~♥~Sugar Glider in Da Houze~♥~

CG Sponsors




azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73


Saper yg ada bela haiwan ni..?? Boleh la share info kat sini..!!





Sugar glider merupakan haiwan marsupial kecil yang berasal dari Australia, Papua New
Guinea dan Indonesia. Mereka adalah haiwan yang hidup secara berkoloni. Di dalam
hutan, mereka tinggal dalam koloni lebih kurang 10-15 ekor. Diorg ni bukan adik beradik tupai tapi, diorg abik beradik kangaroo, dia ade kantung kat perut dia mcm kangaroo. Mereka juga merupakan
haiwan malam yang akan menghabiskan masa siangnya untuk tidur dan berjaga diwaktu
malam untuk mencari makanan dan aktif sehingga awal pagi. Tapi kalau korg train dia bangun siang dan tidur malam, lama2 dia boleh adapt dgn environment tu.

Sugar glider adalah haiwan peliharaan eksotik dikebanyakan negara sekarang. Mereka
sangat berbeza dengan haiwan domestik lain seperti hamster dan tikus. Mereka
mempunyai personaliti tersendiri, mood, sensitif dan merupakan haiwan yang istimewa
dan bijak dalam saiz yang kecil. Kerap disalah tanggap sebagi tupai terbang, sugar glider
boleh dipelihara dengan mudah atau susah bergantung kepada tahap pengetahuan anda
mengenainya. Penjagaan umum mereka memerlukan lebih banyak perhatian dan interaksi dengan manusia. Bayangkan
kerenah seorang kanak-kanak berusia 3 tahun yang memerlukan banyak perhatian
serta kadang-kadang manja dan kadang-kadang menjengkilkan, begitulah hampirnya
persamaan penjagaan sugar glider yang sebenarnya.

Oleh kerana sugar glider haiwan berkoloni, mereka biasa hidup berkawan. Jika dipelihara
secara individu dan tidak mendapat perhatian yang sepenuhnya, mereka boleh mati
kesunyian. Tetapi dengan penjagaan yang betul dari segi diet, interaksi dan keseluruhan,
mereka boleh hidup sehingga 10-15 tahun lamanya. Memang disuggest utk pelihara sepasang, tapi kalau nak pelihara seekor pon boleh. Janji korg kena luang mase dgn dia. Dia ni juga dikenali sbg pocket pet, sbb korg leh simpan dia dlm pocket korg sambli bwk jalan2. biarkan dia tidur dlm poket korg pon dikira sbg luang mase dgn diorg.

Dia makan buah dan ulat yg boleh dibeli kat kedai ikan tu. ala, ulat kecik2 tu. Maintenance dia aku rase tak semahal hamster atau guinea pig sbb korg cuma perlu beli ulat dan buah.
 
Last edited:
Sponsored Post

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,876
Reaction score
157
Points
83
aku cadang ko p forum lowyat bahagian pets wonderland, situ complete pasal pape je pets yg ko nak bele....tp sugar glider ni mmg klu ko bz mmg x sesuai jage die. org kate cam ko jage baby 2 org la belanje die muahahaha...

lai lak mase tdo ko gan die mmg lain, waktu siang mmg die tdo malam je die berjage. kene kasik kalsium lai buah2an lai tiap hari lai supplement pape lai hehe pape pun p la forum lowyat mmg complete dari A sampai Z
 

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73
aku cadang ko p forum lowyat bahagian pets wonderland, situ complete pasal pape je pets yg ko nak bele....tp sugar glider ni mmg klu ko bz mmg x sesuai jage die. org kate cam ko jage baby 2 org la belanje die muahahaha...

lai lak mase tdo ko gan die mmg lain, waktu siang mmg die tdo malam je die berjage. kene kasik kalsium lai buah2an lai tiap hari lai supplement pape lai hehe pape pun p la forum lowyat mmg complete dari A sampai Z
CG mmg x der saper yg minat ker..??
wa x reg pun kat lowyat...
malas r...
wa cuma layan CG jer wat masa ni...
coz :)cgrock
 

