Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,811
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,806
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,347
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-11-2012, 08:37 AM
sekam padi sekam padi is offline
Well-Known
Member

sekam padi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2006
Posts: 6,738
Poster Rank: #535
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default 1,028 termasuk pengurus hilang kerja


SEBAHAGIAN pekerja kilang Sanmina-SCI Corporation (M) Sdn. Bhd. mengadakan perhimpunan aman di hadapan kilang itu di Kuching semalam

KUCHING - Seramai 1,028 pekerja kilang pembuatan komponen elektronik, Sanmina-SCI Corporation (M) Sdn. Bhd., di sini hilang punca pendapatan selepas diberi notis pemberhentian kerja 24 jam secara berperingkat-peringkat bermula petang kelmarin.

Kesemua pekerja yang majoritinya terdiri daripada pekerja bumiputera merangkumi jawatan pengurus, jurutera, penyelia, juruteknik dan operator ditamatkan perkhidmatan selewat-lewatnya semalam.

Wakil pekerja, James Jalai Gayau ketika ditemui Kosmo! berkata, mereka mula menerima notis pemberhentian pada pukul 6 petang kelmarin dan sehingga pagi semalam kira-kira 800 pekerja telah diberhentikan melalui notis 24 jam.

"Kami sedia maklum baki pekerja menerima nasib yang sama pada hari ini (semalam), syarikat memberikan alasan memberhentikan kami untuk tujuan penstrukturan semula.

"Masalahnya ramai antara kami bergantung hidup dengan pekerjaan ini untuk menyara keluarga," ujarnya yang juga merupakan penyelia di kilang itu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...a&pg=ne_05.htm
__________________
1) Badan & Nyawa...watak penyamun dlm 'Nujum Pak Belalang'
2) "hanya org2 bowdow sahaja yg tinggal dlm UMNO"..kata Mahadet
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-11-2012, 08:44 AM
Kiniki Kiniki is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 5,311
Poster Rank: #706
Thanked 0 Times
Active Level
Default

aku ingat kilang kat Prai..
Reply With Quote
  #3  
Old 01-11-2012, 09:02 AM
mon99 mon99 is offline
Well-Known
Member

mon99's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2012
Posts: 5,827
Poster Rank: #624
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Kiniki View Post
aku ingat kilang kat Prai..
wei ak pn pk cmtue tw..hohoo
nmpk'y kte sejiwa
~
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2012, 09:07 AM
ceria28 ceria28 is offline
Legendary Member

ceria28's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Mar 2007
Location: earth
Posts: 11,097
Poster Rank: #245
Thanked 87 Times
Active Level
My Mood:
Default

ramai tu yg diberhentikan....takkan takde pampasan dr sykt.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2012, 09:10 AM
ucop05 ucop05 is offline
Active Member

ucop05's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,176
Poster Rank: #1844
Thanked 81 Times
Active Level
My Mood:
Default

bisnes slow, terpaksa la lay off. kalau tak lay off kang, bungkus pulak company.
__________________
"Ya Allah, diakhirat kelak kau hadiahkanlah ibuku dan semua ibu ibu sebuah Mahkota yang sinarnya lebih terang dari pancaran matahari, Kau hiaskanlah mereka dengan perhiasan syurga yang cahayanya menyinari sanubari, Kau serikanlah ibuku dan semua ibu ibu dengan wangian kasturi bidadari syurga, agar mereka menjadi wanita tercantik yang pernah disentuh mata, agar mereka menjadi wanita paling bahagia di Firdausi sana."
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2012, 09:10 AM
rozaidi rozaidi is offline
Well-Known
Member

rozaidi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2011
Posts: 7,232
Poster Rank: #473
Thanked 24 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kesian, apa la cmpany ni. Bg la inbuhan ke.

Diorg tu ngan nari gangnam style le?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2012, 09:14 AM
luqalief luqalief is offline
Well-Known
Member

luqalief's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,294
Poster Rank: #584
Thanked 27 Times
Active Level
My Mood:
Default

Skrg komponen elektrik import dr chine lg murah
Produce sndiri kt mesia lbh memakan kos
Company mesia makin ssh nk bersaing
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2012, 09:15 AM
syahays syahays is offline
CG Top Poster Club

syahays's Avatar

 
Trader Rating: (25)
Join Date: Sep 2010
Location: forex is the world of confusions...
Posts: 22,197
Poster Rank: #74
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default

biasa la jadi camni..
nasib pekerja la teruk...jobless lepas ni..
Reply With Quote
  #9  
Old 01-11-2012, 09:25 AM
xgang xgang is offline
Active Member

xgang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,305
Poster Rank: #2908
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kesilapan Malaysia ialah dari dulu lagi fokus kepada low-cost manufacturing industry dengan menjamin cheap labor cost pada syarikat-syarikat luar yang nak beroperasi dalam negara. Dengan kebangkitan China, India, Brazil dan Vietnam dalam bidang ni, Malaysia dah tak boleh nak compete dari segi harga kos buruh.

Sepatutnya kita dah lama upgrade kepada R&D atau high end manufacturing industry sesuai dengan penghasilan graduan-graduan kejuruteraan dalam negara.

Apa yang berlaku sekarang, the best engineering graduates we produced semua lari kerja di Singapore atau lain-lain negara.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-11-2012, 10:23 AM
oimates oimates is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2009
Posts: 2,826
Poster Rank: #1402
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by xgang View Post
Kesilapan Malaysia ialah dari dulu lagi fokus kepada low-cost manufacturing industry dengan menjamin cheap labor cost pada syarikat-syarikat luar yang nak beroperasi dalam negara. Dengan kebangkitan China, India, Brazil dan Vietnam dalam bidang ni, Malaysia dah tak boleh nak compete dari segi harga kos buruh.

Sepatutnya kita dah lama upgrade kepada R&D atau high end manufacturing industry sesuai dengan penghasilan graduan-graduan kejuruteraan dalam negara.

Apa yang berlaku sekarang, the best engineering graduates we produced semua lari kerja di Singapore atau lain-lain negara.

betul tu...banyak sangat R&D dari universiti2 tempatan yg just disimpan je...padahal klu dikomersialkan dah boleh mengurangkan kadar graduan menganggur...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:46 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE