🇲🇾🏆⚽ Harimau Malaya (WCQ/ACQ 26 Mac 2020) - UAE vs HM, Ditangguh #COVID19

CG Sponsors




MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
Rindu ulasan2 low pitch dan tiba-tiba naik high pitch -->>KE TENGAH DARI IDRIS KARIM MENOLAK BOLA KEPADA ZAINAL ABIDIN... :cool:


PIALA AFF TIGER 1996: MEMORI DI KOTA SINGA.​

Kenangan Piala Tiger 1996, di mana kita menjadi Naib Juara. Kini dikenali sebagai Piala AFF Suzuki.

Kejohanan bola sepak ASEAN Pertama atau Piala AFF Tiger diadakan di Singapura selaku tuan rumah dari 1hb September hingga 15hb September 1996 dengan 10 buah negara dari rantau Asia Tenggara mengambil bahagian, dengan empat pasukan sebagai jemputan.

Kesemua enam buah negara yang menjadi ahli kepada Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) merupakan peserta, dengan bekas negara Indo-China menyertai sebagai pasukan jemputan ketika itu, kerana mereka belum lagi menyertai sebagai ahli AFF pada masa itu.

Malaysia yang ketika itu baru dilanda badai taufan skandal rasuah, sehingga terlalu ramai pemain yang dikenakan tindakan, menyebabkan skuad kebangsaan dibarisi beberapa nama baru dan muda, bagi menggalas cabaran negara.

Azmil Azali dan B. Rajinikandh sebagai contoh, masih muda ketika membarisi kesebalsan utama sebagai pertahanan kembar negara.

Mengharungi perlawanan peringkat kumpulan tanpa kalah, skuad kebangsaan berjaya menundukkan musuh tradisi, Indonesia, 3-1 untuk menempah tiket ke Final.

K. Sanbagamaran yang bermain untuk Selangor FA, menjadi pemain yang sangat menyerlah, dengan 6 gol berjaya dicetak oleh beliau.

Walaupon pencapaian skuad ini tidaklah sampai mara ke pusingan-3 kelayakkan piala dunia, saya cukup suka skuad dibawah ini..complete semangat Saya Anak Malaysia - Ada Melayu, Ada mata sepet Cina, Ada ****** India, Ada Jawa, Ada Borneo & YANG LEBIH HEBAT skuad ini TEMPANG tanpa NATURALISASI.

Seteru kita dari dulu memang thailand jek bukan bhutan @ timor leste. Cuma yg sket mengecewakan saya, zico dah mara jauh dengan anak buah berbanding abang jenal dan pablo dollah. Disini menunjukkan jurang yang agak ketara walaupon mereka dalam kancah bola di era kegemilangan yang sama.

Walaupon dulu manager pasukan dari anggota polis, 2 tahun sebelum ini kita dipalit dengan isu rasuah yang memuncak.

Walaupon mereka bukanlah bergaji sampai 4-5 angka sebulan siap dengan kereta mustang mcm player sekarang ( dulu VOLVO @ mercedes lampu petak pon dah kirer kaya giler ) tapi ramai kena sawan babi rasuah tue..

Tapi sebab semangat saya anak jati malaysia tinggi, skuad 1996 ini kekal skuad anak malaysia tulen yang saya banggakan walaupon saya masa ketika itu baru pandai mengayuh basikal BMX sahaja.



Beliau bersama Azman Adnan, Anuar Abu Bakar, M. Chandran (Selangor), Khairul Azman Mohamed, Yap Wai Loon (Sabah), Muadzar Mohamad, Zainal Abidin Hassan, Dollah Salleh, Mohd Raizuwah Idris (Pahang), B. Rajinikandh, Faizal Zainal, Zami Mohd Noor (Negeri Sembilan), Azmil Azali, Rusdee Sulong, Rizal Sukiman, Idris Karim (Johor), Shamsurin Abdul Rahman, Nazri Yunos (Sarawak), bersama menjalani latihan intensif serta beraksi sepenuh hati untuk negara.

Pengurus skuad ini ialah Datuk Dell Akbar Khan, dan dikendalikan oleh Wan Jamak Wan Hassan.

Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia tewas 0-1 kepada Thailand hasil jaringan Kiatisuk ‘Zico’ Senamuang.

Namun, semangat para pemain yang berusaha gigih mengharumkan nama negara wajar dihargai, oleh generasi hari ini.

