BTC USD 63,984.2 Gold USD 1,776.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

` 10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
sesiapa penggemar mi segera baca sini .. aku ada 2 dozen stok meggi kat umah :(( :(( :((

1Mi%2BSegera.JPG



Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu? Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat? Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).

BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma

Pentasodium triphosphate:Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.


credit to citralara

antara cara pencegahan selepas makan mee segera oleh warga CG

nk makan boleh bukan maggi jer termasukla semua makanan segera yg lain,tapi lepas tu pastikan minum air kosong 1~2liter bagi air tu cuci blk buah pinggang..soalannya leh ker buat?

a'ahhh.. jgn makan slalu dah la.. cntoh mcm panadol, ubat tablet smua tu ada bahan yg guna utk buat concrete.. sbb tu doc slalu ckp minum byk air.. jnji quantity laa

cuba mee segera ADABI, setelah diuji kandungan garamnya jauh lebih rendah dari kandungan mee segera yang lain. Jom sokong produk ADABI selain produk HPA, produk halal...

aku elakkan makan megi...dah bertahun x makan... konon nak penaik muscle tapi makan megi; nak mampoih? rosak otot beb!

nak sihat makanlah mee melayu yg fresh beli kat market



dan ada persoalan yg membelenggu kami disini mengenai mee segera di jepun/korea

satu yg aku pelik pasal mee segera ni......aku tgk dalam tv org jepun tu manjang makan mee segera je....tapi bukan ke jepun juga dikenali dengan purata umur penduduknya yg panjang sekali didunia.....mee segera kat sana lain ke dari yg kat msia ni?

X salah aku org jepun kan pencipta mee segera ni?

baru nak tanya..
setiap kali tengok cite jepun, diorang mesti makan megi..
ke saje nak tunjuk megi tak harmful n depa saje2 je berlakon makan megi tu?

Thanks for the info TT... makan mi segera ni atau other processed food memang tak elok untuk kesihatan .. itu sebab ramai orang2 muda hari ni dah kena macam2 penyakit ...

Orang jepun makan mi tu ... ada kah ingredients mi segera atau makanan yang look like mi segera tu sama macam kita punya kat sini?:-? ... menurut seorang kawan aku yang ada bisnes di Jepun dan selalu ke sana ... salah satu makanan kesukaan orang jepun ialah makanan yang diperbuat daripada betik muda kering .. betik muda yang yang dah dikeringkan ini akan di rendam dalam air panas sebelum mereka makan ... mungkinkah ini mi segera yang dimaksudkan itu?:-?

Mulai sekarang kita mesti keluarkan mi segera dan mi kuning daripada menu makanan kita ..

sesiapa yg tau kenapa mee segera di jepun / korea tak membahayakan sila kongsi di sini :)paid
 
Last edited:
Sponsored Post

JACK88

Active Member
Joined
Aug 18, 2010
Messages
2,318
Reaction score
21
Points
25
Dasyat ni bro.. depend on quantity bahan juga kan?
 

lilbee

Active+ Member
Joined
Nov 13, 2009
Messages
4,801
Reaction score
10
Points
25
uish..setiap kali baca bahaya megi ni aku rasa takut..
tapi teringin gak nak makan..huhu..
 

pawaih

Active Member
Joined
Mar 6, 2010
Messages
2,025
Reaction score
6
Points
30
Dasyat ni bro.. depend on quantity bahan juga kan?

a'ahhh.. jgn makan slalu dah la.. cntoh mcm panadol, ubat tablet smua tu ada bahan yg guna utk buat concrete.. sbb tu doc slalu ckp minum byk air.. jnji quantity laa
 

forexian

Super Active Member
Joined
Sep 28, 2008
Messages
6,036
Reaction score
61
Points
80
satu yg aku pelik pasal mee segera ni......aku tgk dalam tv org jepun tu manjang makan mee segera je....tapi bukan ke jepun juga dikenali dengan purata umur penduduknya yg panjang sekali didunia.....mee segera kat sana lain ke dari yg kat msia ni?

X salah aku org jepun kan pencipta mee segera ni?
 

JACK88

Active Member
Joined
Aug 18, 2010
Messages
2,318
Reaction score
21
Points
25
a'ahhh.. jgn makan slalu dah la.. cntoh mcm panadol, ubat tablet smua tu ada bahan yg guna utk buat concrete.. sbb tu doc slalu ckp minum byk air.. jnji quantity laa

Bukan takan tu juga bro.. Bro perasan tak klorin yang diguna sebagai disinfektan dalam air minum kita tu, kuantiti yang dibenarkan tak lebih 5ppm..
Kan klorin tu bahan aktif juga dalam klorox kan? haha..
 

lilbee

Active+ Member
Joined
Nov 13, 2009
Messages
4,801
Reaction score
10
Points
25
satu yg aku pelik pasal mee segera ni......aku tgk dalam tv org jepun tu manjang makan mee segera je....tapi bukan ke jepun juga dikenali dengan purata umur penduduknya yg panjang sekali didunia.....mee segera kat sana lain ke dari yg kat msia ni?

X salah aku org jepun kan pencipta mee segera ni?

baru nak tanya..
setiap kali tengok cite jepun, diorang mesti makan megi..
ke saje nak tunjuk megi tak harmful n depa saje2 je berlakon makan megi tu?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register