BTC USD 62,013.3 Gold USD 1,768.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

50 fakta menarik tentang emas

ridersenja

Active Member
Joined
Jul 24, 2007
Messages
1,090
Reaction score
23
Points
25
Fakta-Fakta Menarik Tentang Emas:-

1. Emas adalah wang, duit dan harta dari Zaman Manusia mula menemui emas.
2. Emas adalah salah satu unsur kimia dengan simbol Au (Aurum)
3. Nombor atom untuk emas adalah 79
4. Emas telah dijadikan sebagai syiling,barang kemas,hiasan sejak zaman dahulu kala lagi apabila tamadun manusia mula pandai merekod.
5. Emas diperolehi dari kerak bumi dalam bentuk butiran, urat batuan dan mendapan aluvial
6. Sifat fizikal emas adalah berkilat,lembut dan padat.
7. Emas adalah logam paling lembut di Muka Bumi
8. Emas adalah logam yang paling mudah ditempa di dunia.
9. Emas berwarna kuning berkilau dan tidak teroksida walaupun didalam air
10. Emas digunakan sebagai logam untuk matawang.
Ia adalah simbol kemewahan dan simpanan kekayaan individu.

11. Emas dikaitkan dengan semua ideologi, agama dan simbol samada Islam, hindu ataupun aties.
12. Dikatakan sebanyak 161,000 ton (161juta kilogram) emas telah digali dari muka bumi.
13. Didalam era industri moden, emas digunakan sebagai konduktor didalam mesin elektronik, penebat luar satelit dan industri kesihatan seperti pergigian.
14. Emas tidak berkarat dan merupakan konduktor elektrik terbaik.
15. Emas adalah logam peralihan.
16. Emas adalah unsur paling pasif dan sangat kurang bertindak balas dengan unsur lain.
17. Emas satu-satunya unsur yang tidak larut didalam Asid Nitrik.
Logam-logam lain seperti Silver (Si) dan logam lain bertindak balas dengan Asid Nitrik.
18. Asid Nitrik adalah larutan utama digunakan untuk menentukan ketulenan emas.
19. Pada tahun 2008, China telah memintas Afrika Selatan sebagai pengeluar terbesar emas didunia.
Ini kali pertama berlaku sejak Afrika Selatan mula mengeluarkan emas pada tahun 1905.
20. Dalam sejarah manusia, 161,000 ton emas yang telah digali dapat mengisi hanya dapat mengisi 2 kolam saiz olimpik.

21. 1 Ounce (31.3grams) emas jika ditempa akan menjadi kepingan halus seluas 300 kaki persegi (3300meter persegi) ~(57m x 57m)
22. Emas tulen boleh ditempa sehalus mungkin sehingga menjadi hampir transparent.
23. Emas boleh dijadikan aloi bersama logam-logam yang lain.(perak,kuprum)
24. Aloi yang dihasilkan dari emas boleh mengubah:-
Kekerasan
Kekuatan
Sifat kelogaman(metallugical)
Suhu lebur
Perubahan warna sesuatu kualiti emas.

25. Emas digunakan didalam industri moden sebagai konduktor haba dan elektrik.
26. Emas memantulkan dengan kuat sinaran Infra-red
27. Emas tidak bertindakbalas dengan udara,kelembapan dan agen hakisan yang kuat
28. Ion emas sentiasa mengalami proses penurunan dan mendapan:-
Hasilnya adalah logam emas padu.
29. Emas tulen 24 Karat tidak mempunyai rasa dan bau.
30. Emas sangat tumpat:-
1 meter padu emas adalah seberat 19,300kg

31. Warna emas tulen adalah kuning metalik.
32. Hanya Emas,Cesium dan tembaga adalah unsur logam yang tidak berwarna putih ataupun kelabu (Cesium, 55)
33. Emas mempunyai tindak balas berlainan bergantung kepada kesan relativistic yang berlaku pada satu atom pada orbital atomnya (79 – 2.8.18.18.32.1)
34. Aloi emas berwarna merah rose boleh dihasilkan dengan campuran beberapa komposisi copper (tembaga) dan Silver (perak)
35. Emas hanya mempunyai 1 bentuk isotop sahaja dalam bentuk semulajadinya.
36. Emas digunakan secara meluas di seluruh dunia sebagai tambatan matawang.
Jumlah emas yang disimpan bank negara = wang yang dicetak
37. Jumlah emas didalam dunia adalah terhad dan pengeluarannya tidak lagi memberi kesan kepada ekonomi dunia.
38. Pada hari ini, pengeluaran emas semakin berkurang.
39. Pada kurun ke-20, simpanan emas dunia dan pasaran urusniaganya semakin kecil dan kadar nilaiannya adalah tetap.
40. Ketika bermulanya perang dunia pertama, negara-negara yang terlibat dalam perang kembali menggunakan emas untuk membiayai kempen peperangan masing-masing.

