BTC USD 19,145.4 Gold USD 1,624.54
Time now: Jun 1, 12:00 AM

10 perbezaan kereta orang tua dengan kereta orang muda

Korang suka kereta yg mana

  • Kereta yg banyak butang menu

    Votes: 0 0.0%
  • Minimalis Interior

    Votes: 2 100.0%
  • Paling Murah tp Tambah sendiri accesories

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    2
Sponsored Post

underscore

Legendary Member
gem
Messages
12,465
Joined
Sep 20, 2008
Messages
12,465
Reaction score
4,609
Points
266
Awards
1
Bila org tua naik kereta elektrik..

 

akecema

CG Top Poster Club
gem
Messages
25,862
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2007
Messages
25,862
Reaction score
3,759
Points
266
Awards
1
perbezaan kete Kenari Manual vs Aruz Auto dari sudut moden/old school

1. manual/auto, ni confirm terasa bai. sampai skrg aku still tekan 'fake clutch' aruz aku. dan aku bawak Aruz aku pun pgg gear knob, main drop gear ke D>3 or D>N masa drive.
2. camera pandang belakang, bila bawak balik kenari, mcm xbiase parking undur, selalu pandang ke dashboard radio padahal camera pandang kenari aku kat back mirror
3. panel dashboard. mmg Aruz lebih complicated, bini aku pun masih xtau button2 kat Aruz aku padahal dah setahun lebih pakai
4. Aruz aku banyak bunyi. mcm2 sensor bunyi. kekadang aku xpasti pasai Aruz aku bunyi alert
5. acceleration, Kenari aku lagi mantap, sekejap je boleh hit 100kmj, naik bukit pun smooth je, Aru agak slow nak naik, naik bukit mmg drop ke gear 3,
6. turun bukit auto drop gear untuk aruz, bunyi mcm sangkut gear, annoying, usually turun bukit aku akan drop ke N
 

underscore

Legendary Member
gem
Messages
12,465
Joined
Sep 20, 2008
Messages
12,465
Reaction score
4,609
Points
266
Awards
1
perbezaan kete Kenari Manual vs Aruz Auto dari sudut moden/old school

1. manual/auto, ni confirm terasa bai. sampai skrg aku still tekan 'fake clutch' aruz aku. dan aku bawak Aruz aku pun pgg gear knob, main drop gear ke D>3 or D>N masa drive.
2. camera pandang belakang, bila bawak balik kenari, mcm xbiase parking undur, selalu pandang ke dashboard radio padahal camera pandang kenari aku kat back mirror
3. panel dashboard. mmg Aruz lebih complicated, bini aku pun masih xtau button2 kat Aruz aku padahal dah setahun lebih pakai
4. Aruz aku banyak bunyi. mcm2 sensor bunyi. kekadang aku xpasti pasai Aruz aku bunyi alert
5. acceleration, Kenari aku lagi mantap, sekejap je boleh hit 100kmj, naik bukit pun smooth je, Aru agak slow nak naik, naik bukit mmg drop ke gear 3,
6. turun bukit auto drop gear untuk aruz, bunyi mcm sangkut gear, annoying, usually turun bukit aku akan drop ke N

1. Auto kena selalu pantau kt rpm ...kekal kan pd rpm 2000 atau lebih...nanti dah biasa kita rasa smooth je.
3. Buku manual dah baca?
4. Asa punya bunyi annoying baik tambah dashcam ddpai atau 70mai yg boleh bagi tahu suara. Bila dekat dgn kereta depan. Atau keluar line. Kedekut sangat Perodua nak upah orang bercakap







5 Aruz pacuan belakang tak sama dgn kenari yg lebih ringan

6 jgn risau itu fungsi enjin breaking.. dia membantu break yg sedia ada. Kalau beban berat kat belakang boleh kurang kan bunyi.
 

amirbsp

Active Member
Messages
1,514
Joined
Sep 25, 2013
Messages
1,514
Reaction score
69
Points
40
rasanya takder kereta yang sempurna.... ada lebih dan ada kekurangan.... pad aaku laa.... yang penting asal naik kereta boleh bawa ke mana kita nak tuju...
 

Maya⁷

Fun Poster
Messages
172
Joined
Jun 3, 2022
Messages
172
Reaction score
9
Points
15
rasanya takder kereta yang sempurna.... ada lebih dan ada kekurangan.... pad aaku laa.... yang penting asal naik kereta boleh bawa ke mana kita nak tuju...

Yang penting ada kenderaan sendiri. Senang hendak jalan-jalan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register