Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,240
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 51,868
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,348
More...
  #1  
Old 22-10-2012, 11:53 AM
david.cronenberg david.cronenberg is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,771
Poster Rank: #1004
Thanked 12,218 Times
Active Level
Default kereta viva - tukar suis tingkap sendiri

untuk warga CG guna kereta viva, boleh DIY ni.

Suis tingkap Viva buat hal, jadi ini caranya utk tukar.
Suisnya mudah didapati di kedai penjual alat ganti

Tak susah. Apa yang diperlukan hanya sebatang pemutar skru mata empat (Phillips Screwdriver).


Mula-mula buka skru di belakang lever pembuka pintu




Lepas itu buka skru di lopak pemegang untuk menutup pintu





Keluarkan ‘lopak’ pemegang





Letakkan jari di bawah – antara pintu dan plastik penutup pintu – untuk merenggangkan plastik dari pintu. Selepas itu slide ke atas dan pisahkan plastik tersebut dari pintu






Letakkan hujung pemutar skru pada pengunci plastik plug (plastic lock) dan tarik keluar plug suis






Empat keping aluminium yang terkangkang adalah ‘kunci’ yang melekatkan suis pada frame





Tarik ke atas semua pengunci aluminium untuk mengeluarkan suis. (Gambar bawah menunjukkan 2 dari 4 keping pengunci aluminium sudah di rapatkan)






Pastikan alat ganti sama dengan yang asal






Masukkan suis dari sebelah bawah (luar) dan kunci dengan mengangkangkan kesemua empat bilah pengunci aluminium





masukkan plug suis






"ON" ignition dan uji suis sebelum memasang balik penutup pintu





Slide kan penutup pintu dari atas ke bawah. Bila dah masok, kunci dengan menolak (atau ketok dengan pangkal tapak tangan) penutup pintu bermula dari atas ke bawah. Pasang balik dua buah skru yang di telah ditanggalkan sebelum itu.

Tak sampai setengah jam semua setel. Dengan modal RM35 dan sedikit "effort", tingkap elektrik Perodua Viva 1.0 Lit milik kita sudah boleh digunakan.





Berapa harganya kalau hantar ke Perodua Servis ye? Dan berapa lama kena duduk termenung di bilik menunggu (Waiting Room)?


kredit www.utuhpaloi.com
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-10-2012, 12:25 PM
yoncarwash yoncarwash is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 415
Poster Rank: #6427
Thanked 0 Times
Active Level
Default

kena buat temujanji dulu dgn perodua servis tu...bru blh tggu lama2..
Reply With Quote
  #3  
Old 22-10-2012, 12:28 PM
oimates oimates is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2009
Posts: 2,690
Poster Rank: #1435
Thanked 39 Times
Active Level
Default

klu beli berapa ek suis dia ni?
Reply With Quote
  #4  
Old 22-10-2012, 12:42 PM
nakar nakar is online now
Active Member

nakar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 1,874
Poster Rank: #2069
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

easyyyyy.............try tukar motor dia tgk......
Reply With Quote
  #5  
Old 22-10-2012, 12:47 PM
azmie82 azmie82 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2012
Posts: 863
Poster Rank: #3900
Thanked 0 Times
Active Level
Default

aku pnh try master switch.giler kedai nak rm110.lg 1 kdai nak rm140.
so,member g tanya kdai spare part rm50 je.nasib x tkr lg.klu x,mlayang cmtu je duit
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:12 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE