BTC USD 62,363.5 Gold USD 1,727.97
Time now: Jun 1, 12:00 AM

1000 pips seminggu logic ke? cuba tengok sini..

lukpayat

Active+ Member
Joined
Dec 21, 2008
Messages
3,105
Reaction score
4,332
Points
111
UPDATE 1/10/2014: Please download this Script utk Mt4 version 4 build 670 and above.

https://www.dropbox.com/s/zmkc556akj33t0h/IA_2014.ex4?dl=0

refer gamba below.
also download the script utk open position.
https://www.dropbox.com/s/ij02b74ifqwpvlr/Bts - Core5 Sell.mq4?dl=0

https://www.dropbox.com/s/by6zhx93dnf2opz/Bts - Core5 Buy.mq4?dl=0

https://www.dropbox.com/s/hgru03wiugdwf2x/CloseAllAdvanced.mq4?dl=0



ENGLISH VERSION SUMMARY HERE -CLICKS-




salam.. nama saya mizee, newbie Full time trader dr kota damansara. would like to share with CG mmbers.
this is one of my methods which has produce hundreds of pips for me so far. average pips a week :1000 to 2000 pips.
untuk saya, drpd kita focus on satu pair jek, better kita tapau semua pair yg going on same direction at any point of time.
kenapa?

sebab, bila kita trade, we are selling and buying currencies. we are not selling & buying PAIR. kita beli usd, kita jual eur..
bila kita tengok satu dunia is selling USD, kita follow la sell sama. maknaye, we are buying other currencies to let go USD. look at the bigger picture. not only one pair. ni advantage kpd yg trade GJ EJ ang GU. depa ni pacemaker.

imagine forex ni macam sale vincci, padini, seed etc yg sama kompeni. bila dorg buat jualan murah, sume kedai buat potongan harga. :D


kudalive12august2009.gif


utilizing currency corelation and strength analysis with naked trading. so far very profitable. Alhamdulillah.

i will slowly reveal the method here. tapi step by step.. please continue reading.

mohon maaf dahulu, kat sini saya takkan ajar macamna nak install script, lukis TL, fibo exp,fibo retracement, channel etc. yang tu kat sini *klik*
saya xkan bagi spoonfeed material. As a trader kena belajar utk research the root of forex before sumbat beratus indi dalam MT4 folder.
but I'll guide you how to use the system once you have it in place.


Bismillah..


the basic here is the currency strength corelation (no 1)..
impeccable hedging (no 2)
the method is devided into 2 parts:
1: Dominant Curency trade - credit to cityfx
single layer or multi layered.
memerlukan analisis pada satu chart shj. trade multi-pair.
2: Pukal - tapau semua yg mana sama trend.
saya dah menggunakan method no 1 sejak setahun lepas. method no 2 baru 3 bulan. dua dua nye boleh buat pips hijau dengan banyak nye. Alhamdulillah. bagi saya la sebab sesuai kot.
both system memerlukan script utk bukak and open post. attached ade sample script.

mula2 kita fokus kat no 1 dulu. no 2 tu byk details dia. let's look at the simple one first.

PART 1:
totally naked with SnR, range & currency strength meter. tersangat mudah dan tersangat simple, yang penting method ni boleh bagi consistent profit once dah cukup praktise.
tak payah kira wave, tak payah tunggu divergence, tak payah tunggu woodie out of range, wiseman1 wiseman2, dan macam2 lagi.
bukan nak cakap method ni better dari method lain, tapi ianya sesuai untuk dia saya yang nak cepat, nak jelas and nak simple.

i came out with this method selepas bosan dengan semua lagging indi.so, dgn adenye S&R, it is somewhat jadi predictive sebab the element of "self fullfilling prophecy"

First sekali, saya nak cerita pasal self fullfilling prophecy. pikir kan contoh seperti ni.
kita ada target nak achieve, and satu team in our workplace is thinking and going for thesame target. what happen here is, disebabkan common goal, the target is acheived.

same thing goes to Market analysis tools. contoh nye, jika kita menggunakan MT4 tools. you go to the higher TF. draw one obvious line yg akan jadi S&R. most likely, other people in this world are drawing the same line too.

so, self fulliling prophecy kick in, dimana, trader akan ada satu perception yg akan influence judgement mereka berdasarkan "line" yang mereka lukis tu.
dgn itu, mereka akan trade according to what they perceived.

katakan dorang lukis channel kat D1 TF. apabila candle menghampiri lower of upper limit of the channel, dorg akan take profit, cut loss, atau OP. dengan harapan apa yg mereka buat analisis tu adalah betul. ianya akan jadik betul setelah majority of traders including big players are drawing the same channel and having the same perception.

dgn perception inilah, saya filter movement mini trend dengan menggunakan currency strength meter. calculated based on range and ratio of 28 pairs of currency. kenapa kena buat benda ni?

CONCEPT:
contoh. jika kita tengok EURUSD meningkat daripada 1.4000 kepada 1.4400.
adakah ianya disebabkan USD weakening against EUR? ataupon, USD neutral and EUR yg makin kuat?
kenapa satu2 currency tu jadi kuat atau lemah?
bila ramai org dok jual currency tu, dia jadi lemah, bila ramai org dok beli currency tu, jadilah dia kuat. kalau depa jual usd, depa kena beli currency lain, betul?
so, pair movement is interrelated berdasarkan range pair tersebut.
so kita boleh kira. and bagi score dari 0 kepada 9.seperti berikut.

0.0 - 3.0 weak
3.1 - 6.0 neutral
6.1 - 9.0 strong


after kita kira relative strength semua currency tersebut, kita boleh tahu siapakah yang tgh hangat dibeli/dijual at one particular time. mini trend ye.

contoh macam ni saya bagi kat bawah:
currency strength
USD 8.5
GBP 2.5
EUR 1.0
JPY 7.6
NZD 5.0
CHF 3.0
AUD 6.0
CAD 1.5

apa kesimpulan yang kita boleh buat?
USD & YEN are strong. menunjukan market tertumpu beli these currencies.
so kita sebagai trader kecilan, kita follow je lah apa depa buat.
meaning that, kita boleh:

SELL GBPUSD, EURUSD, NZDUSD, AUDUSD,
BUY USDCAD. USDCHF.
SELL GBPJPY, EURJPY, CHFJPY, AUDJPY, NZDJPY, CADJPY.


imagine, each pair gives you 10 pips.trade all. berapa dapat?
12 pair darab 10. = 120 pips.

10 pips/pair in my experience, very easy jika ada extreme condition. maksudnye, strength dia melebihi 7 lawan strength yang kurang dari 3.

untuk NZD, CAD, AUD, CHF.... eventhough dorg ni very weak or very strong, momentum dorg short lived, pendek je.sbb less demand compared tu usd, gbp, jpy and eur. so, jgn terpedaya. just follow the yen

EXECUTION
contoh disini*klik*
refer post #2794
saya guna M15/M5.
PAIR:
EURJPY
GBPJPY
GBPUSD
GBPCHF

biasanye, bila any of these pair breakout, we shall see others will follow the same pattern.
cth:
Meter Reading utk JPY = 1.

dekat chart, GBYJPY break snr. Break bermakna, new candle at TF15 completed and formed above the resistance line. utk setup ni, saya double check hi-lo. kalau masih within daily range, saya akan BUY:
EURJPY, GBYJPY, CADJPY, NZDJPY, CHFJPY, USDJPY.
details explaination post 1449

Money Management

general rules apply.
untuk scalping: total 10% of your equity.
contoh. jika anda OP 7 pair. modal adalah usd1000. leverage 1:500.
kita guna margin 100usd. bermakna 100*(leverage) = 50,000. so, leh trade 5 mini lot total. kira le bahagi 7.
example HERE

untuk intra day. OP pagi japan market. yg ni kita buat layer by layer.
open post 2% of total equity. eg, when the pip naik jadik 100 camtuh, add satu lagi layer.

RISK & REWARD
riskreward.gif

riskreward2.gif

kelebihan.

1. scalping multiple currencies. tak payah stick to one pair only.
2. jelas dan nyata mini trend yang ditunjukkan.
3. bagi saya, confidence level tinggi sebab kita follow apa org ramai2 buat.

kekurangan

1. kita kena buat complete set of S&R semua currency pairs.
2. kena tahu average range each currency tersebut.
3. kadang2, bila strength tunjuk extreme condition, we are already too late. trend is over, disebabkan market hit major S&R

Best time to OP
setiap session open.. refer post #588

Or lepas news whipsaws tu abih. follow the trend.

Or, at the point of strong weekly SnR, di mana kita bleh expect dia akan bounce. expecially kalau candle baru first time jejak kaki ke situ. ini kira countertrend. agak merbahaya. tapi kalau weekly psychological S&R tu kuat, insyaAllah bounce. kalau dah 2-3 kali price dok ketuk2 S/R tuh, jaga2 sikit. kot kot tembus.

gbpusdentrycndleexample.gif

SnR tu adalah Zone. bukan sebatang line jek. kalau tak betul2 lepas, nnt dia patah balik.
make sure, score pada masa nak OP tu, lebih "4" beza antara dua currency tu. macam td ni, GBP 1, USD 5+. kira cukup kuat utk tarik gbp kebawah selepas break support.

example Setup & Result. LIVE account.
currencymeterresult.png


Download ebook + Script + meter
1000pips.rar

full version dashboard with alert. klik

more summary ebook by hadi *klik




Code:
 more advance IA free
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=231057

-HARAP BACA post 1 -200+ DULU B4 TANYA.
.
more tips and comentary will be placed in my facebook wall.. add me http://www.facebook.com/lukpayat
 

Attachments

  • 893947_10202320582309232_8432571108058861405_o.jpg
    893947_10202320582309232_8432571108058861405_o.jpg
    327.3 KB · Views: 915
  • 10296212_10202364933137975_7641438524025325912_o.jpg
    10296212_10202364933137975_7641438524025325912_o.jpg
    207.8 KB · Views: 565
  • 10295931_10202364140798167_4508230769765212112_o.jpg
    10295931_10202364140798167_4508230769765212112_o.jpg
    157.6 KB · Views: 467
Last edited:
Sponsored Post

zairul

Active Member
Joined
Dec 28, 2005
Messages
1,378
Reaction score
6
Points
25
huh!terror nih :)cgrock
p/s:bagi aku, personally lbih snang focus kat satu pair jerk.bila dah kompem trend,besarkan sket lot & TP around 10pips-15pips jerk<<< nak swing takut float plak :))
 

waksugeh

Active Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
1,117
Reaction score
7
Points
25
salam..
just nak share one of my technique which has produce hundreds of pips for me so far.. average pips a week -1000 to 2000 pips.
untuk saya, daripada kita focus on satu pair jek, better kita tapau semua pair yg going on same direction at any point of time.


boleh refer to the picture below.

kudalive12august2009.gif


utilizing currency corelation and strength analysis.
super naked trading.. tak payah tengok chart...

so far very profitable... Alhamdulillah


1000 - 2000 pips...bestnyer...
tak payah tengok chart...bestnyer...
so far very profitable...bestnyer...

manual ke ea ne?...kalau ea,BESTNYERRRR...
:D:D:D
 

qaz123

Super Active Member
Joined
Jul 12, 2008
Messages
5,645
Reaction score
169
Points
78
meh kongsi teknik kat sini bro..detail please...ke kene bayo gak ni...?
 

qaz123

Super Active Member
Joined
Jul 12, 2008
Messages
5,645
Reaction score
169
Points
78
1000 - 2000 pips...bestnyer...
tak payah tengok chart...bestnyer...
so far very profitable...bestnyer...

manual ke ea ne?...kalau ea,BESTNYERRRR...
:D:D:D

ea kot sbb nampak muko senyum kat sebelah tu....:)cgrock
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18990
USD / JPY
109.362
GBP / USD
1.37500
USD / CHF
0.92489
USD / CAD
1.25816
EUR / JPY
130.130
AUD / USD
0.76133

CG Sponsors




Top
Log in Register