BTC USD 27,669.1 Gold USD 1,976.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

28 oktober : 2 kes mahkamah pemimpin pr

Kenit

Active+ Member
Messages
4,431
Joined
Aug 15, 2014
Messages
4,431
Reaction score
54
Points
30
Email| Print |
Saman Fitnah: Pemuda akan iringi Presiden PAS, pagi 28 Okt
HARAKAHDAILY | 23 Oktober 2014.


KUALA LUMPUR: Pemuda PAS Malaysia akan turun memberi sokongan kepada Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada perbicaraan kes saman fitnah oleh calon PKR Mohd Shamsul Mat Amin, di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada jam 9 pagi, 28 Oktober ini.

Ketuanya, Suhaizan Kaiat berkata, beliau sendiri akan hadir bersama Setiausaha Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus bagi mengiringi Presiden PAS itu dan mengikuti perbicaraan di mahkamah.

"Pagi itu memang saya di Kuala Terengganu untuk memberi sokongan kepada Tuan Guru Presiden.

"Kita tidak lah membuat kerahan, tetapi kita alu-alukan kehadiran khususnya sahabat pemuda Terengganu yang sudah tentu akan turun bersama," katanya kepada Harakahdaily.

Pada 28 Oktober ini, Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu akan mendengar keterangan saksi pihak plaintif antaranya seorang petugas media sebuah akhbar yang artikelnya dirujuk dalam kes saman tersebut.

Mahkamah sebelum ini sudahpun mendengar keterangan tiga orang saksi termasuk Mohd Shamsul sendiri.

Sementara itu, Suhaizan turut memaklumkan pada sebelah petang hari sama, beliau juga akan hadir ke Mahkamah Persekutuan, Putrajaya bagi memberi sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung rayuan kes Fitnah II.

Mahkamah Persekutuan pada 14 Ogos lepas, menetapkan dua hari mulai 28 Oktober untuk mendengar rayuan terakhir Anwar berhubung kes Fitnah II.

Pada 9 Januari 2012, Mahkamah Tinggi dalam keputusan kes Fitnah II sebelum ini telah membebaskan Anwar, bagaimanapun Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan tersebut dan menjatuhkan hukuman penjara selama lima tahun kepada Anwar atas pertuduhan itu. - HARAKAHDAILY 23/10/2014


Tolong jangan pukul saya lagi, rayu Anwar
Susan Loone | 9:44AM Oct 23, 2014
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merayu agar kejadian mata lebam tidak berulang sekiranya beliau dipenjarakan sekali lagi selepas rayuan akhirnya terhadap sabitan kes liwat pada 28 Oktober ini.

Ketua pembangkang itu menegaskan demikian ketika berucap dalam ceramah di hadapan 2,000 orang di Seberang Jaya malam tadi

Mengimbau kembali insiden mata lebam ketika di Penjara Sungai Buloh, Anwar berkata, bekas Presiden Indonesia Habibie JB menelefon Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad untuk menyatakan kebimbangan beliau.

Habibie, katanya, telah dimaklumkan oleh pihak intelligentsia beliau bahawa beliau (Anwar) teruk dipukul dalam penjara.

Katanya, Mahathir menjawab bahawa negara ini mempunyai undang-undang dan dia tahu bagaimana mengendalikan urusan dalaman negara.

Walaupun dalam keadaan hujan renyai, orang ramai menunggu mendengar ucapan 'selamat tinggal' Anwar sekiranya beliau akan ke penjara minggu depan.

Pada tahun 2006, Anwar dibebaskan setelah menjalani hukuman penjara selama enam tahun kerana sabitan tuduhan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan tuduhan liwat pertama terhadapnya.

Anwar telah disabitkan terhadap pertuduhan liwat kedua dan Mahkamah Rayuan telah menjatuhkan hukuman lima tahun penjara.

Beliau memfailkan rayuan terhadap hukuman penjara itu dan Mahkamah Persekutuan akan mendengar rayuan itu pada 28 dan 29 Oktober ini.

Anwar berkata jika beliau dipenjarakan, Permatang Pauh akan menyaksikan pilihan raya kecil dan PKR akan meletakkan calon yang akan mendapat sokongan besar.

Beliau berharap semasa pilihan raya itu, pengundi tidak akan melepaskan peluang untuk menegakkan prinsip-prinsip Pakatan iaitu keadilan untuk semua.

Menurutnya, pemimpin datang dan pergi, tetapi hubungan Pakatan mesti stabil dan diperkuatkan.

Anwar juga memohon doa dari rakyat untuk memberinya kekuatan tetapi berkata beliau yakin mampu menghadapi apa pun keputusan mahkamah nanti.

[Baca berita penuh/asal]
 
Top
Log in Register