#Padu #Grande
#RetroBolaSepak
 
Sponsored Post

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
Harap TCH kekal dengan tenaga naturalisasi 5THN di Malaysia dulu.

Sumarah & mat don kekal pilihan utama.

Yang lain kita cuba blend anak jati dari johor sampai perlis terbang sket 1-2 dari borneo.

InsyaALLAH ada peluang mara jauh ini kali.

TCH dalam kelas tersendiri walaupon misi sulit ini mencengkam diri tapi tidak mustahil memberi senyuman buat kita anak jati!


Harry Edge & Marcel Kalonda, dalam radar FAM disenarai pemain warisan.
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
Adik bradik tiri ker marcel kalonda dengan marcel desailly?

Harry edge nie main serupa harry kane atau harry porter?

Tak brapa kenal liga mana depa nie main....

Kalo liga UTAMA RUSIA pon ok...atau LIGA UTAMA SCOTLAND pon jjadi laa...

Kalo dari ENGLAND tapi liga kelas EMPAT ENGLAND, dah serupa main liga singapore jek...

Pada mata saya laa coach lesen TAMAN SEKAPUR SIRIH ROAD jek.. :p


FAM Tunggu Dokumen Pengesahan Daripada Marcel Kalonda Dan Harry Edge
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
Jamaica reggae boy? Kalo badan tegap bleh jatuhkan wak kame org besi..

Kita boleh pertimbangkan...tapi kalo takat bleh tombangkan sapawi melvin...tak payah laa...:LOL:

Pakai jek laa aidil tue sampai kenal ACL PENCEN ILAT PERKESO tue...:p


Kobe Chong: Satu Penghormatan Besar Untuk Wakili Malaysia
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
Dah takde job kontrak expired menyalak jek laa.

Cuba dapat sign kontrak 6 bulan sambung-sambung dengan london city fc, takkan berkenan nak tranning kat bukit jalil.. :LOL:

kurang2 ayat bunyi dengan haliza hashim TV3 london tue... I LOVE TO PLAY WITH MALAYSIA TEAM BUT I DONT KNOW HOW ANFIELD THERE? LIKE OLD TRAFFORD OR STANFORD BRIDGE? BUT I KNOW GELANG PATAH STADIUM IS SO NICE WITH 2 JINAK TIGER IN THE ROOF OF SILING STADIUM..:D

Payah nak dapat yang perform betul²
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,590
Reaction score
11,372
Points
2,376
FB_IMG_1589130581402.jpg

Tak teruja macam time Corbin atau Sumareh nak welcome Don dalam jersi Malaysia.

Dua-dua tengah form gila babi kat domestik, tak berenti.

Don tiada momen sejak 12-18 bulan lepas dalam aksi domestik.

Jadi sebagai rakyat yang mesra dengan tetamu, saya welcome Don sebagai pemain tempatan dulu.

Bakinya kena fight untuk jersi kuning dengan main banyak dan dapat status key player.

Tiada slot istimewa.

Next level (skuad Malaysia) lepas ada momen terkini.

Zuraimi Zukri
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,590
Reaction score
11,372
Points
2,376

Semua orang sayang Liridon.

Liridon ada kualiti sarung jersi Malaysia.

Tapi Tan Cheng Hoe cuba buat kaedah yang betul. Majoriti pemainnya adalah yang terbaik di domestik. Prestasi semasa.

Faktor jurulatih ni dan negara mula tunjukan keputusan positif berbanding sebelumnya.

Main dulu baru call up. Dapat status yang baik di domestik.

Bagus macam mana pun, tak adil bagi pemain lain kalau dapat jalan pintas.

Zuraimi Zukri
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,099
Reaction score
207
Points
38
This year nak perform nampak mcm sumbang aje bunyinya.

TCH pasti sukar nak ramal rentak Wak DON nie.

Wak Don pon boleh jd pressure kalo kejar caps dengan national team.

Usah ribut2 wak don. U makan dulu mee rebus kasik kenyang...makan mee bandung @ mee siput sampai terkehel leher...

U dah know how is stdm 2 tiger jinak atas bumbung punya peel...InsyaALLAH u akan kemaruk nak main national team.... 🙏 :D


Semua orang sayang Liridon.

Liridon ada kualiti sarung jersi Malaysia.

Tapi Tan Cheng Hoe cuba buat kaedah yang betul. Majoriti pemainnya adalah yang terbaik di domestik. Prestasi semasa.

Faktor jurulatih ni dan negara mula tunjukan keputusan positif berbanding sebelumnya.

Main dulu baru call up. Dapat status yang baik di domestik.

Bagus macam mana pun, tak adil bagi pemain lain kalau dapat jalan pintas.

Zuraimi Zukri
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,590
Reaction score
11,372
Points
2,376
PIALA TIGER 2000, MALAYSIA DI TEMPAT KE-3

Selepas Tragedi Laos di Sukan SEA 1997 Jakarta, skuad kebangsaan digantung oleh FAM untuk beberapa ketika, selepas menerima cemuhan hebat daripada media dan peminat tempatan.

Skuad yang dibina daripada saki baki pemain yang terselamat daripada badai rasuah pada 1994, nyata tidak mudah untuk membina keserasian mantap.

Meskipun berjaya mencambah harapan kepada para peminat bola sepak negara selepas kejayaan menjadi Naib Juara Piala Tiger 1996 di Singapura dan memberi persaingan yang bagus ketika Piala Dunhill 1997 di Stadium Merdeka, kegagalan di Jakarta dilihat menconteng arang hitam kepada maruah bola sepak negara.

Malaysia kemudiannya menghantar kebanyakan pemain muda ketika Piala Tiger 1998 yang dimenangi oleh Singapura, namun pasukan kendalian Hatem Soussi tersingkir awal dalam kejohanan tersebut, tanpa sebarang kemenangan.

Pasukan kebangsaan juga gagal mempamerkan pencapaian cemerlang sewaktu bersaing dalam Sukan SEA 1999 di Brunei.

Namun, Liga M yang mengharamkan penggunaan pemain import pada tahun 1999, memberikan ruang kepada para pemain tempatan mendapatkan minit permainan serta pendedahan berguna.

Di bawah kendalian jurulatih berpengalaman, Haji Abdul Rahman Ibrahim, beliau berjaya membentuk pasukan yang serasi daripada gabungan pemain muda dan berpengalaman.

Haji Rahman yang membawa Terengganu FA menjadi Naib Juara Piala Malaysia pada 1998, menggantikan Hatem Soussi yang dikritik hebat banyak pihak.

Kejohanan Piala Tiger 2000 di Thailand merupakan yang terakhir buat pemain senior seperti Azman Adnan dalam menyarung jersi kebangsaan.

Pada pertandingan itu, Malaysia menamatkan tempat ke-3 selepas tewas kepada Juara, Thailand pada peringkat separuh akhir.

Kehadiran Man Turn, Rusdi Suparman, Nizaruddin Yusof, Rosdi Talib, Hairuddin Omar, Ahmad Shahrul Azhar, Hamsani Ahmad, Kamaruzzaman Hassan, Azmin Azram Abdul Aziz, Shukor Adan, Anuar Jusoh, Ahmad Shaharuddin Rosdi, Ghani Malek, Ramos Sari, Bobby Pian, B. Rajinikandh, Leong Hong Seng, A. Ganeson, Faizal Zainal dan lain-lain nyata memberi impak berbeza.

Seri tanpa jaringan dengan Vietnam, Malaysia kemudian menang 5-0 menentang Laos, 3-2 ke atas Kemboja, dan 1-0 membenam Singapura.

Namun, jaringan Kiatisuk Senamuang dan Tawan Sripan menghancurkan para penyokong Malaysia yang turut hadir ke Stadium Rajamangala di Bangkok; untuk mara ke Final Piala Tiger buat kali ke-2 selepas 1996.

Piala Tiger 2000 menjadi platform kebangkitan skuad bola sepak Malaysia, di mana para pemain pasukan Bawah-23 Tahun yang dibarisi oleh Akmal Rizal Rakhli & Co. , turut mempamerkan aksi menghiburkan dalam kejohanan yang disertai mereka selepas itu, seperti Sukan SEA dan Piala Tiger.

Beberapa tahun kemudian, anak-anak buah K. Rajagobal yang masih bersekolah menengah (Safiq Rahim & Co.), mula menampakkan kemampuan yang signifikan, sebelum tampil gah sebagai Juara Piala AFF Suzuki 2010 dan Pingat Emas Sukan SEA 2009.

Kejayaan, tak muncul segera dalam masa sehari.

#Padu #Grande
#RetroBolaSepak
 
Sponsored Post
Top
Log in Register