41. Selepas perang dunia kedua, emas digantikan dengan tukaran matawang kertas mengikut kaedah Bretton Woods.
42. Nilai standard emas dan nilai tukaran terus kepada nilai matawang telah dihentikan dan kini ia digantikan dengan nilai tukaran tetap.
43. Switzerland adalah negara terakhir yang menambat matawang mereka (sebanyak 40%) pada nilai emas selepas menganggotai Tabung Kewangan Dunia (IMF) pada tahun 1999
44. Emas tulen adalah sangat lembut untuk digunakan seharian dan biasanya ia dialoikan dengan logam lain untuk menjadikan ia lebih keras.
45. Kandungan emas didalam aloi diukur menggunkan unit Karat (k)
46. Emas tulen diukur sebagai 24karat(k)
47. Syiling emas yang dikeluarkan sejak tahun 1526 sehingga 1930 adalah dalam bentuk emas 22karat (916).
48. Emas untuk pelaburan tidak memerlukan sifat mekanikal seperti keras, kuat untuk dipakai jadi ianya biasa dibentuk kepada emas 24karat.
49. Syiling emas yang dikeluarkan oleh negara tertentu seperti American Gold Eagle, British Gold Sovereign dan South Africa Krugerran adalah dalam bentuk 22 Karat.
50. Emas paling tulen didunia dikeluarkan oleh Canada dalam bentuk Canadian Gold Maple Leaf dengan ketulenan 99.999% emas.

sumber:bulliondinar.com
 
Last edited:
Sponsored Post

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Sedikit fakta yang baru saya tau hari ni. Agak menarik dan mengubah persepsi saya.

Pelabur emas begitu menitik beratkan nilai spread emas. Jika kita lihat emas yang popular; PG, NUBEX, Dinar Kelantan, spread berbeza-beza.

TETAPI, sedar tak sedar NILAI emas sebenar antara ketiganya tetap sama. Emas 999; PG, NUBEX, Dinar Kelantan, tetap adalah bernilai 24k tanpa kurang sedikit pun.

Kita risau jika kita jual semula, mungkin harga emas brand kita lebih rendah dari harga emas brand lain berdasarkan spread.

Sebenarnya kita ada alternatif lain untuk menjual emas kita tanpa berdasarkan harga belian balik yang ditetapkan oleh pembeli2 emas.

Kita masih boleh tawarkan kepada open market berdasarkan budi bicara kita dgn pembeli.

INGAT, yang penting harga kita beli adalah yang termurah ditawarkan untuk jenis kualiti emas yang sama. Bukan harga berapa kita boleh jual balik berdasarkan tetapan harga syarikat2 emas tempat kita beli tu.

Emas adalah bernilai dan tetap bernilai walau dgn siapa pun kita menjualnya semula. Tambahan pula, harga emas sentiasa menaik dalam jangkamasa panjang.

Jadi, pada pendapat saya JIKA anda membeli emas untuk tujuan simpanan jangka masa panjang, belilah emas yang ditawarkan dgn harga termurah. Pilihan di tangan anda.

Otai2 emas, sila komen..:D
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
Sedikit fakta yang baru saya tau hari ni. Agak menarik dan mengubah persepsi saya.

Pelabur emas begitu menitik beratkan nilai spread emas. Jika kita lihat emas yang popular; PG, NUBEX, Dinar Kelantan, spread berbeza-beza.

TETAPI, sedar tak sedar NILAI emas sebenar antara ketiganya tetap sama. Emas 999; PG, NUBEX, Dinar Kelantan, tetap adalah bernilai 24k tanpa kurang sedikit pun.

Kita risau jika kita jual semula, mungkin harga emas brand kita lebih rendah dari harga emas brand lain berdasarkan spread.

Sebenarnya kita ada alternatif lain untuk menjual emas kita tanpa berdasarkan harga belian balik yang ditetapkan oleh pembeli2 emas.

Kita masih boleh tawarkan kepada open market berdasarkan budi bicara kita dgn pembeli.

INGAT, yang penting harga kita beli adalah yang termurah ditawarkan untuk jenis kualiti emas yang sama. Bukan harga berapa kita boleh jual balik berdasarkan tetapan harga syarikat2 emas tempat kita beli tu.

