Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-12-2013, 09:41 AM
kasturi kasturi is offline
Legendary Member

kasturi's Avatar
 
Trader Rating: (46)
Join Date: Jul 2006
Location: Menuju puncak
Posts: 11,960
Thanks (Received): 2283
Likes (Received): 237
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default Pulau Sampah Sarap Di Singapura Kini Menjadi Contoh Dunia (10 Gambar)

Pulau Sampah Sarap Di Singapura Kini Menjadi Contoh Dunia (10 Gambar)





Di Malaysia masalah penimbunan sampah sarap semakin kronik sehingga menyebabkan orang ramai marah. Di Selayang ada sebuah landfill yang kalau hujan sahaja semerbaklah bau sampah penghuni yang duduk berdekatan. Pernah keluar TV3 lengkap dengan laporan Karam Singh Walia tetapi sehingga kini masalah belum selesai.

Hari ini mari lihat bagaimana Singapura menguruskan sisa pejal mereka. Pulau Semakau ialah pulau sampah yang kini ditambak menggunakan sisa sampah.

Pulau Semakau pada asalnya ialah sebuah perkampungan nelayan dan menjadi syurga pemancing. Ia dibuka pada tahun 1999 sebagai satu-satunya tempat pelupusan sampah pejal negara ini.

Debu dari sampah yang dibakar dari empat pusat pembakaran sampah Singapura dibawa ke Pulau Semakau pada waktu malam untuk dijadikan bahan tambakan.

Jika dilihat dari udara ada terdapat kolam-kolam air yang menanti untuk diisikan oleh debu-debu sampah ini. Tak perlu import tanah dari Johor untuk menambak!

Walaupun ianya hanya seluas 3.5 kilometer persegi, Pulau Semakau dijangka dapat menampung sampah Singapura sekurang-kurangnya sehingga 2045. Agensi Alam Sekitar Kebangsaan Singapura percaya dengan pengurusan sampah dan kempen kesedaran kitar semula pulau ini boleh digunakan dengan lebih lama lagi.

Paling menarik tentang Pulau Semakau ialah ianya kini sebuah pulau hijau. Warga Singapura boleh melawat pulau ini untuk beriadah dan menikmati keindahan alam.

Yes this sounds crazy tetapi pulau Semakau juga merupakan GREEN LUNG yang bersih tanpa sebarang pencemaran. Anda boleh piknik tanpa diganggu bau busuk. Pulau Semakau termasuk di dalam senarai 9 projek mesra alam paling menakjubkan di dunia.









Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-12-2013, 09:52 AM
bukubuku bukubuku is offline
Active Member

bukubuku's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,276
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Bagus memang bagus, amik debu sampah p tambun dlm laut
Cuma brape byk smpah dibakar yg menyumbang kpd pencemaran udara dan penipisan lapisan ozon
__________________
Nakkan seseorang tak semestinya kita dapat. Bila dah dapat, tak semestinya kita punya.Bila kita punya, tak semestinya akan bersama. Bila bersama tak semestinya kekal selamanya. Tapi segalanya tak akan mustahil, andainya jodoh itu kita.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2013, 09:56 AM
luqalief luqalief is offline
Super Active

luqalief's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,280
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Mesti mahal projek nie
Reply With Quote
  #4  
Old 11-12-2013, 09:56 AM
m0mo~ m0mo~ is offline
CG Top Poster Club

m0mo~'s Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Oct 2012
Location: ||ONEXOX||||Out There|_____|We Are ONE|||ONEXOX|||
Posts: 33,482
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 129
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Default

terdesak sangat nak tanah
__________________

Data/Voice ONEXOX SUPERJIMAT versi m0mo~ *HARGA BARU*
DATA WAR!! RM50 DAPAT 20GB!||KLIK SINI||
VPN UNLIMITED [TELCOBIRU]
KEMPEN MERAKYATKAN TOPUP~TOPUP 1MALAYSIA|KLIK SINI|
Reply With Quote
  #5  
Old 11-12-2013, 09:56 AM
TOKAI EXTRA TOKAI EXTRA is offline
Regular

TOKAI EXTRA's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 310
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

yang baik elok di contohi..
jiran terdekat tu bknnye jauh
__________________
Sesiapa yang menyatakan tiada jihad di Palestin dan memboikot barangan yahudi itu satu ke*****an dia sebenarnya syaitan israel yang muncul di tengah- tengah umat ini
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2013, 09:57 AM
puyol puyol is online now
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 15,361
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 140
Active Level
Default

Incinerator dorang kat Tuas kan TT?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-12-2013, 10:01 AM
sikuntum sikuntum is offline
Regular

sikuntum's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 319
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kat malaysia ni tak payah kata landfill berbau, hujung lorong rumah aku pun berbau, sampah berlonggok tak kutip2, anjing seret2 sampah buat tarik upih lagi
__________________
Mengalami masalah kesihatan? Kencing manis, komplikasi kehamilan, gout, dll?
Juga kepada yang ingin cantik dan kekal sihat & cerdas
Hubungi saya segera 0143496460[Whatsapp/SMS/Call]
Reply With Quote
  #8  
Old 11-12-2013, 10:02 AM
cybergozd cybergozd is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 251
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

mana sampah nya? x nampak pun..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-12-2013, 10:05 AM
juweialhaj juweialhaj is offline
Super Active

juweialhaj's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2011
Posts: 8,444
Thanks (Received): 94
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cybergozd View Post
mana sampah nya? x nampak pun..
sampah dibakar pastu hantar ke pulau tu rasanya
Reply With Quote
  #10  
Old 11-12-2013, 10:11 AM
kasturi kasturi is offline
Legendary Member

kasturi's Avatar
 
Trader Rating: (46)
Join Date: Jul 2006
Location: Menuju puncak
Posts: 11,960
Thanks (Received): 2283
Likes (Received): 237
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
Bagus memang bagus, amik debu sampah p tambun dlm laut
Cuma brape byk smpah dibakar yg menyumbang kpd pencemaran udara dan penipisan lapisan ozon


diaorg bakar di tempat yg tertutup (incinerator)....mesra alam....secara kasarnya lebih kurang mcmni la...
[/IMG]


tenaga elektrik dpt dihasilkan dr sebatang mancis...hihihih

Last edited by kasturi; 11-12-2013 at 10:15 AM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump