3.9 juta orang berumur 18 tahun ke atas di Malaysia hidap diabetes - Dr Adham Baba

CG Sponsors




Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
nak buat apa2 tak istiqomah tu yang problem.
Betul dah tu jang
Nak istiqamah tu perlukan kekuatan dalaman yang kuat
Perlu ada motivasi dan target nak dicapai
Contoh nya nak dapatkan tubuh badan yang sihat dan fit
Perlu disiplin jaga pemakanan dan senaman 😁
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,178
Reaction score
453
Points
141
Aku da stop makan nasi dah utk berapa Hari...mkn mmg control
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,178
Reaction score
453
Points
141
Lagi satu sekarang Aku Amal Kan minum teh Jasmin ...tgh panas2 Tu mmg Segar badan rasa
 
Last edited:

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
Aku da stop makan nasi dah utk berapa Hari...mkn mmg control
Kalau untuk turunkan berat badan
Elok dah tu
Disamping mengurangkan sekali gula dari nasi dalam badan
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,461
Reaction score
494
Points
46
Kene byk kan minum air kosong sehari 2 liter or 3 liter

Jgn minum teh tarik, kopis susu, air gas, alcohol dll.

Nasik, mee, mihun kene kurangkan. Budaya org malaysia khas nye org melayu byk mkn nasik dari sayur dan lauk.

Nasik 1 pinggan tapi sayur sikit, lauk sikit. Kalau tambah, tambah nasik lagi 1 pinggan. See.. Kyg sbb mkn nsk bkn sbb sayur atau ayam.

Make sure aktif kan diri jgn mkn tdo sll.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
FB_IMG_1590852908754.jpg

DIABETIC EYE DISEASE

Pesakit diabetes yg mempunyai masaalah mata seharusnya tidak berhenti pd tahap merawat mata sahaja.

Mata adalah unjuran dari otak .
Sebarang masaalah pd mata akibat diabetes akhirnya membawa pd masaalah sumbatan di saluran darah otak dan membawa pd stroke.

Masaalah mata adalah signal awal yg pesakit diabetes ada risiko kena stroke.

Kawal diabetes melalui kaedah reversal diet.
Ia boleh mencegah masaalah mata anda bertambah runcing hingga membawa pd buta dan juga mencegah sebarang masaalah akan datang akibat sumbatan saluran darah kecil dan besar.

#zentse

Dr Razin Jaafar
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
52.6% orang dewasa di Malaysia mengalami masalah perut buncit atau abdominal obesity (NHMS 2019).

Perut buncit atau boroi atau gendut meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti diabetes, darah tinggi dan penyakit jantung.

Kawal berat badan anda. Dapatkan berat badan ideal dengan makan secara sihat dan kerap bersenam.

KKM
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,533
Reaction score
11,370
Points
2,376
FB_IMG_1591072908170.jpg

Risiko jangkitan #COVID19 dan komplikasi adalah lebih tinggi dalam kalangan penghidap #diabetes kerana kelemahan sistem imun.
Penghidap diabetes perlu mengamalkan SOP yang disarankan: elak 3S, amal 3W
Maklumat lanjut NHMS2019 @www.iku.gov.my/nhms
#nihmy #nihmyNHMS2019 #sihatmilikku
 

Ahmad Pintu8_8

Active Member
Joined
Mar 26, 2012
Messages
1,801
Reaction score
131
Points
43
saya masa kena gerd/gastrik, hampir setahun pantang, berat badan dari 69 jadi 59 dalam masa sebulan..lepas tu maintain 61/62kg,

tapi dah dekat 2 tahun ni langgar sikit2 pantang, amik gula putih sikit, naik terus dekat 64/65 kg, bila sedar diri jaga balik..tinggi dalam 167, pendek je,,

tapi betul bila ambik gula dia jadi ketagihan, sekali minum tea live..asyik nak minum je..hahaha
 
Sponsored Post
Top
Log in Register