Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 04-12-2016
Replies: 0
Views: 630
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,792
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,039
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-11-2012, 08:37 AM
sekam padi sekam padi is offline
Super Active

sekam padi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2006
Posts: 8,321
Poster Rank: #443
Active Level
My Mood:
Default 1,028 termasuk pengurus hilang kerja


SEBAHAGIAN pekerja kilang Sanmina-SCI Corporation (M) Sdn. Bhd. mengadakan perhimpunan aman di hadapan kilang itu di Kuching semalam

KUCHING - Seramai 1,028 pekerja kilang pembuatan komponen elektronik, Sanmina-SCI Corporation (M) Sdn. Bhd., di sini hilang punca pendapatan selepas diberi notis pemberhentian kerja 24 jam secara berperingkat-peringkat bermula petang kelmarin.

Kesemua pekerja yang majoritinya terdiri daripada pekerja bumiputera merangkumi jawatan pengurus, jurutera, penyelia, juruteknik dan operator ditamatkan perkhidmatan selewat-lewatnya semalam.

Wakil pekerja, James Jalai Gayau ketika ditemui Kosmo! berkata, mereka mula menerima notis pemberhentian pada pukul 6 petang kelmarin dan sehingga pagi semalam kira-kira 800 pekerja telah diberhentikan melalui notis 24 jam.

"Kami sedia maklum baki pekerja menerima nasib yang sama pada hari ini (semalam), syarikat memberikan alasan memberhentikan kami untuk tujuan penstrukturan semula.

"Masalahnya ramai antara kami bergantung hidup dengan pekerjaan ini untuk menyara keluarga," ujarnya yang juga merupakan penyelia di kilang itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...a&pg=ne_05.htm
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-11-2012, 08:44 AM
Kiniki Kiniki is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 8,600
Poster Rank: #415
Active Level
Default

aku ingat kilang kat Prai..
Reply With Quote
  #3  
Old 01-11-2012, 09:02 AM
mon99 mon99 is offline
Super Active

mon99's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2012
Posts: 7,247
Poster Rank: #536
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Kiniki View Post
aku ingat kilang kat Prai..
wei ak pn pk cmtue tw..hohoo
nmpk'y kte sejiwa
~
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2012, 09:07 AM
ceria28 ceria28 is offline
Legendary Member

ceria28's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Mar 2007
Location: earth
Posts: 11,837
Poster Rank: #251
Active Level
My Mood:
Default

ramai tu yg diberhentikan....takkan takde pampasan dr sykt.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2012, 09:10 AM
ucop05 ucop05 is offline
Active Member

ucop05's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,229
Poster Rank: #1975
Active Level
My Mood:
Default

bisnes slow, terpaksa la lay off. kalau tak lay off kang, bungkus pulak company.
__________________
"Ya Allah, diakhirat kelak kau hadiahkanlah ibuku dan semua ibu ibu sebuah Mahkota yang sinarnya lebih terang dari pancaran matahari, Kau hiaskanlah mereka dengan perhiasan syurga yang cahayanya menyinari sanubari, Kau serikanlah ibuku dan semua ibu ibu dengan wangian kasturi bidadari syurga, agar mereka menjadi wanita tercantik yang pernah disentuh mata, agar mereka menjadi wanita paling bahagia di Firdausi sana."
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2012, 09:10 AM
rozaidi rozaidi is offline
Super Active

rozaidi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2011
Posts: 7,253
Poster Rank: #535
Active Level
My Mood:
Default

Kesian, apa la cmpany ni. Bg la inbuhan ke.

Diorg tu ngan nari gangnam style le?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2012, 09:14 AM
luqalief luqalief is offline
Super Active

luqalief's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,280
Poster Rank: #650
Active Level
My Mood:
Default

Skrg komponen elektrik import dr chine lg murah
Produce sndiri kt mesia lbh memakan kos
Company mesia makin ssh nk bersaing
Reply With Quote
  #9  
Old 01-11-2012, 09:25 AM
xgang xgang is offline
Active Member

xgang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,309
Poster Rank: #3126
Active Level
My Mood:
Default

Kesilapan Malaysia ialah dari dulu lagi fokus kepada low-cost manufacturing industry dengan menjamin cheap labor cost pada syarikat-syarikat luar yang nak beroperasi dalam negara. Dengan kebangkitan China, India, Brazil dan Vietnam dalam bidang ni, Malaysia dah tak boleh nak compete dari segi harga kos buruh.

Sepatutnya kita dah lama upgrade kepada R&D atau high end manufacturing industry sesuai dengan penghasilan graduan-graduan kejuruteraan dalam negara.

Apa yang berlaku sekarang, the best engineering graduates we produced semua lari kerja di Singapore atau lain-lain negara.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-11-2012, 10:23 AM
oimates oimates is offline
Active Plus

oimates's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2009
Posts: 2,886
Poster Rank: #1521
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by xgang View Post
Kesilapan Malaysia ialah dari dulu lagi fokus kepada low-cost manufacturing industry dengan menjamin cheap labor cost pada syarikat-syarikat luar yang nak beroperasi dalam negara. Dengan kebangkitan China, India, Brazil dan Vietnam dalam bidang ni, Malaysia dah tak boleh nak compete dari segi harga kos buruh.

Sepatutnya kita dah lama upgrade kepada R&D atau high end manufacturing industry sesuai dengan penghasilan graduan-graduan kejuruteraan dalam negara.

Apa yang berlaku sekarang, the best engineering graduates we produced semua lari kerja di Singapore atau lain-lain negara.

betul tu...banyak sangat R&D dari universiti2 tempatan yg just disimpan je...padahal klu dikomersialkan dah boleh mengurangkan kadar graduan menganggur...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 04:09 AM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you