BTC USD 63,131.9 Gold USD 1,781.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

215 Laman Web Kerajaan Masih Menggunakan SSL Tamat Tempoh

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,410
Reaction score
801
Points
126
by Arya Putra

6-1-1024x508.jpg


Sijil digital boleh dikatakan sebagai kad pengenalan atau boleh juga disebut sebagai kad elektronik yang memasti atau mengesahkan transaksi dalam talian serta pengesahan lain di internet. Kita juga boleh merujuk kepada sijil digital sebagai pasport elektronik, kerana ia membolehkan organisasi atau individu bertukar maklumat melalui internet dalam bentuk yang selamat menggunakan infrastruktur kunci awam (PKI).

Apabila kita memasang sijil (digital), dua kunci dihasilkan iaitu satu adalah kunci awam dan satu lagi ialah kunci peribadi. Kunci Awam dikeluarkan oleh Lembaga Pengesahan (Certification Authority – CA) di laman web e-dagang, e-mel, laman web atau emel berkaitan kewangan, dan Kunci Peribadi pula diperlukan untuk menyahsulitkan data yang dipindah atau dikongsi. Sijil ini mengesahkan kesahihan komunikasi dan transaksi antara pelayan dan pelayar web atau pengirim dan penerima. Sijil ini juga mengesahkan laman web atau portal dilayari.

Malangnya…

Dikhuatiri sebanyak 215 domain dari laman-laman web kerajaan masih lagi menggunakan Sijil SSL yang telah lama tamat tarikh tempoh sahnya. Ini bererti tiada lagi pengesahan informasi antara pelayar dan pelayan web. Antara contohnya, boleh dilihat pada tangkap layar berikut.

Expired-1024x576.png


Mana-mana individu berniat jahat boleh membuat cubaan memecah masuk dan mendapatkan informasi sulit bahkan rahsia sekiranya ini berterusan.

Laman GLSB mencipta sebuah alat imbasan bagi mengesan domain-domain seperti ini.

Ia boleh diakses pada pautan: https://ssl.glsb.my

Inikah hasilnya dari pentadbir ICT jabatan anda?

Not-Secured-1024x521.png


Diharap agar para pentadbir laman-laman web kerajaan ini dapat memperbaharui semula Sijil SSL agar data-data disimpan oleh badan-badan kerajaan kekal milik kerajaan, sebelum ianya dicuri, disebar, atau dijual oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
 

CG Sponsors
Top
Log in Register