Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,402
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,124
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,288
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-12-2012, 12:43 PM
david.cronenberg david.cronenberg is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,771
Poster Rank: #1016
Thanked 12,233 Times
Active Level
Default komik termahal di dunia

Siapa diantara kita yang tak pernah baca komik katon? Ini kerana komik katon lebih kepada berbentuk humor yang dapat membuatkan pembaca terhibor. Dan ada sesetengah orang membaca komik katon kerana untuk menghilangkan boring & stress.

Komik katon adiwira atau superhero seperti Superman, Batman, Spiderman, Ironman & X-Men dan banyak lagi telah menjadi kegilaaan ramai.

Tapi siapa yang mampu menjangka edisi terawal komik Superman adalah sangat bernilai? Akibat kesukaran memperoleh salinan asal keluaran pertama “Wira Agung” ini, harga lelongan yang dilaksanakan telah mencecah hingga AS$2.16 juta (RM7.12 juta).






NAMA: More Fun Comics, No. 52
NILAI: AS$119,000 (RM396,000)

Komik More Fun Comics hanya diterbitkan antara 1935 hingga 1947. Isu ke-52 memperkenalkan pembaca kepada The Spectre.






NAMA: AVENGERS no. 1
NILAI: AS$250,000 (RM825,000)

Kali pertama ahli Avengers muncul dalam isu ini.





NAMA: Batman, No. 1
NILAI: AS$315,000 (RM1.04 juta)

Meskipun BATMAN diperkenalkan dalam komik Detective Comics, kimik ini adalah edisi pertama komik peribadinya yang diterbitkan pada 1940 dan turut memperkenalkan ROBIN.







NAMA: Marvel Comics, No. 1
NILAI: AS$367,000 (RM1.21juta)

Marvel Comics, anak syarikat The Walt Disney Company, memperkenalkan wira seperti IRON MAN, X-MEN, WOLVERINE dan ramai lagi.





NAMA: TALES OF SUSPENSE no.39
NILAI: AS$375,000 (RM1.23juta)

Iron Man adiwira kesukaan ramai kali pertama muncul dalam isu ini.





NAMA: Detective Comics, No. 1
NILAI: AS$405,000 (RM1.33 juta)

Komik ini edisi pertama siri Detective Comics yang mula diterbitkan pada 1937 dan turut dibintangi SUPERMAN dan BATMAN dalam siri seterusnya.







NAMA: All-American Comics, No. 16
NILAI: AS$430,000 (RM1.41 juta)

Komik edisi ke-16 All-American Comics ini memperkenalkan Green Lantern kepada pembaca.






NAMA: Flash Comics, No. 1
NILAI: AS$450,000 (RM1.48 juta)

Komik ini diterbitkan pada 1940 buat pertama kali memperkenalkan pembaca kepada FLASH dan HAWKMAN.





NAMA : X-MEN No. 1.
NILAI : AS 492,937.50 (RM1.6 juta)

Anggota X-Men pertama muncul di sini. Prof X, Cyclops, Marvel, Beast, Angel & Magneto





NAMA: Amazing Fantasy, No. 15
NILAI: AS$1.1 juta (RM3.63 juta) (terjual pada March 2011)

Isu ke-15 Amazing Fantasy adalah komik ke-10 termahal pernah dilelong. SPIDERMAN muncul buat pertama kali di kulit muka komik ada Ogos 1962. Ketika itu penerbitan siri komik ini dijadual akan ditamatkan, tapi kemunculan SPIDER-MAN sebaliknya menyebabkan siri ini mencatatkan penjualan paling tinggi pada masa itu.






NAMA: Superman, No. 1
NILAI: AS$671,000 (RM2.21juta)

Meskipun Action Comics memperkenalkan SUPERMAN kepada umum, komik ini yang pertama didedikasi khas untuk wira besi ini.




NAMA: Detective Comics, No. 27
NILAI: AS$1.075 juta (RM3.57 juta)

BATMAN diperkenalkan kepada umum dalam edisi ke-27 Detective Comics. Komik ini hanya berharga AS10sen (RM0.33sen) ketika dijual pada 1939. 70 tahun kemudian, nilai komik ini meningkat jutaan kali ganda.





NAMA: Action Comics, No. 1
NILAI: AS$2.16 juta (RM7.12 juta)

Siri komik pertama yang memperkenalkan SUPERMAN kepada dunia ini mula dijual pada April 1938. Pakar koleksi komik dan pengasas ComicConnect.com, Stephen Fishler, melabel komik ini sebagai pencetus kegilaan terhadap genre hiburan ringan ini.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-12-2012, 12:44 PM
boyz371 boyz371 is offline
CG Top Poster Club

boyz371's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Aug 2010
Location: Kelantan - Ganu - KL
Posts: 24,419
Poster Rank: #57
Thanked 219 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mak aihhh harga
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2012, 12:54 PM
ami.goldenmaya ami.goldenmaya is offline
Active Member

ami.goldenmaya's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 2,071
Poster Rank: #1907
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

dpt jual satu tu pun jadi dah......kayo rayo....
Reply With Quote
  #4  
Old 11-12-2012, 01:03 PM
farizal farizal is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Location: Damansara Perdana
Posts: 1,484
Poster Rank: #2567
Thanked 119 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aku nak pi cari kat 7 Eleven jap lagi
__________________
www.brekkejap.com
Reply With Quote
  #5  
Old 11-12-2012, 01:03 PM
Zulkarnine Zulkarnine is offline
Well-Known
Member

Zulkarnine's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2007
Location: Seksyen 32 Shah Alam
Posts: 6,133
Poster Rank: #588
Thanked 62 Times
Active Level
My Mood:
Default

sapo la yg nk beli..alien sungguh kalau dia beli komik harga juta2 ni...utk kepuasan diri sendiri je..
__________________
Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM 2015....kembali lagi....
Jom sambung Master / PhD
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2012, 01:06 PM
muaz aag muaz aag is offline
Active Member

muaz aag's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2011
Posts: 1,193
Poster Rank: #3075
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

dapat jual satu aku beli keta dan umah
Reply With Quote
  #7  
Old 11-12-2012, 01:12 PM
tok_jogho tok_jogho is offline
Super Active Member

tok_jogho's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Sep 2008
Location: mlk<--->krai<-->mlk
Posts: 2,507
Poster Rank: #1576
Thanked 8 Times
Active Level
My Mood:
Default

pergh...mahal giler....bape kali pegi balik mekah tu...
__________________
TokLeh TeBenG Jange TeBenG
Reply With Quote
  #8  
Old 11-12-2012, 01:15 PM
irsaffy irsaffy is online now
CG Top Poster Club

irsaffy's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: May 2007
Posts: 41,442
Poster Rank: #18
Thanked 251 Times
Active Level
Default

beruntung la sapa yg simpan koleksi 1st edition...
__________________

Welbeck is LEGEND!!!!
Reply With Quote
  #9  
Old 11-12-2012, 01:21 PM
potsmoker potsmoker is offline
CG Top Poster Club

potsmoker's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 26,231
Poster Rank: #48
Thanked 17 Times
Active Level
My Mood:
Default

skrg boleh la berangan nak simpan komik edisi pertama doraemon, dragon ball, detective conan..heheheh
__________________
be good to have a good life

" Tidak HEBAT seseorang itu sekiranya dia hanya mahukan KESENANGAN "
Reply With Quote
  #10  
Old 11-12-2012, 02:36 PM
nham nham is offline
Super Active Member

nham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Posts: 2,557
Poster Rank: #1545
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by farizal View Post
Aku nak pi cari kat 7 Eleven jap lagi
nak ikut cari gak...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:00 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE