Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 26,763
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,365
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 44,373
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-01-2013, 12:51 PM
ko'bek ko'bek is offline
Active Member

ko'bek's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,342
Poster Rank: #2811
Thanked 66 Times
Active Level
My Mood:
Default blues remaja dulu2..masihkah kau ingat???

blues remaja dulu2..masihkah kau ingat??? ..cgr ock

Mesti korang teringat gi skolah masa sekolah rendah dulu bawak singget jer. Bawal bekal air, nasik kicap dan ikan goreng. Nasik lemak kat kantin sekolah 50 sen, air 20sen cekedies 30sen. Cukup. Kalau cikgu suruh bawak gam, kita suruh mak kita masak tepung kanji.Takpun guna nasi. Ingat tak dulu kita buat buah durian dengan kertas minyak, kita balut pada belon.. batang betik, pelepah pisang, ubi kentang kita ukir jadikan corak masa kelas lukisan. Korang tak ingat eh? Teruk betul lah.. Kita pegi kedai beli chikedis, Mamee, Ding Dang mat sentul, Bubbleyum, sugus… ice cream batang 10 sen yang ada asam masin dalam tu. Ingat tak kita makan jambu batu dengan asam masin. Geng2 lelaki dulu kita kumpul gambar pemain bola masa musim piala dunia dulu. Ingat tak Romario, Dunga, Stoickov, Gullit, Tony Adams, Gascoine.

Ingat tak Road to Wembley atau Big League Soccer? Aduhai.. ingat tak kita buat 11 ‘pemain’ bola dengan lipatan manila card dan kotak kasut, kita buat tiang gol pakai kertas, kita tulis no dan nama pemain bola kesukaan kita atas card ‘pemain’ kita. Kita jadikan buah ceri atau kapur sekolah, atau kdg2 guna kertas gula2 getah sebagai bola. Cuba flashback semula rancangan TV yang menjadi kegemaran kita pada masa tu.. Gabang, Suria bajah hitam, Ultraman, Tundercats, Sinbad, Popeye the Sailorman. Adeh aku tengok cerita Ultraman tu pun sampai menitik air mata. Wahaha.. Hari Jumaat, malam selepas berita TV kita akan layan Tayangan Minggu Ini, filem Melayu. Abis filem Melayu tu kita tengok. Ingat tak cerita Little House on the Prairie, atau Donny and Marry, atau cerita polis Chips? The Incredible Hulk, The Six Million Dollar Man
, The Greatest American Hero, Charlie Angels.. mungkin bebudak hari ni ingat Charlie Angels tu cerita baru.. huhuhu. Masa tu ada Drama minggu ini, Opah.. apa lagi eh daya ingatan aku pun dah semakin lemah di makan usia.hehehe.. Tengok TV pulak pagi-pagi takde siaran TV, kita tengok TV pendidikan. Pukul 3 petang baru ada siaran TV.. kuno betul kan. Waktu petang apa yang kita main, main bola satu gol, rounders, konda kondi, galah panjang, polis sentri, congkak, baling selipar pada tin susu yang kita susun bertingkat dan main tudung oren.Kita buat layang-layang, kita bikin lastik kita lastik burung. Orang tua marah kita, dia kata dia nak lastik burung kita. Kita masuk hutan, kita mandi sungai, cari ikan skila (ikan pelaga), kita laga ayam.. ahaha.

Ingat tak kita main getah gelang yang diikat panjang apa kenama permainan tu Zero Point ka apa, start dari bawah, angkat getah ke lutut, pinggang, ketiak, bahu sampailah ke kepala, kita main lelaki lawan perempuan. Syoknya kita tengok bila budak-budak perempuan lompat getah panjang tu. Kadang-kadang kita main PS2.. perhhh pigidah mana ada semua tu. Kita buat senapang kayu, letak getah gelang di muncung senapang dan tarik sampai ke picu. Buah ceri dan buah terung pipit.. kena tembak auww.. akit nye.Moden skit pon mase kereta Dash Yanturo. Siap beli litar lg main race.hehehe.. Ingat tak lagi, kita main tepuk daun terup kecik, kalau gambar daun terup tu terlungkup ke bawah kita dikira kalah, daun itu jadi hak kawan kita.

Kita lawan guli, kita lawan getah gelang yang diletakkan atas dua batang kayu macam tiang gol kecik tu, kalau getah tu jatuh ke tanah, getak gelang tu jadi hak milik kita, kalau getah tersebut tersentuh tiang gol tidak di kira, kita kata ‘karan’.. kecik-kecik kita pun dah berjudi.. huhuhu. Dulu kalau nampak pelangi jangan tunjuk nanti kudung tangan, sampai hari ni aku tak tahu apa motif pesanan orang-orang tua masa tu. Jangan main waktu senja nanti kena mata hantu, jangan duduk atas bantal nanti naik bisul, jangan baring dan angkat kaki nanti mak mati. Ingat tak zaman kita bersunat dulu, bersunat takde bius dik.. belasah jer.. aduhaii ni semua sebab nak peluk perempuan punya pasal. Kita gantung kain buat khemah untuk budak kecik yang dah botak tu, standby tempurung kelapa untuk ketuk kepala lutut.. wahaha pedihh pedihh.

Masa sembahyang di surau kita kena duk kat saf belakang sebab kita ni tak sunat lagi.. sebab masih berkulup. Apa pantun yang kita belajar dulu? Pecah kaca pecah gelas Sudah baca harap balas.. Masa kat sekolah rendah tu, setiap hari Isnin kita berhimpun, tangan atas bahu orang depan. Kita nyanyi lagu Negaraku version yang mengantuk tu sambil kawan kita naikkan bendera. Zaman jahil kita tu kita pakai seluar pendek biru dan baju putih. Aweks pakai blous biru, baju putih juga. Biasalah kita skodeng aweks tu kan. Mana ada baju kurung, tudung litup semua tu. Kita suka match kan kawan-kawan kita, Ali nak kat Siti, Abu nak kat Ani. Nak apa tu, bersunat pun belum. Kita ada adik angkat, abang angkat dan kakak angkat.. sampai terangkat-angkat.

Ingat tak dulu kita biasa kena cubit, kena ketuk kepala, tarik telinga, pulas perut, kena penampo, cubit ketiak, henjut telinga. Berdiri atas kerusi, atas meja, kerusi atas kepala kita, kalau kita tak buat kerja rumah. Ingat tak roti panjang, pembaris kuning kesayangan cikgu untuk pukul kita. Apa syllabus kita dulu.. Ilmu Hisab, Ilmu Alam, Kajian Tempatan, Tatarakyat, Tulisan Jawi. Karektor yang mungkin kita masih ingat kisah Pakcik Kordi dengan basikalnya yang kebiru-biruan.. haha. Cikgu tanya kalau besar nanti kita nak jadi apa, kita jawab kita nak jadi polis, askar, cikgu, peguam. Aku jawab aku nak jadi pilot sbb nak terbang ke seluruh dunia. Kawan aku cakap nak jadi posmen..

hehehehehe Bunyi loceng rehat kita tak rehat tapi kita main galah panjang, rounders bila masuk kelas semula mak aii bau hangit. Tengok kat koler baju mak aii hitam dengan daki. Itu cerita lama kita, kawan-kawan kita dulu entah kemana. Hari ni ada kawan-kawan kita yang jadi businessman yang berjaya, ada yang jadi kuli. Ada yang berjaya dalam hidup dan ada yang dah balik jumpa Tuhan. Ada kawan kita yang tersesat jalan dan tak jumpa jalan pulang. Sedih kan bila tengok nasib mereka, masa kecik-kecik dulu kita sama-sama bermain tapi bila dah tua ni kita tak mampu nak tunjukkan jalan pulang untuk mereka. Kawan-kawan sepermainan kita mungkin semuanya sudah berkeluarga dan punyai anak-anak. Kalau kita masih boleh berjumpa dengan mereka, pastinya cerita lampau yang kita bualkan
.
__________________
"I FAILED IN SOME SUBJECT IN EXAM,BUT MY FRIEND PASSED IN ALL,NOW HE IS ENGINEER IN MICROSOFT AND I AM THE OWNER OF MICROSOFT" - Bill Gates says

Last edited by ko'bek; 22-01-2013 at 12:56 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-01-2013, 12:53 PM
lady_nite06 lady_nite06 is offline
Active Member

lady_nite06's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,142
Poster Rank: #1860
Thanked 4 Times
Active Level
Default

Mohon TT buat perenggan
Reply With Quote
  #3  
Old 22-01-2013, 12:54 PM
tomie tomie is offline
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 62,677
Poster Rank: #7
Blog Entries: 1
Thanked 7,792 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lady_nite06 View Post
Mohon TT buat perenggan
takdak perenggan...susah nak skip arr..... kena wajib baca semua ..

baik punya tektik
Reply With Quote
  #4  
Old 22-01-2013, 12:54 PM
ami.goldenmaya ami.goldenmaya is offline
Active Member

ami.goldenmaya's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 2,083
Poster Rank: #1909
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

sebatang rokok kongsi 40 org,AHAAhaha
Reply With Quote
  #5  
Old 22-01-2013, 12:55 PM
tomie tomie is offline
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 62,677
Poster Rank: #7
Blog Entries: 1
Thanked 7,792 Times
Active Level
My Mood:
Default

best woo men jentik2 natang ni....nak baq hangg..!!

Reply With Quote
  #6  
Old 22-01-2013, 12:56 PM
tomie tomie is offline
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 62,677
Poster Rank: #7
Blog Entries: 1
Thanked 7,792 Times
Active Level
My Mood:
Default

lani pun ceq ada bela lagi ikan karen ni sekoq...beli kat pasaq malam RM 5

Reply With Quote
  #7  
Old 22-01-2013, 12:56 PM
ko'bek ko'bek is offline
Active Member

ko'bek's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,342
Poster Rank: #2811
Thanked 66 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lady_nite06 View Post
Mohon TT buat perenggan
okey2..
__________________
"I FAILED IN SOME SUBJECT IN EXAM,BUT MY FRIEND PASSED IN ALL,NOW HE IS ENGINEER IN MICROSOFT AND I AM THE OWNER OF MICROSOFT" - Bill Gates says
Reply With Quote
  #8  
Old 22-01-2013, 12:58 PM
faris_sn faris_sn is offline
Legendary Member

faris_sn's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Location: Shah Alam
Posts: 12,399
Poster Rank: #192
Thanked 11 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tomie View Post
best woo men jentik2 natang ni....nak baq hangg..!!

tpt wa panggil main ceper...jenuh tunggu kalau member tu power sgt...



biji saga ada main tak...

the memories remain....
Reply With Quote
  #9  
Old 22-01-2013, 12:58 PM
tomie tomie is offline
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 62,677
Poster Rank: #7
Blog Entries: 1
Thanked 7,792 Times
Active Level
My Mood:
Default

pergh....dulu2 dok mengekoq trekta ....pi serkap ikan ruan...puyu....best nak baq hang..

Reply With Quote
  #10  
Old 22-01-2013, 12:59 PM
ko'bek ko'bek is offline
Active Member

ko'bek's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,342
Poster Rank: #2811
Thanked 66 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tomie View Post
pergh....dulu2 dok mengekoq trekta ....pi serkap ikan ruan...puyu....best nak baq hang..


yg nie paberet TT..hahaha
__________________
"I FAILED IN SOME SUBJECT IN EXAM,BUT MY FRIEND PASSED IN ALL,NOW HE IS ENGINEER IN MICROSOFT AND I AM THE OWNER OF MICROSOFT" - Bill Gates says
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:07 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE