BTC USD 55,498.2 Gold USD 1,777.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

10 Pertimbangan Dalam Memilih Insurans Dan Medical Card Terbaik Untuk Anda

Jaijai87

Freshie
Joined
Nov 24, 2015
Messages
8
Reaction score
0
Points
3
Salam sejahtera semua. Ini thread pertama saya. If ada salah silap, saya mintak maap yeee :):):)

Haritu saya ada terbaca dalam blog Encik Mohd Zulkifli Shafie tentang pertimbangan dalam memilih pelan medical card terbaik untuk diri sendiri atau keluarga.

Kat situ Encik Zul ade cakap yang paling penting ialah KENAL PASTI RISIKO ANDA sendiri. Means, anda nak coverage yang macamana? anda nak yang more to saving? yang more to investment? yang more to medical sahaja? atau yang 3 dalam 1? atau nak yang pampasan banyak? berapa banyak bajet anda? berapa banyak amount yang anda boleh allocate untuk bulan-bulan?

Antara 5 pertimbangan yg Encik Zul cakap tu, 1st anda kene kenal pasti Harga Wad Sesuai Dengan Tempat anda bermastautin. Jika anda duduk di kawasan Kuala Lumpur, mungkin harga wad RM200.00 boleh dapat bilik berkongsi dua orang. Tapi kalau anda duduk di kawasan Melaka, mungkin RM200 boleh dapat bilik sorang.

Second, harga wad mestilah tahan inflasi. Maksudnya, jika kadar inflasi kat Malaysia ni 5% setahun, bayangkan lagi 10 tahun akan datang, berapa agaknye harga wad untuk bilik sorang tu ek? Jom kira2 budak tadika jap.. Sekarang harga wad RM200, inflasi 5% setahun. Kiranya setahun naik RM10, jadi tahun keseploh dah jadi RM300. Fuhhh.. cukup ke tuuu..

Yang ketiga, had tahunan yang cukup. Had tahunan ni akan dinyatakan setiap kali agent cite kat anda. ada RM60K, ada RM100k, ada jugak RM200k. Kat situ dia ade cakap jangan berkira sangat dengan had tahunan sebab malang itu tak berbau. Abang ipar saya, umur baru 30++, kene buat bypass jantung. Kos semua dalam RM80k+-. Fuhh, nasib baik insurans tanggung. Agak2 kalau kita amek yg RM60k setahun, yang lebih 20k tu camana ek?

Keempat, had seumur hidup yang besar. Intipati dia sama seperti had tahunan jugak. ada yg RM500k, RM600k, ada RM1.0m, ada juga yang RM4.0m. Agaknye dengan kos rawatan yang semakin meningkat ni, berapa entah had seumur hidup yang sesuai?

Kelima, harga caruman yang sesuai. Paling bagus jika anda boleh allocate 5%-10% dari gaji anda untuk keperluan insurans dan takaful. Kiranya, if gaji anda RM2,500.00, anda asingkan siap2 antara RM125.00 - RM250.00 setiap bulan utk insurans.

Kat atas tu antara yang Encik Zul dapat kongsi lah dengan semua pembaca. Cuma saya pun ada beberapa point yang saya nak cite sikit.

Keenam, adakah medical card tu guaranteed renewal @ conditional renewal. Ada medical card yang guarantee renewal sampai habis tempoh matang. tapiiiiii, ada medical card yang mewajibkan kita buat medical checkup setelah sampai umur2 tertentu untuk tengok kita nye medical card tu boleh renew ke tak.. if kesihatan teruk, tanak renew.. :-?:-?

Ketujuh, cancelable and non-cancelable. Ada juga company yang medical card nye cancelable. Meansssss, company boleh terminate / stopkan kontrak kita jika claim terlalu banyak, or terlalu risky untuk company tu tanggung

Kelapan, 1st party @ 3rd party. Maknanya, adekah syarikat insurans tu sendiri yang kendalikan medical dia atau ada syarikat lain disebalik dia yang mengendalikan medical card tersebut. Kadang2 hal ini boleh jadi rumit semasa nak admit ke hospital atau lain2 hal yang berkaitan dengan claim.

Kesembilan, co-takaful or full coverage. Means, adakah total bil keseluruhannya dibiayai oleh syarikat insurans atauuuu anda kene bayar 10% - 30%?. Premium untuk co-takaful akan jadi murah sikit berbanding premium untuk full coverage. tapiiii, sebagai contoh, apelah sangat jika nak dibandingkan dengan 10% dari total bil pembedahan jantung.

Kesepuluh, riders atau benefit lain yang boleh diambil. Riders macam waiver ini kadang2 nampak membebankan tapi sebenarnya sangat2 berguna if satu hari pemegang polisi disahkan sakit kritikal, atau lumpuh kekal. Insurans akan jadi percuma jika pemegang polisi teribat dalam tragedi di atas. Pesakit tidak perlu bayar tiap2 bulan, tapi still enjoy benefit yang sama sampaiiiiii habis tempoh matang.


Tu je lah yang saya nak kongsi. Korang maybe ada point lain yang patut diambil kira kan.

By the wayyyyy, saya juga adalah wealth planner untuk PruBSN Takaful. Jika ada pertanyaan boleh tanya saya okayy. Jika tuan, puan, cik nak dapatkan quotation percuma boleh sms/whatsapp kat saya nama, tarikh lahir, dan pekerjaan. InsyaAllah saya akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

Untuk kakak, adik2 yang nak tau lebih lanjut pun bole tanya saya.

Nur Izaitun,
019-2293487
[email protected]
Melaka / Negeri Sembilan / Kuala Lumpur
 
Sponsored Post

DanielAriffin

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 16, 2007
Messages
7,042
Reaction score
25
Points
75
Salam...
JGN lupa dgn Coi... tolong explain sekali Coi... coz Coi ni rata2 compony insurance or takaful tak ajar agent mereka...

No such of 3 in 1 insurance... insurance does like macam shampoo... itu ayat create dari agensi.. not compony insurance..

Sharing is caring...

Regards
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
106
Points
38
Selamat datang ke dunia takaful. Walaupun berlainan syarikat, saya mempelawa anda dengan berbesar hati.
 

Muhamad Ruzaini

Fun Poster
Joined
Aug 28, 2013
Messages
963
Reaction score
0
Points
15
Assalamualaikum,

Sekadar sebagai pengetahuan bagi saya yg masih mentah lagi dalam indutri ni ingin mendapatkan jawapan dari cik. Bukan niat untuk menjatuhkan apatah lagi menutup periuk nasi org. Sekadar ingin mendapatkan kesahihan infomadi yg diberikan.Saya dpt khabar dari hamba Allah ni mengatakan waktu beroperasi untuk issue GL dari Prubsn bagi admission ialah 8.30am-9.00pm? Jika patient admit selepas waktu tersebut mcm mn prosesnya? Harap saudara-saudari dpt menjawab kemusykilan yg bermain di minda. Terima kasih.
 

Jaijai87

Freshie
Joined
Nov 24, 2015
Messages
8
Reaction score
0
Points
3
Salam...
JGN lupa dgn Coi... tolong explain sekali Coi... coz Coi ni rata2 compony insurance or takaful tak ajar agent mereka...

No such of 3 in 1 insurance... insurance does like macam shampoo... itu ayat create dari agensi.. not compony insurance..

Sharing is caring...

Regards


Walaikumsalam. Terima kasih ingatkan.

Betul jugak. kene educate future dan existing customer tentang cost of insurans (COI). sebab nanti kalau ade penambahan dari segi kos, akan beri impact kepada harga polisi.

faktor ekonomi (inflasi, etc), politik semasa (penggubalan dasar kerajaan, etc) pun main peranan jugak.

Pasal 3 in 1 tu saya rasa just salah satu marketing strategy yang sebahagian agent praktikkan untuk tambahkan 'ummphh' factor. Saya minta maaf ye kalau saya salah tentang ni.

Mungkin tuan boleh share sikit pasal coi dari sudut pandangan tuan sebab mungkin apa yg saya share ni maybe ade kekurangan.


Nur Izaitun,
019-2293487
[email protected]
Melaka / Negeri Sembilan / Kuala Lumpur
 

Jaijai87

Freshie
Joined
Nov 24, 2015
Messages
8
Reaction score
0
Points
3
Assalamualaikum,

Sekadar sebagai pengetahuan bagi saya yg masih mentah lagi dalam indutri ni ingin mendapatkan jawapan dari cik. Bukan niat untuk menjatuhkan apatah lagi menutup periuk nasi org. Sekadar ingin mendapatkan kesahihan infomadi yg diberikan.Saya dpt khabar dari hamba Allah ni mengatakan waktu beroperasi untuk issue GL dari Prubsn bagi admission ialah 8.30am-9.00pm? Jika patient admit selepas waktu tersebut mcm mn prosesnya? Harap saudara-saudari dpt menjawab kemusykilan yg bermain di minda. Terima kasih.


Walaikumsalam,

Terima kasih sebab suarakan soalan ni. at least bole discuss tentang ni disamping menambah ilmu.

Mengikut pengalam saya, jika kes2 accident dan kecemasan admission adalah automatik dan segera. Regardless GL dah keluar or tak.

Untuk sakit2 lain, Guarantee Letter (GL) akan ambil masa sedikit sebab pihak hospital akan hantar laporan perubatan kepada insurans company, dan seterusnya insurans company akan review laporan doktor then akan decide untuk keluarkan GL atau tak. Jika clean case, takde masalah.

Jadi, pesakit boleh tunggu untuk guarantee letter dikeluarkan. Jika pesakit berkemampuan, boleh bayar dahulu deposit hospital dan kemudian selepas GL approve, deposit boleh diclaim semula dari prudential.

Jika terdapat kesilapan atau kekurangan dari penjelasan saya, minta maaf ye.


Nur Izaitun,
019-2293487
[email protected]
Melaka / Negeri Sembilan / Kuala Lumpur
 

Jaijai87

Freshie
Joined
Nov 24, 2015
Messages
8
Reaction score
0
Points
3
Hai abang-abang, kakak-kakak and adik-adik!


IMG-20131130-WA004.jpg



Nur Izaitun,
019-2293487

[email protected]
Melaka / Negeri Sembilan / Kuala Lumpur
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register