Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,733
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,765
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,310
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-08-2013, 01:41 PM
highway highway is offline
Super Active Member

highway's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2009
Posts: 4,191
Poster Rank: #917
Thanked 280 Times
Active Level
My Mood:
Default UPDATE : Wanita dan baby dalam perut mati disebabkan lemang di bulan puasa PALSU

Quote:
DALAM NEGERI

ARKIB : 10/08/2013

Wanita hamil mati makan lemang tidak benar - Polis




SIK 9 Ogos - Polis meminta orang ramai agar jangan percaya khabar angin mendakwa seorang wanita hamil mati selepas memakan lemang dipercayai mengandungi ular di dalamnya.

Ketua Polis Daerah, Deputi Supritendan Mohd. Ismail Ibrahim berkata, berita itu disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab di sekitar Sik dan negeri ini sejak seminggu lalu itu adalah tidak benar sama sekali.

Beliau berkata, polis juga menerima maklumat bahawa berita palsu tersebut turut dimuat naik dalam laman sosial dan disebarkan secara meluas dalam internet menjelang Hari Raya Aidilfitri.

"Namun, siasatan awal mendapati berita itu adalah tidak benar, malah mengelirukan pengguna.

"Kita juga tidak menerima sebarang laporan berhubung kejadian seperti itu berlaku di daerah Sik atau tempat lain," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd. Ismail mengulas mengenai khabar angin yang tersebar luas mendakwa seorang wanita hamil maut selepas memakan lemang yang dibeli di tepi jalan di daerah itu.

Khabar angin tersebut menyatakan selepas dibelah, batang buluh tersebut mengandungi seekor ular kapak yang dibakar bersama lemang.

Sehubungan itu, Mohd. Ismail mengingatkan orang ramai agar tidak terpengaruh atau terus menyebarkan berita palsu tersebut.

"Kita tidak pasti motif penyebar berita palsu ini tetapi saya ingin mengingatkan orang ramai agar tidak terus menyebarkan khabar-khabar angin yang boleh mencemaskan seperti ini," ujarnya.






Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dala...#ixzz2bllWhWLC
Utusan Melayu (M) Bhd


Aku pun tak pasti berita ni betul ke tidak.....ada sesapa yang boleh confirmkan? Betul atau sekadar rumours je?




Wanita dan baby dalam perut mati disebabkan lemang di bulan puasa


Gambar Hiasan.


Jangan terkejut kerana kes ni memang terjadi kat Kedah. Seorang wanita n bayi lelaki meninggal dalam perut sbb lemang.

Biasalakan kalau wanita mengandung ni mengidam macam macam. dan wanita dalam cerita ni mengidam lemang. Jadi si suami pergi ke salah satu tempat yg dirahsiakan untuk beli lemang.

Then balik rumah untuk bebuka puasa. Wanita td belum sempat si suami belah lemang tu dia terus mencubit sikit2 lemang yg ada diluar buluh lemang.kan ada gak kdg2 kita tgok ada skit2 kat atas buluh lemang tu kan. Dan secara tiba2 mulut wanita tu berbuih. Tanpa sempat membelah lemang tu terus si suami membawa isteri dia ke hospital.

Amat sedih sekali sebab doktor sahkan wanita iti dan babynya telah meniggal dunia. Doktor sahkan kerana wanita itu ada termakan racun berbisa.

Si suami teringat makanan yg dimakan sebelum terjadinya perkara tu.

Balik rumah n belah lemang tu baru dia dapat tau yg ular tedung selar ada dalam buluh lemang tu. AstaghfirullahalAzim.

Hati hati semua n diri sendiri pun kena beringat. bukan je lemang binatang tu bleh masuk, contoh cerek air pun kena beringat. sbb kes tu pun ada. masak air tanpa tengok dalam cerek. Masak n guna air tu minum dan mati sbb termakan bisa ular. Nauzubillah. Hindari lah keluarga kami dari musibah ituYa Allah.


Sumber : http://yattpinkymaniac.blogspot.com/...erut-mati.html


Quote:
Originally Posted by cyclone_x View Post
Riuh juga pasal benda ni kt kampung aku.. tempat yg jadi kt kulim... umah aku sejam je jarak ngan kulim.. ramai org dok cite bende yg sama.. kalo rumor xkan la sume org bcakap...dari cerita yg aku dgr la.. buluh lemang tu dah siap letak daun pisang...pastu tinggal kt luar mcm tu je.. pastu dtg terus letak corong masukkan pulut je... tp heran gak dlm berita xde plak..
Quote:
Originally Posted by Syahrulez87 View Post
Salam..just nak share..cerita wanita mengandung meninggal dunia sebab termakan lemang beracun ni benar2 berlaku di Sik, Kedah..wanita ini mengidam nak makan lemang dan selepas masuk waktu berbuka terus makan bahagian atas lemang tu (bahagian tu paling sedap coz byk lemak santan)..tak berapa lama pastu mangsa rasa loya dan muntah2..terus dihantar ke hospital..doktor syak keracunan makanan dan mintak keluarga balik ke rumah n periksa lemang tu..selepas dibelah, terjumpalah ular kapak (bukan tedung selar ek) kt dalam lemang tersebut..disahkan oleh mak aku, nurse di Sik, Kedah..mangsa dirawat di Hospital Sik sebelum disahkan tak dapat diselamatkan kerana racun ular tersebut dah masuk ke saluran darah..doktor cuma dapat menyelamatkan anak mangsa yang masih dalam kandungan masa tu..dengar cite family mangsa nak saman penjual lemang tu..aku da was2 da skang nk beli lemang pun..kalo nk beli pastikan org yg jual tu jaga kebersihan semua..kalo tak..nasibla~

Last edited by highway; 12-08-2013 at 11:37 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-08-2013, 01:46 PM
akeyrasta akeyrasta is offline
Well-Known
Member

akeyrasta's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2011
Location: Tanjung Puteri
Posts: 5,962
Poster Rank: #608
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Wahhhhh... Dulu ada dgr kes kangkung ada lintah.. Ni lemang ada ular pulakkk.. Dasat mehh..
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2013, 01:50 PM
TokCu TokCu is offline
Well-Known
Member

TokCu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2011
Posts: 7,185
Poster Rank: #477
Thanked 470 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by highway View Post
Aku pun tak pasti berita ni betul ke tidak.....ada sesapa yang boleh confirmkan? Betul atau sekadar rumours je?




Wanita dan baby dalam perut mati disebabkan lemang di bulan puasa


Gambar Hiasan.


Jangan terkejut kerana kes ni memang terjadi kat Kedah. Seorang wanita n bayi lelaki meninggal dalam perut sbb lemang.

Biasalakan kalau wanita mengandung ni mengidam macam macam. dan wanita dalam cerita ni mengidam lemang. Jadi si suami pergi ke salah satu tempat yg dirahsiakan untuk beli lemang.

Then balik rumah untuk bebuka puasa. Wanita td belum sempat si suami belah lemang tu dia terus mencubit sikit2 lemang yg ada diluar buluh lemang.kan ada gak kdg2 kita tgok ada skit2 kat atas buluh lemang tu kan. Dan secara tiba2 mulut wanita tu berbuih. Tanpa sempat membelah lemang tu terus si suami membawa isteri dia ke hospital.

Amat sedih sekali sebab doktor sahkan wanita iti dan babynya telah meniggal dunia. Doktor sahkan kerana wanita itu ada termakan racun berbisa.

Si suami teringat makanan yg dimakan sebelum terjadinya perkara tu.

Balik rumah n belah lemang tu baru dia dapat tau yg ular tedung selar ada dalam buluh lemang tu. AstaghfirullahalAzim.

Hati hati semua n diri sendiri pun kena beringat. bukan je lemang binatang tu bleh masuk, contoh cerek air pun kena beringat. sbb kes tu pun ada. masak air tanpa tengok dalam cerek. Masak n guna air tu minum dan mati sbb termakan bisa ular. Nauzubillah. Hindari lah keluarga kami dari musibah ituYa Allah.


Sumber : http://yattpinkymaniac.blogspot.com/...erut-mati.html
takkan tak perasan masa masak
isi nasi dua sudu dah penuh buluh lemang ...
belum makan kena kopek dulu buluh lemang tu kan
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2013, 01:55 PM
1305 1305 is offline
Well-Known
Member

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 7,953
Poster Rank: #408
Thanked 57 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mustahil la ular dlm lemang.
Kan ke lemang tu penuh satu buluh bila dimasak.
Kat mana ular tu nk lepak..

Mengarut, karut,
__________________
KUDA-KUDA BESI/BUMBUNG/TRUSS DESIGN WITH ENDORSEMENT
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2013, 01:58 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 23,528
Poster Rank: #64
Blog Entries: 60
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

tak mati ke ular tu
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Whitening Cream | Ora Matte ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
  #6  
Old 01-08-2013, 02:00 PM
mr syem mr syem is offline
Super Active Member

mr syem's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Dec 2012
Location: malacca
Posts: 2,977
Poster Rank: #1327
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

biar betik yop...
__________________
BERNIAGA JUGAK BEST.....!!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-08-2013, 02:00 PM
momoque momoque is offline
Super Active Member

momoque's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 4,871
Poster Rank: #774
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalo ade ular pun...mampus kena bakar...
Reply With Quote
  #8  
Old 01-08-2013, 02:00 PM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 11,164
Poster Rank: #240
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku pun ckp mustahil
cite la logik sikit
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 01-08-2013, 02:02 PM
ezr27 ezr27 is offline
Active Member

ezr27's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Location: 1 Malaysia
Posts: 938
Poster Rank: #3762
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Sumber pun amik dari blog....blog tu pun tak tulis sumber dari mana...payah nak percaya kalo camni....aku percaya kat gambar lemang tu je...
Reply With Quote
  #10  
Old 01-08-2013, 02:02 PM
bebird_daddy bebird_daddy is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 1,384
Poster Rank: #2756
Blog Entries: 1
Thanked 39 Times
Active Level
Default

sumberh sahih ke cerita rekaan nak tinggikan trafic blog?
__________________
[CENTER][COLOR="DarkOrchid"][B][SIZE="3"]DADDY COOLLL![/SIZE][/B][/COLOR] [/CENTER][CENTER][COLOR="red"][B][SIZE="2"]i'm your worst nightmare![/SIZE][/B][/COLOR] [/CENTER]
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:09 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE