditugaskan dalam kumpulan yang sama namun sifat mereka berdua jauh berbeza. Frey seorang yang lebih menghargai ketenangan sementara Hitler pula seorang yang sangat fokus pada tugasnya.

Mereka berdua tidak rapat, namun berikutan perlu bertugas bersama - keduanya ada berinteraksi antara satu sama lain. Dalam tulisannya yang ditemui, Frey menceritakan berkenaan rasa kurang senang beliau terhadap Hitler, diibaratkan seorang lelaki Austria yang kurus, mempunyai kelicikan yang tersendiri serta sangat bijak memanipulasi orang lain.

Walaupun agak kritikal terhadap Hitler, Frey turut mengakui Hitler bukanlah seorang pengecut walaupun saiznya agak kecil. Hitler juga menurut Frey - seorang askar yang tidak takut untuk diletakkan dibarisan hadapan setiap kali ditugaskan berperang. Dia juga tidak mengambil cuti rehat sakit sekiranya diperlukan bertugas, demi memastikan dirinya mendapat perhatian pegawai atasan.

Menurut Frey, dia mengenali Hitler semasa sama-sama memulakan tugas berpangkat prebet pada tahun 1915. Pada detik pertemuan mereka kali pertama, Hitler yang mempunyai wajah yang agak menggerunkan telahpun menyimpan misai yang agak tebal dan mempunyai kelebaran penuh, sama seperti orang lain.

Namun satu insiden memaksa Hitler mengubah fesyen misainya menjadi fesyen yang sangat dikenali sekarang.

Dipaksa memotong misai atas arahan pegawai atasan


Kenapa Hitler Menyimpan Misai?

Kata Frey, di bahagian bibir Hitler terdapat kesan parut yang tidak diketahui puncanya betul-betul di bahagian alur bibir. Bagi melindungi kesan itu daripada kelihatan, Hitler sentiasa menyimpan misai panjang agar kesan itu dapat disorokkan.

Tentera Jerman yang pada ketika itu menentang Britain mula berdepan dengan serangan gas 'mustard', gelaran yang digunakan bagi mewakili serangan gas sulfur berikutan baunya yang menyamai bahan 'mustard'. Ancaman serangan gas memaksa setiap ahli tentera Jerman melakukan operasi dengan menggunakan topeng gas - namun topeng gas itu menimbulkan masalah kepada Hitler.

Dalam satu operasi pada tahun 1918, Hitler diserang dengan serangan gas sehinggakan dia hilang penglihatan dan pengsan, sebelum diselamatkan rakan sepasukannya. Sebabnya? Gas yang sepatutnya berjaya ditapis oleh topeng - berjaya menyusup masuk melalui bukaan yang ada ekoran misai Hitler yang lebat.

Bimbang dengan keadaan itu, Hitler diarahkan oleh pegawainya untuk membuang misai, agar pemakaian topeng yang sempurna dapat dilakukan. Namun Hitler enggan mencukur keseluruhan misai - sebaliknya hanya mencukur bahagian tepi, bagi membolehkan topeng melekap dengan baik dan meninggalkan bahagian tengahnya untuk menutupi parut yang ada.

Begitulah kisah yang diceritakan oleh Frey dalam bukunya, ditulis berdasarkan ingatannya berkhidmat bersama Hitler. Dikenali kini sebagai 'misai berus gigi' atau 'toothbrush moustache', fesyen misai ini akhirnya menjadi antara perkara yang paling diingati tentang Hitler - walaupun bukan dia yang memulakan rupa misai sedemikian rupa.


Rujukan;
 
Sponsored Post
Top
Log in Register