Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Travel, Vacation, Tour, Adventure

Travel, Vacation, Tour, Adventure Share holiday experiences | Attractive places Review | Hotels Review | Resorts Review | Homestays Review | Vacation Deals Review

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,286
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 51,919
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,410
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-02-2013, 06:17 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default Bercuti Di Pattaya, Thailand

Salam...
Since belum ada lagi thread pasal percutian di Pattaya, saya buka thread khas untuk kita sama-sama kongsi pengalaman di Pattaya, Thailand dan juga boleh dijadikan rujukan untuk warga CG yang berminat untuk bercuti di Pattaya.

Pattaya terletak 165KM dari bandar Bangkok, ambil masa 2 jam sekiranya menaiki kenderaan dari Bangkok ke Pattaya menggunakan lebuhraya. Terdapat 2 Plaza Tol dari Bangkok-Pattaya. Setiap tol dikenakan bayaran THB 30







Rata-rata pelancong ke Pattaya merupakan pelancong Eropah sebab derang suka berjemur di pantai...Pattaya ni hidup sebelah malam sebenarnya.....sebelah pagi hingga tengahari sekitar walking street sunyi sepi...malam baru meriah, dengan restaurant/bar/pub etc..dibuka hingga 3-4 pagi

Kat sini juga ada pulau,Koh Larn yang boleh access dari Pattaya







Beberapa tempat yang menarik di Pattaya ialah :-

1. Floating Market
2. Mini Siam
3. Walking Street
4. Jomtien Beach
5. Nong Nooch Garden
6. Tiffany Show
7. Bungy Jump
8. Elephant Village
9. Tiger Zoo


Ved cuma sempat berada seharian di Pattaya dan tak sempat menikmati suasana malam disana ( alasan untuk repeat lagi nih )

Bandarnye x sesibuk Bangkok..sesuai untuk relax-relax...santai-santai :
)

Last edited by vedder9; 05-03-2013 at 07:47 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-02-2013, 06:18 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Minat untuk ke Pattaya bermula selepas Ved menonton rancangan Running Man Korea tu, ada serie derang ke Bangkok seterusnya buat pengambaran di Floating Market Pattaya.

Untuk ke Pattaya dari Bangkok, Ved naik teksi dengan bayaran THB 2000 . All-in, bawa Ved seharian untuk ronda2 sekitar Pattaya dan balik semula ke Bangkok. Luckily driver teksi ni boleh berbahasa inggeris, so senang sikit nak berkomunikasi.

Entrance fee di Floating Market ni THB 200 untuk dewasa dan separuh harga untuk kanak2...manakala kalau nak naik sampan lak kena bayar THB 600 untuk dewasa dan THB 300 untuk kanak2....topi disediakan secara percuma sekiranya cuaca panas. KIta juga dibekalkan dengan sebotol air mineral secara percuma lepas buat bayaran masuk.

Basically kat dalam market ni jual barang2 yang lebih kurang sama aje ngan Bangkok..cuma nak feel lain sikit banding market2 yang lain











Satay Buaya



Aiskrim Halal










Makanan eksotik di Floating Market.








Last edited by vedder9; 07-02-2013 at 07:34 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2013, 06:19 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mini Siam ni terkenal ngan miniature bangunan/tower/arca/ yang terkenal di seluruh dunia, dibuat dalam saiz kecil. Terdapat byk miniature dalam ni....berpeluh gak laaa nak pusing semua tempat.

Entrance fee ialah THB 300 untuk dewasa dan THB 150 untuk kanak2...terus beli tiket kat kaunter.

Jom layan gambar....

Pintu masuk Mini Siam





Arc De Triomphe, France



Eiffle Tower, France



The Cologne, Germany



Ni kat Mesir punya Firaun



Rome



Ukiran batu muka Presiden US



Menara Pisa, Italy



Sekeping gambar layan 3 benda sekaligus



Banyak lagi miniature dalam ni...nak tau lebih lanjut..jomlah Visit Mini Siam






Last edited by vedder9; 07-02-2013 at 08:09 PM..
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2013, 06:19 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Makanan halal boleh didapati dengan mudah di Marine Street or Pratamnak Road...banyak kedai2 muslim dan Arabian kat sini sepanjang jalan Pratamnak ni...

Hotel yang berdekatan ialah Marine Plaza Hotel...pak-pak arab byk stay Hotel ni...



Deretan restoran2 muslim di kawasan sekeliling Hotel Marine Plaza






Ni lak makanan yang Ved pesan..
Tomyam + Daging masak asam + telur dadar + Nasi putih + Air mineral 2 botol..Harganya boleh tahan : RM65 semuanya.



Lepas kenyang, Ved gerak ke Walking Street...sini memang penuh ngan pusat karaoke/rrestoran/pub...macam-macam ada lah....







Ni lak Pantai Pattaya...penuh ngan mat/minah salleh berjemur..



Dah puas melepak kat Pantai...Ved gerak ke Hard Rock Hotel untuk beli some souvenir





5.00pm Ved dah sampai ke Bangkok semula



Last edited by vedder9; 07-02-2013 at 09:09 PM..
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2013, 06:23 PM
onamhk onamhk is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2012
Posts: 645
Poster Rank: #4844
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

walking street
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2013, 07:00 PM
aku_amin aku_amin is offline
Normal Member

aku_amin's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2009
Posts: 239
Poster Rank: #8800
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Ved, klau nk ke Pattaya prlu dari Bangkok je ke?
cmne dgn pantai2 sekitar Pattaya tu?
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2013, 07:04 PM
exllon exllon is online now
Active Member

exllon's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Dec 2009
Location: ~Buy& Sell LR
Posts: 2,200
Poster Rank: #1774
Thanked 68 Times
Active Level
My Mood:
Default

cantik tempat ni...leh plan ke sana ni nnt...
__________________
Open Account Now (Rebate Provided)
DEPOSIT AND WITHDRAWAL
H/P @ WHATSAPP: 0189162628 YM/SKYPE :- bell.instafx
http://instaforexgold.com
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2013, 07:12 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aku_amin View Post
Ved, klau nk ke Pattaya prlu dari Bangkok je ke?
cmne dgn pantai2 sekitar Pattaya tu?
Pattaya paling dekat ngan Bangkok....pantai2 sekitar Pattaya x berapa cantik actually, thats why orang akan naik bot dari pantai Pattaya ke Pulau Koh Larn...boleh snorkeling + scuba kat pulau koh larn tu...

Kalau simply nak pusing ngan bot sekitar Pantai Pattaya dia charge THB 4000/boat, Ved ada tanya mamat yg handle bot sewa kat situ
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2013, 08:23 PM
khg khg is offline
Active Member

khg's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,516
Poster Rank: #2477
Thanked 9 Times
Active Level
Default

2Mllm di pattaya, terbaik walking street, hehehee exotic show
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2013, 08:26 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 13,988
Poster Rank: #158
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by khg View Post
2Mllm di pattaya, terbaik walking street, hehehee exotic show

Wahhhh..menikmati malam di Walking Street Pattaya = suasana di Kuta / Legian Street, Bali. X gitu bro..?

Cumanya Pattaya semestinya lebih "Hot"
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:59 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE