35 Laporan Kesan Buruk Produk Sibutramine

CG Sponsors




BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
35 Laporan Kesan Buruk Produk Sibutramine

KUALA LUMPUR, 26 Jan (Bernama) -- Kementerian Kesihatan melalui Program Pemantauan Kesan Advers Ubat telah menerima 35 laporan kesan buruk yang melibatkan penggunaan produk Sibutramine, yang digantung Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican dalam satu kenyataan Selasa berkata empat daripada laporan itu mendapati pesakit mengalami kesan kardiovaskular iaitu palpitation (denyutan jantung) dan satu laporan infarkasi miokardium (bukan fatal).

Beliau berkata kementerian melalui badan regulatorinya iaitu Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah menerima maklumat mengenai penggantungan produk yang mengandungi Sibutramine oleh pihak EMA.

Hasil kajian interim menunjukkan pesakit-pesakit telah mengalami kesan kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok bukan fatal dengan kadar yang lebih tinggi berbanding dengan kumpulan yang menerima ubat-ubatan plasebo.

Untuk Sibutramine, ia dikontraindikasi bagi pesakit yang mempunyai sejarah penyakit arteri koronari, kegagalan jantung kengestif, penyakit arteri periferal, arrithmia, strok dan hipertensi tidak terkawal.

Mohd Ismail berkata setakat ini, PBKD telah mendaftarkan sebanyak sembilan produk yang mengandungi Subtramine dan kesemua maklumat ini telah dimasukkan dalam sisip bungkusan produk-produk yang telah didaftarkan ini di bahagian kontraindikasi/amaran.

Beliau berkata PBKD akan mengarahkan supaya semua pemegang pendaftaran produk Sibutramine untuk mengeluarkan surat kepada pengamal perubatan mengenai maklumat terbaru ini.

"PBKD akan terus memantau situasi ini serta mengkaji sebarang maklumat baru yang diterima mengenai produk ini untuk tindakan lanjut regulatori," katanya.

-- BERNAMA
 
Sponsored Post

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
sibutramine lebih kurang je effect die ngan duramine tuh...

wpun effect cpt , x pyahla duk ambil wat musnah kesihatan je...
 

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
ubat aper nie erk? tapi tu la maysarakat sekarang ni taksub sgt dgn ubat2an moden... last2 merbahayakan diri sendiri...
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
ubat kurus..

slalunya sebrutamine dicampurkan skali sbg 'appetite suppresant'..

means bila kita ambil ubat ni posure x lapar punya lah... die bg kesan ke otak supaya 'jangan makan'..

kesan sgt cpt.. tp side effect die jantung bedegup kencang, dan kalau ambil jgka ms panjang bleh rosakkan buah pinggang dan organ2 lain..

tp mslhnya kalau berenti ambik posure naik balik ke asal or 2x ganda gemok wpun jaga mkn..
 
Last edited:

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
ubat kurus..

slalunya sebrutamine dicampurkan skali sbg 'appetite suppresant'..

means bila kita ambil ubat ni posure x lapar punya lah... die bg kesan ke otak supaya 'jangan makan'..

kesan sgt cpt.. tp side effect die jantung bedegup kencang, dan kalau ambil jgka ms panjang bleh rosakkan buah pinggang dan organ2 lain..

tp mslhnya kalau berenti ambik posure naik balik ke asal or 2x ganda gemok wpun jaga mkn..
pernah makan erk? :D

terima kasih sebab info tu k... kalau dah kena makan direct memanjang.. baik tak payah... sebab kalau tak makan gemuk balik... last2 ketagih lak... tapi kepada yg nak kurus tu... kurus la dgn diet seimbang dan dgn kehidupan yg sihat...:)cgrock
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
pernah makan erk? :D

terima kasih sebab info tu k... kalau dah kena makan direct memanjang.. baik tak payah... sebab kalau tak makan gemuk balik... last2 ketagih lak... tapi kepada yg nak kurus tu... kurus la dgn diet seimbang dan dgn kehidupan yg sihat...:)cgrock

x pnh ambik...

baru google saja.. :">:"> ...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register