Emas adalah bernilai dan tetap bernilai walau dgn siapa pun kita menjualnya semula. Tambahan pula, harga emas sentiasa menaik dalam jangkamasa panjang.

Jadi, pada pendapat saya JIKA anda membeli emas untuk tujuan simpanan jangka masa panjang, belilah emas yang ditawarkan dgn harga termurah. Pilihan di tangan anda.

Otai2 emas, sila komen..:D

den bukan otai, petai je.:)):)) tapi inilah yang den bagitahu berulang ulang kali. spread is secondary when it comes to price. kos tu yg plg penting.

TAPI, kalau yang kaki rempit dengan ar-rahnu ni, bagi den, carilah yg clearly kat site yang kata boleh beli balik walau kemek sekalipun. setakat ni yg den tgk, PG je yg ada sebut. ada setengah tu, calar sikit pun xterima.

open market pun boleh. bagi den, setiap perkara ada masalah, dan setiap masalah ada penyelesaiannya.
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
den bukan otai, petai je.:)):)) tapi inilah yang den bagitahu berulang ulang kali. spread is secondary when it comes to price. kos tu yg plg penting.

TAPI, kalau yang kaki rempit dengan ar-rahnu ni, bagi den, carilah yg clearly kat site yang kata boleh beli balik walau kemek sekalipun. setakat ni yg den tgk, PG je yg ada sebut. ada setengah tu, calar sikit pun xterima.

open market pun boleh. bagi den, setiap perkara ada masalah, dan setiap masalah ada penyelesaiannya.

Wah, time kasih ye petai emas..:)):)):D

Terima kasih kerana menambahkan keyakinan Mrs tentang isu ni. Pada mulanya Mrs agak ragu2 tapi setelah google dgn lebih lanjut, banyak rupanya yang menyokong fakta ni.

Sorry tak dapat nak tepek link. Tadi try masuk balik website tu takleh access lak.~X(~X(

Tapi salah satu sumber adalah dari website jutawanemas.com. Banyak maklumat kat situ yang buat mata Mrs lebih terbuka luas menilai emas.:)
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
Wah, time kasih ye petai emas..:)):)):D

Terima kasih kerana menambahkan keyakinan Mrs tentang isu ni. Pada mulanya Mrs agak ragu2 tapi setelah google dgn lebih lanjut, banyak rupanya yang menyokong fakta ni.

Sorry tak dapat nak tepek link. Tadi try masuk balik website tu takleh access lak.~X(~X(

Tapi salah satu sumber adalah dari website jutawanemas.com. Banyak maklumat kat situ yang buat mata Mrs lebih terbuka luas menilai emas.:)

sama2 sis.

kalau sis memang nak simpan lama, macam 5-10tahun tanpa merempit dengan ar-rahnu, harga paling murah disyorkan. kalau rempit sampai hampir masuk longkang atau naik divider, PG mungkin menjadi pilihan.
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
sama2 sis.

kalau sis memang nak simpan lama, macam 5-10tahun tanpa merempit dengan ar-rahnu, harga paling murah disyorkan. kalau rempit sampai hampir masuk longkang atau naik divider, PG mungkin menjadi pilihan.

Hahaha..:)):eek: Teruk tul merempit gitu. Den taknak accident ye kalau boleh..

Apapun Mrs terbuka kepada semua brand emas sekarang. Kalau boleh semua Mrs nak try.

Tak salah kalau nak pelbagaikan koleksi..:D:D
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
Hahaha..:)):eek: Teruk tul merempit gitu. Den taknak accident ye kalau boleh..

Apapun Mrs terbuka kepada semua brand emas sekarang. Kalau boleh semua Mrs nak try.

Tak salah kalau nak pelbagaikan koleksi..:D:D

uishhh. jangan gelak sis. ramai dah yang buat. hehehehe. oklah. selamat memburu emas dengan harga terbaik.:)cgrock:)cgrock
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
uishhh. jangan gelak sis. ramai dah yang buat. hehehehe. oklah. selamat memburu emas dengan harga terbaik.:)cgrock:)cgrock

Bukan, bukan.. Bukan Mrs gelakkan teknik rempit emas tu, Mrs gelakkan perkataan yang menggambarkan teknik rempit tu. Lawak la..

Jgn salah faham ye kawan2..:)cgrock
 

ridersenja

Active Member
Joined
Jul 24, 2007
Messages
1,090
Reaction score
23
Points
25
Mari sama-sama meningkatkan dan mendalami ilmu pengetahuam EMAS..

DinardanEmas.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register