BTC USD 28,659.6 Gold USD 1,960.84
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC News 5 Fakta Menarik Sejarah Teknologi Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gemgem
Messages
41,444
Top Poster #6
Joined
Nov 23, 2012
Messages
41,444
Reaction score
5,122
Points
516
Awards
1
Teknologi zaman sekarang memang menarik, namun cerita di sebalik teknologi sudah tentu lagi mengujakan. Di sini dikongsikan 5 fakta menarik tentang sejarah teknologi yang kita guna secara seharian.


1. Papan Kekunci QWERTY Direka Untuk Perlahan Kelajuan Menaip

Versi pertama mesin taip pada tahun 1870 mempunyai beberapa isu teknikal. Jika ditaip terlalu laju, batang besi yang memegang abjad mesin tapi akan berlanggar dan boleh tersekat.

1_j8LwvaI__AfW0AAUEtWxAQ.png


Untuk mengelakkan masalah ini, Christopher Latham Sholes telah membuat beberapa rekaan alternatif terhadap susun atur abjad. Akhirnya, rekaan QWERT yang dipilih sekarang ini telah direka oleh E. Remington and Sons yang membantu menyelesaikan masalah tersekat pada mesin taip.


2. Water Integrator - Komputer Yang Gunakan Air Untuk Beroperasi

Komputer pertama pada tahun 1936 telah dicipta untuk menyelesaikan persamaan ketidaksamarataan. Apa yang hebatnya tentang komputer ini adalah ia beroperasi menggunakan air.

1_As_qBC9lsS7HphnQg5aWww.jpg


Sehingga tahun 1970, komputer air ini digunakan dalam pelbagai sektor seperti pembuatan, organisasi penyelidikan, dan juga institusi pendidikan.


3. Anda Masih Boleh Layari Laman Web Pertama Didunia Sehingga Hari Ini

Pada tahun 1989, Tim Berners-Lee, saintis British telah mencipta World Wide Web. Ia kemudiannya mengambil masa 2 tahun untuk laman web pertama dilancarkan.

1_MRoU1MMzu8Wt07UEPeM01A.png


Menariknya, laman web pertama di dunia ini masih lagi boleh dilayari sehingga ke hari ini. Ia berfungsi sebagai arkib sejarah segala yang terjadi sebelum World Wide Web secara atas talian. Boleh layari laman web mereka di sini.


4. Apple Pernah Cuba Bisnes Pakaian

Apple yang sekarang terkenal sebagai syarikat teknologi menjual pelbagai produk elektronik termasuk perhidmatan langganan.

1_m3-ZcSHpYtw2mSNFXqZl-g-min.jpg


Namun tahukah anda, dahulu Apple mempunyai bisnes pakaian pada tahun 1986? Bisnes pakaian itu diberi nama The Apple Collection. Apple pada ketika ini memperkenalkan bisnes pakaian setahun selepas Steve Jobs meninggalkan syarikat itu.


5. Amazon.com Bukan Nama Asal Laman Web Tersebut

Jeff Bezos sebelum ini sudah banyak kali memilih nama yang pelbagai untuk bisnesnya. Nama pertama yang didaftarkan oleh Jeff Bezos adalah Cadabra Inc.

0_8FPtIYLkDbr4g-s9.jpg


Namun disebabkan beliau merasakan agak pelik, usahawan itu mengubahnya kepada nama lain. Sebelum memilih nama amazon.com, ada antara nama lain yang dipilihnya termasuklah;

  • aard.com
  • awake.com
  • browse.com
  • bookmall.com
  • relentless.com
Antara nama-nama ni, beliau masih lagi memiliki relentless.com - yang mana kini dilenconkan kepada amazon.com.

Rujukan
Gitconnected
 

CG Sponsors
Top
Log in Register