BTC USD 60,147.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

‘Master’ tilik guna SMS

talibanes

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 18, 2011
Messages
12,991
Reaction score
1,851
Points
191
pix_middle

BUKTI...Din menunjukkan risalah tilik nombor ekor yang dihantar ke rumahnya.

SHAH ALAM: Satu sindiket menawarkan khidmat menilik nombor ekor menerusi telefon bimbit dikesan mengedarkan risalah dari rumah ke rumah di bandar raya ini, Klang dan Banting sejak beberapa hari lalu.
Risalah hitam putih itu tertera nama sebuah kuil, gambar seorang sami lelaki dipercayai tukang tilik, sekeping nombor ekor dan resit keputusan pemenang menampilkan pengakuan seorang lelaki mengenai keberkesanan tilikan itu yang diberi secara percuma oleh seseorang yang digelar ‘Master’.

Dalam risalah terbabit, lelaki itu mendakwa kehidupannya susah dan tidak cukup wang menampung perbelanjaan rumah, ansuran bulanan kereta dan rumah walaupun bekerja sebagai kerani bank.
Bagaimanapun, nasibnya berubah selepas menghubungi talian berkenaan dan menerima nombor daripada Master serta membelinya pada harga RM80 untuk nombor besar dan RM110 untuk nombor kecil.

Dalam risalah itu, dua nombor telefon disertakan untuk orang ramai menghubungi Master yang dikatakan boleh mengubah nasib, masalah kewangan dan menjadikan seseorang kaya dengan hanya menelefonnya.


Penduduk di Seksyen 17, di sini, yang hanya mahu dikenali sebagai Din mendakwa risalah itu diedarkan dari rumah ke rumah oleh seorang lelaki sejak beberapa hari lalu.
“Sebahagian besar penduduk di kawasan perumahan tempat saya tinggal beragama Islam. Jadi, tindakan mereka mengedarkan risalah terbabit tidak elok,” katanya.

Wartawan Harian Metro menghubungi talian berkenaan dan berbual dengan seorang lelaki yang meminta menghantar butiran lengkap seperti nama penuh dan tarikh lahir ke nombor telefon tertera pada risalah terbabit.
Apabila cuba ditanya lanjut mengenai tulisan nama sebuah kuil, lelaki terbabit berkata ia sebuah kuil Buddha di Kedah.

“Anda perlu SMS nama penuh dan tarikh lahir. Kami akan periksa nama anda sama ada bernasib baik atau tidak dan sekiranya tidak ada nasib kami tidak memberi sebarang nombor,” katanya yang enggan mengulas lanjut.

Bagaimanapun, usaha Harian Metro mendapatkan butiran lanjut berkaitan kepastian serta keberkesanan cara itu gagal apabila dimarahi lelaki terbabit sebelum menamatkan perbualan.

Justeru, Harian Metro menghantar SMS nama penuh serta tarikh lahir pada nombor berkenaan, namun tiada jawapan nombor tilikan diterima.

Syarikat telekomunikasi yang dihubungi berkata, pemilik nombor itu tidak dapat dikesan kerana menggunakan nombor prabayar selain usaha menghubungi talian itu juga gagal.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dr Maamor Osman ketika dihubungi menasihatkan orang Islam menghindarinya supaya tidak terpengaruh.

sumber
 
Sponsored Post

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
9,823
Reaction score
1,510
Points
151
Biasa jumpa nie. Paling famous tilikan nombor ekor.
 

boyz371

CG Top Poster Club
ForexMart Fans
Joined
Aug 24, 2010
Messages
28,564
Reaction score
281
Points
131
canggih pakai sms la plak,pasni mesti facebook plak
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register