AZAM_PENJUAL_MESRA

Fun Poster
Joined
Jun 2, 2008
Messages
520
Reaction score
2
Points
15
fuyooo!!
avatar tgah f++k kat aku!
ni mesti name wawa ni:))

ape ke bende binatang ni bro?
kalo aku, ikut diet hamster sudah sb mcm hamster je:))
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,876
Reaction score
157
Points
83
CG mmg x der saper yg minat ker..??
wa x reg pun kat lowyat...
malas r...
wa cuma layan CG jer wat masa ni...
coz :)cgrock
nak maklumat kene la merantau ke tempat lai hehe kekadang sini ade sane x dek, sane ade sini x dek tu je....klu btol2 minat nak bele kene crk banyak2 info la pasal mende ni. klu beli gan org yg ade cert mmg kene interview dulu tu ahaha soal jawab semua sbb sugar glider ni mmg cerewet sket ah kene jage cam jage baby la plak ekeke
 

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73
nak maklumat kene la merantau ke tempat lai hehe kekadang sini ade sane x dek, sane ade sini x dek tu je....klu btol2 minat nak bele kene crk banyak2 info la pasal mende ni. klu beli gan org yg ade cert mmg kene interview dulu tu ahaha soal jawab semua sbb sugar glider ni mmg cerewet sket ah kene jage cam jage baby la plak ekeke
bukan x nak merantau...
susah la...
bukan online lama pun...
lagi pun sana speaking la...
wa kureng r sket..:D
so...
saper yg ada info tuh...
ley r bg kat sini..TQ:)cgrock
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,876
Reaction score
157
Points
83
aku minat gak tp cam takut x dek mase je nak layan mende ni hehe....so x dek bnyk mende nak share. tp cam agak leceh gak hehe mmg duit leh habis kat die jek nak beli buah ke ape...kekadang tuan sendiri x mkn buah hari2 tp kene kasik lak mendealah tu hehe
 

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73
Sugar glider perlukan protein, antara sumber utama protein adalah ulat, ayam & telur. Sebaiknya bagi makan mealworm sebab senang.. Kalau dia taknak makan mealworm, ajar dia! sebab benda ni wajib.. ok antara teknik nak ajar dia adalah celupkan mealworm dalam yogurt ataupon potong kepala mealworm seperti dalam video sembelih manusia tu and picit isi mealworm tu keluar sikit pastu letak je kat mulut dia.. try la explore..

Tentang makanan kucing untuk glider, pada suatu masa dahulu, senior2 ugly racist toilet (kononnye la) cakap tak boleh bagi makan langsung.. tah bengong amende ntah kepala otak diorg.. makanan kucing/anjing ini sebenarnya perlu untuk glider. Tapi bukan makanan utama diorg.. hanya bagi 1-2 ketul biskut kecil itu utk 1 glider.. ini sumber dari vet.. kalau bagi byk sgt, glider boleh mati sebab badan dia tak mampu tanggung zat berlebihan dan yang tak sepatutnya ade..

yogurt bukan sumber kalsium utk glider.. ni mane bace ni? sumber kalsium utama utk glider adalah dari calcium powder. yogurt tak selamat bg glider makan tiap2 hari.. bg 1 sudu 2-3 kali seminggu dah la..

Diet terbaik utk glider ialah:

- buah2an (sila pelbagaikan, jangan epal je tiap hari.. pastikan takde biji)
- sayur2an (same gak, jgn yg ade biji, kalau ade, buang biji tu dulu..)
- mealworm/cengkerik (sumber protein) bg dlm 10 mealworm sehari je..
- glider mix (terbaik adalah glider smoothie yg dicipta khas oleh nezu. boleh beli kat Pet Shack.) ni complete zat2 g diperlukan glider yg leceh kalau kite nak beli satu2.. Nezu dah tolong adunkan segalanya utk kite..

So setiap hari ade 4 makanan ni mmg tip top utk mane2 glider..

 
Last edited:

azimlife

Super Active Member
Joined
May 31, 2007
Messages
9,619
Reaction score
151
Points
73
sugar glider paling sesuai diasingkan dari ibubapa hanyalah seawal 7 minggu..
dan sebaiknye 2 bulan...

banyak sebabnye.. antaranye ialah:

baby glider perlu susu ibu supaya cukup antibody dan boleh hidup umur maksimum. kalau tak cukup zat mcm mane nak survive? and then selame 2 bulan tuh mak ayah jugak akan ajar anak pelbagai benda seperti melompat, adab2 makan, grooming dll.. alangkah zalim mengasingkan baby dlm keadaan dia masih memerlukan ibubapanya..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register