BTC USD 43,662.7 Gold USD 2,029.25
Time now: Jun 1, 12:00 AM

‘Kami mohon maaf...dia sudah diberhentikan'

yg korang melayu nie pelik laa pegi tadah tekak kat kedai pelik2 buat ape?asal nampak heaven jer korang masuk...kau tau tak skrg bangsa bukan melayu nak kongker industri makanan pulak sebab dia tau melayu takkan masuk restoran kalau yg ada tulisan cina,pekerja cina..peka laa sket halal haram melayu oii jgn semua kau nak sodok..majukan ekonomi org islam dan melayu..tea life,bask bear,richiamo,he & she,chicken rice shop, etc...

Marah @Yallah nanti
 
Sponsored Post

Firdaus Wong Wai Hung
22m ·
Kehalalan sesuatu makanan terletak pada ramuan yang digunakan. Adakalanya ramuannya halal tetapi premisnya kotor tidak menjadikan makanan itu haram.

Begitu juga restoran yang memiliki sijil halal dan menyediakan makanan halal tidak menjadi haram hanya kerana pekerjanya memakai salib, memakai bindi atau memakai tangkal agama lain.

Selagi makanannya halal, maka halal lah untuk dimakan. Tidak wajib membeli dari mana-mana premis yang kita tidak mahu tetapi tidak boleh juga mengharamkan sesuatu yang halal hanya kerana pemakaian simbol agama lain.

Agama Islam adalah agama yang tegas dengan prinsip tetapi jangan pula bertegas tidak bertempat. Sangat bagus untuk seseorang Muslim memiliki semangat keIslaman tetapi semangat juga perlu disertakan dengan ilmu agar semangat itu membawa manfaat bukannya kemudaratan.

Jangan kerana kita terlalu bersemangat lalu memberikan imej dan gambaran salah terhadap ajaran Islam.

*Tahukah anda bahawa banyak restoran yang memiliki sijil halal yang makanannya disediakan/dihidangkan oleh pekerja asing dari India, Nepal, Myanmar yang bukan Islam?

 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register